ΚΥΠΕ
Tην ανάγκη υιοθέτησης ενός αποτελεσματικού και επιστημονικά άρτιου κανονιστικού πλαισίου, για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές, μέσω της επένδυσης στην έρευνα και της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και μεθόδων καλλιέργειας, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας, της ποιότητας και της ασφάλειας των γεωργικών προϊόντων και την ενίσχυση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Γιαννάκης Γαβριήλ, κατά τις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης, με θέμα τη συμβολή των εθνικών κοινοβουλίων στη βελτίωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), οι οποίες άρχισαν σήμερα στο Ζάγκρεμπ.
Σε ανακοίνωσή της, η Βουλή αναφέρει ότι σε παρέμβασή του, ο κ. Γαβριήλ χαιρέτισε την υιοθέτηση Δήλωσης από το Κοινοβούλιο της Κροατίας για την απαλλαγή της περιοχής των Άλπεων, της Αδριατικής και του Δούναβη από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ), σημειώνοντας ότι αυτή συνάδει με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας και τις συναφείς Στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Τόνισε δε, ότι η διαφύλαξη της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της βιοποικιλότητας και των ντόπιων αγροτών, καθώς και για την επίτευξη της επισιτιστικής ασφάλειας.
Σε ότι αφορά στις υπό συζήτηση προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση κανονισμών για την παραγωγή φυτών με τη χρήση νέων γονιδιωματικών τεχνικών, ο κ. Γαβριήλ εξέφρασε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της Κύπρου σχετικά με την ασφάλεια των ΓΤΟ για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων.
Επίσης, επισήμανε ότι πρέπει να αποφευχθεί η ιδιωτικοποίηση των γενετικών πόρων και η δημιουργία μονοπωλίων σε οποιοδήποτε στάδιο παραγωγής και εμπορίας φυτικών ποικιλιών και προϊόντων τους, ώστε να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση των αγροτών σε νέες ποικιλίες.
Ο κ. Γαβριήλ υπογράμμισε, παράλληλα, ότι πρέπει να επιτρέπεται στους αγρότες η χρήση σπόρων από τη δική τους παραγωγή, όπως και σπόρων που προέρχονται από νέες γονιδιωματικές τεχνικές.
Επί του προκειμένου, ο Κύπριος Βουλευτής τόνισε την ανάγκη διασφάλισης της πρόσβασης των μικρών εταιρειών παραγωγής σπόρων σε νέες ποικιλίες και ανάπτυξης ποικιλιών που είναι προσαρμοσμένες στις τοπικές κλιματικές συνθήκες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της γεωργίας και των αγροτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.