ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αμετάθετος στόχος η επανένωση της Κύπρου

Επεσήμανε πως δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η παρέλευση του χρόνου ευνοεί τους διχοτομικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας

ΚΥΠΕ

Αμετάθετος στόχος μας είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση του τόπου και του λαού, ανέφερε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Επεσήμανε πως δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η παρέλευση του χρόνου ευνοεί τους διχοτομικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας, σημειώνοντας πως το ΑΚΕΛ κατέθεσε στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς πρέπει να πολιτευτεί η ελληνοκυπριακή πλευρά, και εν γένει η Κυπριακή Δημοκρατία, με στόχο τη διάρρηξη του αδιεξόδου και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σε ομιλία του στο θρησκευτικό μνημόσυνο των Ηλία και Νίκου Ττοφαρή, που τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης στα Περβόλια, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την προδοσία του προδοτικού πραξικοπήματος και το έγκλημα της τουρκικής εισβολής"

Σήμερα, πενήντα χρόνια μετά, συνέχισε, «ζούμε τη μεγαλύτερη περίοδο στασιμότητας στο Κυπριακό. Η τουρκική πλευρά επίσημα πλέον έχει μετακινηθεί στη λύση δύο κρατών και η Τουρκία εκμεταλλεύεται τη στασιμότητα για να ενισχύει τη ντε φάκτο διχοτόμηση επί του εδάφους με την πρόκληση νέων τετελεσμένων». είπε, και σημείωσε πως «δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η παρέλευση του χρόνου ευνοεί τους διχοτομικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας, και για τούτο το ΑΚΕΛ ποτέ δεν είχε καμία αμφιβολία».

Όπως ποτέ, ανέφερε ο κ. Στεφάνου «το ΑΚΕΛ δεν είχε και δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η διχοτόμηση απειλεί το μέλλον της πατρίδας μας και του λαού μας, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Ενόψει της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό, το ΑΚΕΛ κατέθεσε στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς πρέπει να πολιτευτεί η ελληνοκυπριακή πλευρά, και εν γένει η Κυπριακή Δημοκρατία, με στόχο τη διάρρηξη του αδιεξόδου και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Όπως εξήγησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, η πρόταση του κόμματος «στηρίζεται στην απαρέγκλιτη συνέπειά μας στη συμφωνημένη βάση λύσης της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις. Στηρίζεται επίσης στη διαμόρφωση θετικής ατζέντας προς την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αξιοποιώντας τον παράγοντα της Ενέργειας, χωρίς να ακυρώνουμε κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξαγγέλλοντας μονομερή μέτρα προς όφελος των Τουρκοκυπρίων», επεσήμανε.

Αφού ανέφερε ότι «δεν ισχυριζόμαστε ότι η πρότασή μας αυτόματα και απαραίτητα θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», ο κ. Στεφάνου σημείωσε πως «μπορεί όμως να τεστάρει τις τουρκικές προθέσεις. Αν δε οι προτάσεις μας γίνουν αποδεκτές θα μπορέσουμε να διανύσουμε το τελευταίο μίλι, όπως δήλωνε ο ΓΓ του ΟΗΕ, και να πετύχουμε λύση, η οποία θα τερματίσει την τουρκική κατοχή και θα επανενώσει τον τόπο και τον λαό μας» είπε, και πρόσθεσε πως «αυτός είναι ο αμετάθετος στόχος μας».

Αναφερόμενος στον θάνατο των αδελφών Ηλία και Νίκου Ττοφαρή, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως «ο στόχος του Γρίβα και όσων συμμερίζονταν τις ακραίες και καταστροφικές απόψεις του με την οργάνωση των πολιτικών δολοφονιών, ήταν να τρομοκρατήσει τον λαό, να περιορίσει την επιρροή που είχε το ΑΚΕΛ. Ήταν το ζήτημα ποιος θα αναλάμβανε την εξουσία την επόμενη μέρα του αντιαποικιακού αγώνα», είπε, και σημείωσε ότι «το ΑΚΕΛ απάντησε στις δολοφονίες με μαζικές πολιτικές κινητοποιήσεις, στις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία του λαού καταδίκαζε τα εγκλήματα».

Σημείωσε επίσης ότι «τα εγκλήματα της γριβικής τρομοκρατίας έμειναν ατιμώρητα. Οι οικογένειες των δολοφονηθέντων δεν έτυχαν της ελάχιστης ηθικής αποκατάστασης από την πολιτεία και πολλά παιδιά των οικογενειών αντιμετώπιζαν για χρόνια εκφοβισμό και απαξίωση», είπε.

Μόνο η κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, «προχώρησε στην αποκατάσταση των πολιτικά δολοφονηθέντων από τη γριβική τρομοκρατία, με σχετική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 12 Δεκεμβρίου του 2012. Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν αντιδράσεις από τους γνωστούς κύκλους γι’ αυτή την απόφαση. Δεν υπήρξε όμως σε καμία περίπτωση ούτε και ένα τεκμήριο που ν’ αποδεικνύει ότι οι δολοφονίες δεν ήταν πολιτικές» είπε.

Πρόσθεσε ότι «το ΑΚΕΛ ουδέποτε ζήτησε εκδίκηση γι’ αυτά τα εγκλήματα. Βάζοντας το συμφέρον της Κύπρου, πάλεψε με πολιτικά μέσα γι’ αποκατάσταση της μνήμης των αδίκως δολοφονηθέντων», ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση