ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
H κυπριακή κυβέρνηση καλωσορίζει την ανακοινωθείσα επίτευξη συμφωνίας με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για τη διευθέτηση της θαλάσσιας διαφοράς μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Η πολύ σημαντική αυτή εξέλιξη εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Κύπρος, έχοντας συνομολογήσει συμφωνίες οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και έχοντας υπογράψει Συμφωνία Οριοθέτησης με τον Λίβανο, θεωρεί ότι η διευθέτηση του ζητήματος θα ενισχύσει το νομικό πλαίσιο συνεργασίας στην περιοχή, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Επιπλέον, αναμένει ότι η θετική αυτή εξέλιξη θα δώσει πρόσθετη δυναμική στις προσπάθειες για ολοκλήρωση των θαλάσσιων οριοθετήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και για αξιοποίηση του ενεργειακού της πλούτου, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Οι συμφωνίες για οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων αποτελούν πολύ σημαντικά νομικά εργαλεία για την εμβάθυνση της περιφερειακής συνεργασίας, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, την απαραίτητη νομική βεβαιότητα σε κρατικούς και μη– κρατικούς δρώντες, περιλαμβανομένων των επενδυτών.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η συμφωνία για το θαλάσσιο σύνορο Ισραήλ-Λιβάνου, αφορά άμεσα τμήμα περίπου 9 ναυτικών μιλίων (περίπου 17 χιλιόμετρα) επί των γραμμών οριοθέτησης Κύπρου-Ισραήλ και Κύπρου-Λιβάνου, η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε, δια της διπλωματικής οδού, βάσει των μεταξύ τους συμφωνιών οριοθέτησης, από τις κυβερνήσεις των δυο φίλων γειτονικών χωρών, πληροφόρηση και διαβούλευση σχετικά με την επιτευχθείσα συμφωνία.
Η κυπριακή κυβέρνηση συγχαίρει τις κυβερνήσεις του Λιβάνου και του Ισραήλ για την βούληση που επέδειξαν προς επίλυση της διαφοράς, καθώς επίσης και την αμερικανική πλευρά για την καταλυτική και επιτυχή διαμεσολάβησή της.