ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η μείωση ροών μεταναστών δίνει χρόνο εξέτασης εκκρεμουσών αιτήσεων, λέει ο Υφ. Μετανάστευσης

Ο κ. Ιωαννίδης απέρριψε ότι η Κύπρος εμπλέκεται σε απωθήσεις μεταναστών (puschbacks)

ΚΥΠΕ

H μείωση των μεταναστευτικών ροών συνεπεία των μέτρων που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση δίνουν την ευκαιρία στις κυπριακές αρχές να επιταχύνουν την εξέταση των 22.000 εκκρεμουσών αιτήσεων παροχής διεθνούς προστασίας, δήλωσε ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας Νικόλας Ιωαννίδης.

Παράλληλα, μιλώντας στο Cyprus Forum για θέματα μετανάστευσης, ο κ. Ιωαννίδης απέρριψε ότι η Κύπρος εμπλέκεται σε απωθήσεις μεταναστών (puschbacks).

Στην ομιλία του, ο κ. Ιωαννίδης, αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση προκειμένου να αντιστρέψει το κύμα μεταναστευτικών ροών, κυρίως Σύριων πολιτών, από τον Λίβανο.

Τόνισε πως η απόφαση των κυπριακών αρχών αφορά στην αναστολή της εξέτασης και όχι της υποβολής αιτήσεων για παραχώρηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας από Σύριους πολίτες και επανέλαβε πως η Κύπρος υποστηρίζει την έναρξη της εσωτερικής συζήτησης σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά τη στάση της Ένωσης σε σχέση με τη Συρία.

Επίσης, ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε στην ενίσχυση της συνεργασίας με τον Λίβανο, για να σημειώσει ότι αυτή η προσέγγιση αυτή οδήγησε στον τερματισμό της άφιξης πλοιαρίων που μετέφεραν άτυπους μετανάστες προς την Κύπρο, ενώ υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών με τις λιβανικές αρχές με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη των διακινητών.

Αναφέρθηκε και στις περιπολίες στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, στη βάση του διεθνούς και του ανθρωπιστικού δικαίου, κάτι που, όπως τόνισε τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι δεν καταγράφηκε κανένα συμβάν έρευνας και διάσωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, το γεγονός ότι η Κύπρος σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα τελευταία δέκα χρόνια παραχωρήθηκαν το καθεστώς διεθνούς προστασίας σε 18.000 άτομα.

Παρόλα αυτά, συνέχισε, «είναι αναγκαίο να περιορίσουμε τις μεταναστευτικές ροές, προκειμένου να διατηρήσουμε ένα βιώσιμο σύστημα. Οι μειωμένες ροές κατά τους τελευταίους μήνες, μάς δίνουν την ευκαιρία να επιταχύνουμε την εξέταση των εκκρεμουσών αιτήσεων παραχώρησης ασύλου που αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 22.000 και να βελτιώσουμε τις υποδομές μας, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες για τους αιτητές ασύλου».

Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης επανέλαβε ότι η Κύπρος διαθέτει τον ψηλότερο αριθμό στην ΕΕ όσον αφορά τους αιτητές διεθνούς προστασίας σε σύγκριση με τον πληθυσμό της και αυτό λόγω διάφορων παραγόντων που δημιουργούν «μοναδικές συνθήκες», οι οποίες συντείνουν στην παράτυπη μετανάστευση.

Αναφέρθηκε στο ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος πρώτης γραμμής πλησίον στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην ύπαρξη της πράσινης γραμμής ως αποτέλεσμα της τουρκικής κατοχής.

Λέγοντας ότι η οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στα κατεχόμενα και μέσω της πράσινης γραμμής στις ελεύθερες περιοχές, καθιστούν την επιτήρηση της γραμμής απαραίτητη, ο κ. Ιωαννίδης υπογράμμισε πως «βεβαίως η πράσινη γραμμή δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ εξωτερικό σύνορο της Δημοκρατίας».

Από την πλευρά της, Μαρία Λοττίδου, Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε πως η παράτυπη μετανάστευση και η ανάγκη του σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι και περίπλοκο και βαθιά ανθρωπιστικό ζήτημα.

«Και η πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, τυγχάνουν σεβασμού», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση