ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΓΓ ΑΚΕΛ: Ποτέ δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη διχοτόμηση

Ο Στέφανος Στεφάνου παρευρέθηκε στα εγκαίνια της Έκθεσης του 4ου Δικοινοτικού Διαγωνισμού Φωτογραφίας

ΚΥΠΕ

Ποτέ δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη διχοτόμηση, είπε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος παρευρέθηκε στα εγκαίνια της Έκθεσης του 4ου Δικοινοτικού Διαγωνισμού Φωτογραφίας που πραγματοποίησαν το ΑΚΕΛ και η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, το Σάββατο στο Chateau Status, στη Λευκωσία.

Αναφερόμενος στο θέμα του φετινού διαγωνισμού, που είναι η κυπριακή φύση, ο κ. Στεφάνου έκανε λόγο για όσα απειλούν το οικοσύστημα της Κύπρου, όπως η άναρχη ανάπτυξη και δόμηση, οι πυρκαγιές, η έλλειψη δομών για προστασία και ευημερία των ζώων, η διατάραξη της συμβιωτικής σχέσης της βιοποικιλότητας με το οικοσύστημα και η χειροτέρευση της ποιότητας του αέρα λόγω της συνεχούς ρύπανσης.

"Το περιβάλλον μας όμως απειλείται και από ένα άλλο βασικό παράγοντα. Από το διχοτομικό στάτους κβο και την πρακτική αδυναμία που αυτό προκαλεί να αντικρίσουμε την Κύπρο ως ένα ενιαίο οικοσύστημα, πέραν των συρματοπλεγμάτων που τη χωρίζουν", υπέδειξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι η φύση όχι μόνο δεν αναγνωρίζει διαχωρισμούς, αλλά δεν τους αντέχει.

Ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε ότι "εμείς έχουμε προοδευτικό όραμα τόσο για το μέλλον του περιβάλλοντος όσο και για την Κύπρο γενικότερα. Καταρχάς βλέπουμε τον άνθρωπο ως μέρος του οικοσυστήματος και όχι αφέντη του", σημείωσε. "Βλέπουμε το οικοσύστημα ως ένα ενιαίο γεωγραφικό χώρο ανεξαρτήτως των οδοφραγμάτων που του στήνουν οι άνθρωποι", πρόσθεσε.

"Δεν ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους από την εθνική καταγωγή, τη γλώσσα και τη θρησκεία. Τους προσεγγίζουμε ως ένα ενιαίο σύνολο και παιδιά της κοινής τους πατρίδας", ανέφερε ο κ. Στεφάνου. "Βλέπουμε την Κύπρο ως μία πατρίδα, κοινή κατάκτηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Γι’ αυτό το όραμα αγωνιζόμαστε", τόνισε.

"Αγωνιζόμαστε για ένα μέλλον όπου όλοι οι Κύπριοι θα νιώθουμε και θα είμαστε ελεύθεροι στη χώρα μας, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, χωρίς εμπόδια, στρατιωτικές πινακίδες και συρματοπλέγματα", είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι "μόνο ένας τρόπος υπάρχει να το πετύχουμε αυτό, να λύσουμε το Κυπριακό, να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γι’ αυτό". "Εμείς, ποτέ δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη διχοτόμηση", υπογράμμισε.

Ακόμη, ευχήθηκε να λειτουργήσει ο φετινός δικοινοτικός διαγωνισμός "ως ένα σάλπισμα αγώνα" για να μπορέσουμε, όπως είπε, να σπρώξουμε τα πράγματα προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν και να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια με μια συνολική λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα.

Καταληκτικά, ο κ. Στεφάνου συνεχάρη τους συμμετέχοντες στον φετινό διαγωνισμό, επισημαίνοντας ότι πολύς κόσμος αγκαλιάζει κάθε εκδήλωση και κάθε πρωτοβουλία που φέρνει τις δύο κοινότητες της Κύπρου μαζί και εκφράζει τον πόθο των Κυπρίων να ζήσουν σε μια ελεύθερη πατρίδα για όλους.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, διερωτήθηκε γιατί δεν αναλαμβάνουν και άλλοι τέτοιες πρωτοβουλίες, προσθέτοντας ότι εάν η ποίηση και οι ποιητές έχουν κάποια αξία, είναι γιατί μπορούν να διαβάσουν το παρελθόν και να δείξουν το μέλλον. "Το 1957, ο Ναζίμ Χικμέτ, απευθυνόμενος σε όλο τον κυπριακό λαό, είπε ότι ο τόπος μας αξίζει να γίνει ένας κήπος μέσα στον οποίο θα περπατάει η ζωοφόρος ειρήνη για να διώχνει μακριά την καταστροφή και τις επιθέσεις", υπογράμμισε.

Δυστυχώς, συνέχισε ο κ. Γεωργίου, "ο τόπος μας δέχεται τεράστιες επιθέσεις που μας οδηγούν στο κατώφλι της διχοτόμησης, αλλά και σε μια τεράστια καταστροφή στο όνομα του κέρδους αναφορικά με το περιβάλλον". Ακόμη, είπε ότι όλες οι φωτογραφίες αναδεικνύουν την ομορφιά που, όπως είπε ο Ντοστογιέφσκι, μπορεί να σώσει τον κόσμο.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ανέφερε ότι σε όλα τα σύγχρονα κράτη ο γεωγραφικός χώρος είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένος με την ταυτότητα των πληθυσμών που ζουν σε αυτόν, προσθέτοντας ότι η μόνη εξαίρεση είναι η Κύπρος. "Δυστυχώς διώξαμε τη δική μας γεωγραφία από την ταυτότητά μας", γιατί "μας δίδαξαν τα βουνά και τις λίμνες της Τουρκίας και της Ελλάδας, αλλά όχι της Κύπρου", εξήγησε.

Η ταυτότητα των Κυπρίων είναι κρυμμένη στη γεωγραφία τους, επεσήμανε ο κ. Κιζίλγιουρεκ. "Σήμερα, που επιστρέφει η γεωγραφία στην ταυτότητα των Κυπρίων, οι ίδιοι οι Κύπριοι αγκαλιάζουν αυτή τη γεωγραφία, αγκαλιάζουν την ταυτότητά τους με ένα διαφορετικό τρόπο", πρόσθεσε. "Η κυπριακή φύση απειλείται, αλλά η ζημιά που γίνεται στη φύση δεν σταματά στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Η καταστροφή της φύσης δεν καταλαβαίνει από συρματοπλέγματα ούτε από οδοφράγματα", κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση