ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ενίσχυση τουρισμού μέσα από υπεύθυνη διαχείριση κλιματικής αλλαγής

Για να παραμείνει ανταγωνιστικός ο τουρισμός, θα πρέπει να βελτιώνονται συνεχώς οι υποστηρικτικές υποδομές, είπε ο Πρόεδρος

ΚΥΠΕ

Η Πολιτεία οφείλει να διαχειριστεί με υπευθυνότητα το θέμα της κλιματικής αλλαγής, εάν θέλουμε να κοιτάζουμε το τουριστικό μέλλον της χώρας με αισιοδοξία, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στην ομιλία του κατά τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Λευκωσία.

Πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον κοινό στόχο για ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, η οποία, όπως σημείωσε, επιτυγχάνεται όταν όλοι οι συμμετέχοντες στο τουριστικό οικοσύστημα της χώρας ευθυγραμμίζονται και μοιράζονται τις ίδιες φιλοδοξίες και τα ίδια οράματα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας της χώρας και σε αυτό το πλαίσιο προσεγγίζεται από την Κυβέρνηση ως τομέας υψηλής προτεραιότητας.

Το 2024, είπε, έχουν επιτευχθεί ιστορικά ρεκόρ αφίξεων και εσόδων και παρά τις πολλαπλές προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, ο τομέας ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 4 εκατομμυρίων επισκεπτών, ενώ επιτεύχθηκε νέο ρεκόρ εσόδων, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συμπλήρωσε ότι σε ορίζοντα διετίας, η ποσοστιαία θετική μεταβολή τόσο στις αφίξεις όσο και στα έσοδα ξεπέρασε το 25%, κάτι που, όπως είπε, επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα του κυπριακού τουρισμού, ενώ ταυτόχρονα, αποδεικνύει και τη σκληρή δουλειά που γίνεται πρωτίστως από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος, όπως σημείωσε, ηγείται της προσπάθειας στην τουριστική βιομηχανία και δείχνει τον δρόμο προς την επιτυχία.

«Ο τομέας του τουρισμού ως βασικός πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας, δύναται να συνεχίσει την ανοδική του πορεία με τη χάραξη και υλοποίηση οριζόντιων πολιτικών και δράσεων, με επίκεντρο, βεβαίως, τη βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι για να παραμείνει ανταγωνιστικός ο τουρισμός, λαμβάνοντας υπόψη τι γίνεται σε γειτονικές χώρες ή σε άλλους προορισμούς που ανταγωνίζονται την Κύπρο, θα πρέπει να βελτιώνονται συνεχώς οι υποστηρικτικές υποδομές.

Είπε επίσης ότι την ίδια στιγμή οι επενδύσεις προς την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, κάτι που, όπως ανέφερε, η Κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη και στον φορολογικό μετασχηματισμό που θα παρουσιαστεί στο τέλος Φεβρουαρίου, θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της κάθε δράσης, ταυτόχρονα με συνεχείς επενδύσεις στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης και των ειδικών μορφών τουρισμού.

Συμπλήρωσε ότι θέματα όπως η ανάγκη αναβάθμισης των δημοσίων υποδομών, η επίλυση εργασιακών ζητημάτων, η ανάγκη για ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και η ανάγκη για ισχυρότερη προβολή της χώρας, είναι «καθοριστικής σημασίας» που έχουν απασχολήσει την Κυβέρνηση από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, αναλαμβάνοντας ουσιαστικές πρωτοβουλίες με σκοπό την εξεύρεση μόνιμων λύσεων.

«Αυτά τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας, πήραμε σημαντικές αποφάσεις που χαίρομαι να αναφέρω έχουν ήδη λειτουργήσει ευεργετικά και για την τουριστική βιομηχανία της χώρας μας. Η πρόσφατη, για παράδειγμα, συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών και της Hermes Airports, για επέκταση και αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας μας, είναι αναμφίβολα μία απόφαση προς την κατεύθυνση που προανέφερα, λειτουργώντας ευεργετικά και για τον τουρισμό. Μια απόφαση που επετεύχθη μετά από σοβαρή διαπραγμάτευση με μοναδικό γνώμονα από δικής μας πλευράς το δημόσιο συμφέρον, αλλά και που αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδουμε ως Κυβέρνηση στη βελτίωση και αναβάθμιση των δημοσίων υποδομών», ανέφερε στη συνέχεια.

«Σε όλα αυτά, η συμβολή του ΣΤΕΚ ήταν καθοριστική, όπως επίσης και για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία με ορίζοντα πνοής μέχρι το τέλος του 2027, η οποία διασφαλίζει συνθήκες ομαλότητας και σταθερότητας για την επίτευξη των αναπτυξιακών προοπτικών πλήρους απασχόλησης και για την ανταπόκριση της στελέχωσης στην αγορά εργασίας», σημείωσε σχετικά.

Ειδικότερα, ανέφερε πως επισπεύσθηκαν σημαντικά οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων για εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες όταν δεν υπάρχει στην εγχώρια αγορά, ενώ συνήφθη και Μνημόνιο Συναντίληψης με την Αίγυπτο, με στόχο την άντληση εργατικού δυναμικού από τη χώρα εκεί που υπάρχουν ανάγκες.

Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι «το επικαιροποιημένο πλαίσιο για την απασχόληση αλλοδαπών εργαζομένων θα ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις πολλαπλές προκλήσεις, που αφορούν στη στελέχωση της τουριστικής βιομηχανίας», προσθέτοντας ότι σύντομα θα είναι σε όλους αισθητά τα αποτελέσματα της αξιοποίησης της τεχνολογίας για την υποβολή και επεξεργασία των σχετικών αιτημάτων προς το Υπουργείο Εργασίας.

«Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, σημαντική εξέλιξη αποτελεί και το σχέδιο που εξαγγέλθηκε από το Υπουργείο Εργασίας με σκοπό την κατάρτιση προσωπικού στους χώρους εργασίας κατά τη χειμερινή περίοδο. Είναι ένα στοίχημα να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο και που πρέπει να κερδίσουμε και χαίρομαι γιατί φέτος έγιναν κάποια πρώτα βήματα. Θα το πετύχουμε σταδιακά. Είδαμε φέτος σε αρκετές περιοχές και στην Πάφο και στη Λεμεσό και στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου να διευρύνεται η τουριστική χρονιά, κάτι που θα συμβάλει σταδιακά στην προσπάθεια για σταδιακή μετατροπή της χώρας μας σε ολόχρονο προορισμό», επεσήμανε.

Στάθηκε επίσης και στην απόφαση της Κυβέρνησης για αύξηση του Προϋπολογισμού του Υφυπουργείου Τουρισμού, με σκοπό την ισχυρότερη προβολή της χώρας στο εξωτερικό, προσθέτοντας πως στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη έναρξη της εκστρατείας προβολής της χώρας διεθνώς, με σκοπό την αποκατάσταση της φήμης και αξιοπιστίας της, και την προβολή της ως ιδανικό επιχειρηματικό και επενδυτικό προορισμό.

Χαρακτήρισε επίσης ως «εξαιρετικά ωφέλιμες» για τον τουρισμό και μια σειρά από άλλες πολιτικές αποφάσεις, όπως το σχέδιο αναβάθμισης ξενοδοχείων σε ορεινές, απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές, το σχέδιο στήριξης των κέντρων εστίασης, το σχέδιο αναβίωσης ορεινών και ακριτικών περιοχών, που στοχεύει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών φιλοξενίας και στην ενίσχυση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος στην ενδοχώρα, αλλά και τις πρόσφατες αποφάσεις που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης για το 2025.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην επικείμενη προκήρυξη της πρώτης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη Μαρίνα Πάφου, καθώς και στην απόφαση για χάραξη πλαισίου πολιτικής με σκοπό τη δημιουργία θεματικών πάρκων για ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, ενώ σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, προχωρούν στοχευμένες ενέργειες για την αναβάθμιση επιμέρους τουριστικών προορισμών της χώρας.

«Την τελευταία τριετία, ο τουρισμός της χώρας μας κτυπήθηκε σε μεγάλο βαθμό από εξωγενείς παράγοντες. Αρχικά ήταν η πανδημία του κορωνοϊού, όπου για μια ολόκληρη διετία παρέλυσε ολοκληρωτικά τον τουριστικό κλάδο, και μετέπειτα ήταν η απώλεια της δεύτερης μεγαλύτερης αγοράς του τουριστικού τομέα, της Ρωσίας.

«Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, βασικός στόχος ήταν η επιστροφή στις υψηλές επιδόσεις του παρελθόντος. Τα φετινά ρεκόρ αποτελέσματα, αλλά και οι θετικές ενδείξεις για το 2025- διαφαίνεται ότι ο τουρισμός της χώρας μας αναμένεται να κινηθεί στα ίδια υψηλά επίπεδα- μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι ο τουρισμός της χώρας μας έχει ανακτήσει το χαμένο έδαφος και κινείται προς το μέλλον με σταθερό βηματισμό, με σιγουριά και αισιοδοξία. Φυσικά και δεν επαναπαυόμαστε», ανέφερε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Μέσα από αυτή τη συλλογιστική, ως Κυβέρνηση θεωρούμε ότι το 2024, έκλεισε ένας κύκλος για τον τουρισμό με την ανάκτηση του χαμένου εδάφους. Η δική μας ευθύνη από εδώ και πέρα και αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα των καιρών, τις διεθνείς τάσεις και τα τοπικά δεδομένα, είναι η έμπρακτη, στοχευμένη στήριξη του κλάδου, προκειμένου να συνεχίσει την αναπτυξιακή του πορεία, λειτουργώντας σε ένα καινούργιο πλαίσιο, σε ένα βιώσιμο και κοινωνικά υπεύθυνο περιβάλλον, ενισχύοντας, παράλληλα, την υψηλή ανταγωνιστικότητα του τομέα», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε ως άρρηκτα πλέον συνδεδεμένη με τη διαχείριση του τουριστικού τομέα της χώρας, αλλά και των προορισμών γενικότερα, την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, καθώς, όπως σημείωσε, ο βαθμός ικανοποίησης των επισκεπτών στις διάφορες χώρες διαφαίνεται να εξαρτάται και από τα μέτρα, που λαμβάνει η κάθε χώρα για την αντιμετώπιση της μεγάλης αυτής πρόκλησης.

«Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι εάν θέλουμε να κοιτάζουμε το τουριστικό μέλλον της χώρας μας με αισιοδοξία, οφείλουμε ως Πολιτεία και ως Κυβέρνηση να διαχειριστούμε με υπευθυνότητα το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Και η αντιμετώπισή του, που επαναλαμβάνω, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον κοινό στόχο για ενίσχυση της ανθεκτικότητας, της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος, που επιτυγχάνεται όταν όλοι οι συμμετέχοντες στο τουριστικό οικοσύστημα της χώρας, ευθυγραμμίζονται και μοιράζονται τις ίδιες φιλοδοξίες και τα ίδια οράματα. Και σε αυτή την προσπάθεια θα βρείτε την Κυβέρνηση συμπαραστάτη μέσα από στοχευμένες δράσεις. Σας καλώ, λοιπόν, να ενώσουμε όλοι δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις από κοινού και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη σημασία του τουρισμού για τη χώρα μας. Σίγουρα, μπορούμε και σίγουρα οι προοπτικές για τη χώρα μας είναι ευοίωνες», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση