ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σημαντικό το θέμα ανασύνταξης και εκσυγχρονισμού του κράτους, λέει η Πική

Πρόσθεσε ότι το lobbying είναι κάτι θετικό και χρειάζεται να γίνεται με την νομοθεσία να ορίζει ασφαλιστικές δικλείδες ώστε το lobbying να διεξάγεται με διαφάνεια

ΚΥΠΕ

Το Lobbying, το νομοσχέδιο για τις εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, και ο κώδικας δεοντολογίας για τα μέλη της Κυβέρνησης, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε την Πέμπτη η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική σε συζήτηση/πάνελ στο οποίο συμμετείχε με τον Εκτελεστικό Πρόεδρο του Cyprus Forum, Νικόλα Κυριακίδη, στο πλαίσιο του Cyprus Forum που έλαβε χώρα στο Παλαιό Δημαρχείο Λευκωσίας. Αναφερόμενη σε σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως αυτές που αφορούν τις εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή, είπε ότι το θέμα της ανασύνταξης και του εκσυγχρονισμού του κράτους είναι σημαντικό.

Ο κ. Κυριακίδης έθεσε στην κ. Πική το ζήτημα για τη νομοθεσία του lobbying, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή πριν από μερικούς μήνες, για το κατά πόσον είναι σημαντική για την Κυβέρνηση, με την ίδια να απαντά ότι πριν τεθεί σε εφαρμογή η νομοθεσία έγινε άτυπη συνάντηση του Επιτρόπου Διαφάνειας προκειμένου να ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο για το ποιες είναι οι πρόνοιες και οι προϋποθέσεις της νομοθεσίας.

Πρόσθεσε ότι το lobbying είναι κάτι θετικό και χρειάζεται να γίνεται με την νομοθεσία να ορίζει ασφαλιστικές δικλείδες ώστε το lobbying να διεξάγεται με διαφάνεια. Υπέδειξε ότι ο Επίτροπος Διαφάνειας έχει ήδη εκδώσει και κατευθυντήριες γραμμές για όλους και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες ενημερωτικές συναντήσεις για καλύτερη εφαρμογή του lobbying.

Ερωτηθείσα για το νομοσχέδιο για τις εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή και τις θέσεις της Κυβέρνησης η κ. Πική είπε ότι από το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, το θέμα της ανασύνταξης και του εκσυγχρονισμού του κράτους ήταν κάτι πολύ σημαντικό σημειώνοντας ότι οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του μετασχηματισμού του κράτους. «Είναι θεσμοί οι οποίοι λειτουργούν από το 1960 οπόταν είναι λογικό να χρήζουν επαναξιολόγησης», είπε η κ. Πική σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ανακοινώσει από τον Ιανουάριο την μεταρρύθμιση στη Νομική και στην Ελεγκτική Υπηρεσία, ενώ, όπως είπε η κ. Πική, άρχισε η επεξεργασία προτάσεων και για μια μεταρρύθμιση στην Κεντρική Τράπεζα.

Εξήγησε ότι η μεταρρύθμιση σε σχέση με τη Νομική Υπηρεσία αφορά τον διαχωρισμό του Νομικού Συμβούλου από τον Δημόσιο Κατήγορο προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή έχουν ετοιμαστεί κάποια προσχέδια νομοσχεδίων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης που συζητούνται σε πρώτο στάδιο με τους εμπλεκόμενους. Δήλωσε ότι όσον αφορά την Ελεγκτική Υπηρεσία η εισήγηση είναι η δημιουργία ενός Ελεγκτικού Συμβουλίου στο πρότυπο πολλών άλλων κρατών μελών.

Άλλη θεματική που συζητήθηκε ήταν και ο κώδικας δεοντολογίας για τα μέλη της Κυβέρνησης, με την κ. Πική να σημειώνει ότι πρόκειται για έναν «ηθικό κώδικα για τους αξιωματούχους». Επεσήμανε ότι η νέα διάσταση ήρθε με τον διορισμό, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του Ειδικού Συμβούλου Δεοντολογίας, Γιώργου Αρέστη. «Είναι σημαντικό να υπάρχει κάποιος αρμόδιος στον οποίο να απευθύνονται οι αξιωματούχοι γιατί πολλές φορές μπορεί να υπάρξουν γκρίζες ζώνες», είπε η κ. Πική υποδεικνύοντας ότι ο ρόλος του κ. Αρέστη είναι συμβουλευτικός προς τους αξιωματούχος αλλά στον κ. Αρέστη μπορεί να απευθυνθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εάν κρίνει ότι κάτι που έκανε κάποιος αξιωματούχος μπορεί να παραβαίνει τον κώδικα δεοντολογίας.

Σε ερώτηση για το έργο της Γραμματείας Υποστήριξης του Κυβερνητικού Έργου η κ. Πική δήλωσε ότι έχει παραχθεί σημαντικό έργο όσον αφορά την παρακολούθηση του Κυβερνητικού Έργου, σημειώνοντας ότι την επόμενη βδομάδα ξεκινά ένα έργο για το οποίο έχει ληφθεί χρηματοδότηση από την Γενική Διεύθυνση Μεταρρυθμίσεων για καλύτερη θεσμοθέτηση της Γραμματείας στο πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Σε σχέση με τις συστάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης Συστάσεων της Greco, η κ. Πική είπε ότι από τις 13 συστάσεις, το 77% περίπου έχει ολοκληρωθεί και τον Δεκέμβριο του 2024 θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση σημειώνοντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο εξετάζει συστηματικά τις συστάσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σε μια άλλη παρατήρηση ο κ. Κυριακίδης έθεσε το θέμα του ιστοτόπου διακυβέρνησης και την χρήση της τεχνολογίας ευρύτερα από πλευράς κυβέρνησης με την κ. Πική να αναφέρει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια από τις μεγάλες προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Εξήγησε ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση προωθεί τη διαφάνεια και σε ένα μεγάλο βαθμό πατάσσει τη διαφθορά, ενώ κ. Πική αναφέρθηκε και στην ιστοσελίδα diakivernisi.gov.cy μέσα από την οποία μπορεί κανείς άμεσα και κεντρικά να ενημερωθεί για όλες τις αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Πρόσθεσε επίσης, ότι στην εν λόγω ιστοσελίδα βρίσκεται όλο το πρόγραμμα διακυβέρνησης της παρούσας Κυβέρνησης με στατιστικά για το πόσες δράσεις έχουν υλοποιηθεί και πόσες βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

Σημείωσε ότι η ιστοσελίδα συνεχώς αναβαθμίζεται και σύντομα θα προστεθεί μια νέα θεματική, «η εισήγηση» για να μπορούν οι πολίτες να κάνουν και εισηγήσεις για το κυβερνητικό έργο, κάτι που εντάσσεται και στο ευρύτερο πλαίσιο της συμμετοχικής δημοκρατίας. Η κ. Πική αναφέρθηκε και στην πλατφόρμα «Έκφραcy» που, όπως είπε, δίνει την ευκαιρία έκφρασης σε κάθε νέο και νέα του τόπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση