ΚΥΠΕ
Η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει για άρση αδιεξόδου στο Κυπριακό, λέει ο Υπουργός Μεταφορών
Η ΕΕ, με τα πολιτικά και οικονομικά της εργαλεία, μπορεί να βοηθήσει στην άρση του αδιεξόδου, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης, σημειώνοντας ότι οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους στοχεύουν στην ενίσχυση των προσπαθειών για μια βιώσιμη λύση, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο Εθνικό Μνημόσυνο για τους πεσόντες της Κοινότητας Επτακώμης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στον ιερό Ναό Αγίου Θωμά και Αποστόλου Λουκά, στον Άγιο Θωμά, ο Υπουργός Μεταφορών τόνισε περαιτέρω ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να επιστρέψει στις συνομιλίες με στόχο την επίτευξη μιας λύσης που θα φέρει ασφάλεια και ειρήνη σε όλους τους Κυπρίους».
Η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας συνεχίζει να εμποδίζει τις διαπραγματεύσεις, παρά την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς, είπε ο κ. Βαφεάδης, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών, επιδιώκει την άμεση επιστροφή στον διάλογο, με σεβασμό στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Διεθνούς Δικαίου.
Αναφερόμενος στους Επτακωμίτες που πρόσφεραν ό,τι πιο πολύτιμο είχαν για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στην Κύπρο, καθώς και την ελευθερία και εδαφική της ακεραιότητα τον Ιούλιο του 1974, ο Υπουργός Μεταφορών είπε "προσευχόμαστε επίσης για την ανεύρεση και διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της Κοινότητας, οι οποίοι αγωνίστηκαν με σθένος κατά του Τούρκου εισβολέα. Μνημονεύουμε αυτούς που διαφύλαξαν και έσωσαν το Ιερό Ευαγγέλιο της Επτακώμης, καθώς και όλους τους Επτακωμίτες που πέθαναν στην προσφυγιά".
Στην ομιλία του, είπε ότι η Κοινότητα Επτακώμης παραδόθηκε στους Τούρκους στις 15 Αυγούστου 1974. Αμέσως συνέλαβαν όλους τους άντρες κάτω των 50 χρόνων. Από αυτούς παραμένουν αγνοούμενοι μέχρι σήμερα, ο Κοινοτάρχης Λούκας Κυριάκου, ο Αντώνης Κόνης, ο Γιάννος Λάμπρου και ο Ανδρέας Κωνσταντίνου.
Ο Διάκονος Βασίλειος Ηλία Γιάννακα, ο φοιτητής Μιχάλης Σιαλούνας, ο Δημήτρης Σπύρου και ο Δημήτρης Χαραλάμπους βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο.
Η δολοφονία του Χαράλαμπου Αγαπίου στο αναπηρικό του καροτσάκι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ανάγκασε τους κατοίκους του χωριού να το εγκαταλείψουν τον Οκτώβριο του 1976 και να μεταφερθούν όλοι μαζί, μετά από δικό τους αίτημα, στις τουρκοκυπριακές Κοινότητες Αγίου Θωμά και Πλατανίσκιας που μέχρι τότε ήταν εγκαταλελειμμένες, πρόσθεσε.
Τέλος είπε ότι είναι χρέος μας "να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την επανένωση της Κύπρου, για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, για την ειρήνη και την ευημερία σε όλο το νησί".