Kathimerini.com.cy
Με εντυπωσιακές ενέργειες από θάλασσα και αέρα, ολοκληρώθηκε η φετινή πολυεθνική άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ», σε περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού από έξι χώρες και οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης είναι εντυπωσιακές.
Τα ασκούμενα τμήματα πραγματοποίησαν επιχειρήσεις από αέρος με τη ρίψη αλεξιπτωτιστών. Μέλη της Αερομεταφερόμενης Ομάδας Αλεξιπτωτιστών της 31ης ΜΕΕΔ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν άλμα στατικού ιμάντα σε θαλάσσια περιοχή, ενώ την ίδια ώρα Ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφέων της ΜΥΚ του Ναυτικού της Ε.Φ πραγματοποιούσαν επιχείρηση ανακατάληψης στόχου από τρομοκράτες. Από αέρος συμμετοχή στην άσκηση είχαν τα ελικόπτερα της Ε.Φ και Αστυνομίας, των Βρετανικών Βάσεων καθώς και πτητικά μέσα της Ελλάδας και των ΗΠΑ.
Οι χώρες και τα μέσα
Η άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ» είναι από τις σημαντικές δραστηριότητες συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τρίτες χώρες. Κάτι που αποκαλύπτεται και από τα μέσα που διετέθησαν για πραγματοποίηση των σεναρίων. Στην άσκηση έλαβαν μέρος συνολικά 13 πλωτά μέσα, 7 αεροσκάφη και ελικόπτερα, από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και 3 πλοία ιδιωτικών εταιρειών.
Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν, 1 Φ/Γ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, 1 Φ/Γ του Γαλλικού Ναυτικού, 1 ΤΠΚ και 4 σκάφη περιπολίας του Ισραηλινού Ναυτικού, 4 πολεμικά πλοία της ΔΝ της ΕΦ και 2 περιπολικά σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, το Δεξαμενόπλοιο «ALEXANDRIA» της εταιρείας PETRONAV, που χρηματοδοτείται από την ΕMSA, η πλατφόρμα «CASTORO SEI»της εταιρείας SAIPEM, 2 σκάφη καταπολέμησης ρύπανσης του Τμήματος Αλιείας, καθώς και το σκάφος υποστήριξης “ΖENON” της εταιρείας EDT Offshore. Στην άσκηση επίσης συμμετείχαν 3 Ελικόπτερα της ΚΔ (2 από τη ΜΑΕΠ και 1 από τη 460 ΜΕΔ/ΓΕΕΦ), 1 Βρετανικό Bell Griffin καθώς και 3 Αεροσκάφη (1 Ελληνικό C-130, 1 Αμερικανικό P-8 και 1 από το Τμ. Δασών).
Το σενάριο της άσκησης
Η «ΝΕΜΕΣΙΣ» περιλάμβανε σενάρια αντιμετώπισης τρομοκρατίας σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, νηοψίας σε πλοίο, απεγκλωβισμού και διάσωσης τραυματιών, μαζικής διάσωσης συνεπεία ναυτικού ατυχήματος, καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης εντός της περιοχής ευθύνης της ΚΔ. Η 1η Φάση της Άσκησης εκτελέστηκε υπό το συντονισμό της Αστυνομίας Κύπρου, η 2η - 3η Φάση υπό τον συντονισμό του ΚΣΕΔ και η 4η Φάση υπό το συντονισμό του Τμήματος Αλιείας, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας.