Kathimerini.gr
Σύμβολο για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Άγκυρας στη Μεσόγειο θάλασσα χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το γεωτρύπανο «Αμπντούλ Xαμίτ Χαν».
Σε δηλώσεις του και όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι πιστεύει πως θα υπάρξουν περισσότερα καλά νέα, μετά την ανακάλυψη 540 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.
Türkiye's 4th drill ship Abdulhamid Han is symbol of will to defend country's interests in Mediterranean: President Erdogan
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) August 22, 2022
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε ανακοινώσει ότι το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Xαμίτ Χαν» ξεκίνησε γεώτρηση στο σημείο «Γιορουκλέρ 1». Ο κ. Ντονμέζ ανέφερε στην ανάρτησή του, την Τετάρτη, ότι «το γεωτρύπανο Αμπντουλ Χαμίν Χαν ξεκίνησε σήμερα την πρώτη του γεώτρηση στο Γιορουκλέρ 1. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε συνέχεια στα χαρμόσυνα νέα από τη Μαύρη Θάλασσα με νέα καλά νέα στη Μεσόγειο αυτή τη φορά. Με τον ιδρώτα των μηχανικών μας και τις προσευχές του έθνους μας, ας είναι η τύχη του πλοίου μας καλή και η γεώτρησή του καρποφόρα».
Στην Αθήνα δεν υπάρχει εφησυχασμός με μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά, καθώς ο Ερντογάν σημείωσε ότι στη συνέχεια το γεωτρύπανο θα κινηθεί αλλού.
Υπενθυμίζεται ότι σε τελετή στη Μερσίνα στις 9 Αυγούστου, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την ανάπτυξη του πλωτού γεωτρύπανου σε περιοχή 29 ναυτικά μίλια (περίπου 55 χιλιόμετρα) από το Γκαζίμπασα, ουσιαστικά στα όρια του Κόλπου της Αττάλειας, εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Με βάση τη NAVTEX που κοινοποιήθηκε σχεδόν άμεσα (770/22) το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» θα κινηθεί σε αυτή την περιοχή μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου 2022.
Η επιλογή του κ. Ερντογάν, παρά το σόου που πραγματοποιήθηκε στη Μερσίνα και τις ρητορικές υπερβολές, αντικατοπτρίζει τη βούληση για μια –περιορισμένη– περίοδο νηνεμίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, περί τα τέλη του Σεπτεμβρίου θα υπάρχει μια σχετικά ακριβής εικόνα για την κατάσταση στον στόχο «Γιορουκλέρ 1», όπου θα κάνει ερευνητικές γεωτρήσεις το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» και τότε θα φανεί αν η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) αποφασίσει να επιμηκύνει την επιχείρηση ή να προχωρήσει στα επόμενα βήματα.
Όπως έχει γράψει η «Κ», στην Αθήνα η στάση Ερντογάν εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε όχι μόνο από τους εσωτερικούς υπολογισμούς του Τούρκου προέδρου, αλλά και από το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, όπως αυτό εξελίχθηκε σε πολλά και πολλαπλά επίπεδα το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Τα μηνύματα που είχαν φθάσει στην Αθήνα από την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο συνέτειναν προς μια κατεύθυνση στρατηγικών ισορροπιών από πλευράς του Ερντογάν. Τουλάχιστον από την πλευρά της Ουάσιγκτον η πίεση προς την Αγκυρα όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν έντονη και προς την κατεύθυνση της ανάγκης για διατήρηση της ενότητας του ΝΑΤΟ σε μια περίοδο στην οποία κρίνεται η αξιοπιστία της συμμαχίας, με αφορμή τον πόλεμο. Ο ρόλος του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον οποίο ο κ. Ερντογάν αντιμετωπίζει ως αξιόπιστο συνομιλητή, ήταν, επίσης, ιδιαίτερα σημαντικός για την πορεία που έχουν λάβει έως αυτή τη στιγμή τα πράγματα.
Βέβαια, στην Αθήνα δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός με μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά, καθώς ο ίδιος ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι μετά τον Οκτώβριο το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις και αλλού. «Το πλοίο μας όταν ολοκληρώσει τις γεωτρήσεις σε αυτή την περιοχή δεν θα σταματήσει και θα κατευθυνθεί στα άλλα σημεία. Και θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε μέχρι να βρούμε. Οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις που κάνουμε γίνονται στις δικές μας περιοχές κυριαρχίας. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να πάρουμε την άδεια ή την έγκριση κανενός», είπε ενδεικτικά ο κ. Ερντογάν στις 9 Αυγούστου.