ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Επενδυτές ρωτούν τι θα κάνει το κράτος για να προστατεύσει το όνομα της Κύπρου»

Κριτική Αγκαστινιώτη για δυσφήμιση Κύπρου, δαπάνες, ΓεΣΥ, απεργίες και επιτόκια

ΚΥΠΕ

Ο προϋπολογισμός που οδηγείται στη Βουλή για ψήφιση δίνει το στίγμα των πολιτικών μας προτεραιοτήτων και μετουσιώνει τις βασικές αρχές του προγράμματος διακυβέρνησης, σε κοστολογημένα και υλοποιήσιμα έργα και μεταρρυθμίσεις, έχοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο όλων των πολιτικών, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρα χαιρετίζοντας τη Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Είπε ότι πρόκειται για ένα πλεονασματικό προϋπολογισμό της τάξης του 2.2%, ο οποίος "πέρα από την προσήλωσή μας στη δημοσιονομική σταθερότητα, αντανακλά και τη δέσμευσή μας για διαρκείς μεταρρυθμίσεις". Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, μιλώντας για το θέμα της δυσφήμισης της Κύπρου, λόγω παραβίασης των κυρώσεων, σημείωσε ότι πολλοί επενδυτές που ήδη βρίσκονται στην Κύπρο επικοινωνούν με το ΚΕΒΕ και ρωτούν τι θα κάνει το κράτος για να προστατεύσει το όνομα της Κύπρου από τη δυσφήμιση που προκαλούν τα δημοσιεύματα. Όπως είπε, «το ΚΕΒΕ δεν πρόκειται να αποδεχθεί άλλο αυτή τη δυσφήμιση», υποδεικνύοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία ανοχή σε τέτοια περιστατικά. 

Ο Πρόεδρος είπε ότι η Κυβέρνηση επικεντρώνεται στην άμεση και αποτελεσματική επίλυση χρόνιων θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες, στη διασφάλιση μιας ισχυρής και ανθεκτικής οικονομίας, στον εκσυγχρονισμό του Κράτους, στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και στο να θέσει τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο, έχοντας στο επίκεντρο την εκπαίδευση και την υγεία.

Στην ομιλία του ο ΠτΔ αναφέρθηκε σε εμβληματικές, όπως τις χαρακτήρισε, δράσεις που θα προωθηθούν το 2024 με βασικότερη την φορολογική μεταρρύθμιση. Αναφέρθηκε επίσης στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, μέσω της έλευσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και της ηλεκτρικής διασύνδεσης με γειτονικές χώρες. Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα εντός του 2024, είπε ότι θα προωθηθεί η υλοποίηση του Σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για Όλους», καθώς και η υλοποίηση σχεδίου στήριξης για την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ με αποθήκευση.

Μίλησε για τα σχέδια για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, στη μείωση της γραφειοκρατίας και την ψηφιακή μετάβαση.

Αναφέρθηκε και στην μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Υπηρεσίας αλλά και στη ψήφιση, σύντομα, του νομοσχεδίου για το Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και στην πλήρη λειτουργία του προς αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Επίσης ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία , την υγεία , λέγοντας ότι στο ΓΕΣΥ αναμφίβολα χρειάζονται τομές προς την κατεύθυνση βελτίωσης των προσφερόμενων υπηρεσιών και βιωσιμότητας του συστήματος "πριν να είναι αργά". Πρέπει, είπε, να τολμήσουμε και είμαι σίγουρος σε συνεργασία με τη Βουλή θα προχωρήσουμε πριν να είναι αργά. Αναφέρθηκε και στην ναυτιλία αλλά και στις ενέργειες για την κλιματική κρίση.

"Στα όσα πολύ τηλεγραφικά προανέφερα, θα ήθελα να προσθέσω και το θέμα της ανταγωνιστικότητας της χώρας, τη φήμη και την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό. Έχουν γίνει αρκετά στον τομέα αυτό, αλλά το έχω δηλώσει, θα το επαναλάβω, θα πρέπει να κάνουμε σαφώς περισσότερα και η ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας", ανέφερε.

Ο Πρόεδρος είπε πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις, υπάρχουν διαφωνίες, "δεν υπάρχει, όμως, άλλη επιλογή και ως Κυβέρνηση θα προχωρήσουμε στο θέμα αυτό".

Επανέλαβε ότι η πολιτική δέσμευση να επιδειχθεί μηδενική ανοχή για πρακτικές που εκθέτουν την Κύπρο διεθνώς είναι πραγματική "και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων που θα αποκαταστήσουν το κύρος της Κύπρου ως ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό κέντρο".

Αναφέρθηκε στην συνδρομή, στο κομμάτι αυτό, των αμερικανικών αρχών "στην όλη προσπάθειά μας με ομάδα που ήρθε στην Κύπρο και έχει ξεκινήσει ήδη δουλειά".

"Η Κυβέρνηση έχει επίσης ήδη προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για την αποτελεσματική επικοινωνία, τόσο της προόδου που έχει σημειώσει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα μετά το 2013, στον αγώνα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες όσο και των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων μας, μέσω μιας ολοκληρωμένης εκστρατείας για rebranding της χώρας μας", ανέφερε.

Είπε ότι για τον ίδιο και την Κυβέρνησή του, η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητη προϋπόθεση, και μπορεί να οδηγήσει στις πιο αποτελεσματικές, πιο αποδοτικές πολιτικές, προσαρμοσμένες στις ανάγκες του σημερινού, συνεχώς μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος.

Κυπριακό

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό επαναλαμβάνοντας ότι μια είναι για μας η επιλογή "να ενισχύουμε τις προσπάθειες μας, τις πρωτοβουλίες μας για επανένωση της πατρίδας μας μέσω μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα, και των αρχών και αξιών της ΕΕ".

"Για μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή, η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας, και πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε μέσα από την επίλυση του Κυπριακού, να οδηγηθούμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό", τόνισε.

Κριτική Αγκαστινιώτη για δυσφήμιση Κύπρου, δαπάνες, ΓεΣΥ, απεργίες και επιτόκια

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, αναφερόμενος στο Κυπριακό σε σχέση με τις εξελίξεις στο Ισραήλ, είπε ότι η νευραλγική γεωγραφική θέση της Κύπρου και ο ρόλος που διαδραματίζει για την ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή μας, μπορούν να αλλάξουν και τις προοπτικές στο Κυπριακό.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΕΒΕ, στην ομιλία του ο κ. Αγκαστινιώτης, προέβη σε σειρά εισηγήσεων, όπως την εφαρμογή της μεταρρύθμισης και άλλων τομών στη δημόσια υπηρεσία, τη συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου και των μη παραγωγικών δαπανών, καθώς και την επανεξέταση της ΑΤΑ, ώστε η διακύμανσή της να εξαρτάται από την παραγωγικότητα και να είναι στοχευμένη με βάση εισοδηματικά κριτήρια και όχι οριζόντια.

Επιπλέον, ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΚΕΒΕ εισηγήθηκε τον τερματισμό της γραφειοκρατίας στο κράτος και στις υπηρεσίες του, την ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών για να μειωθούν οι ανάγκες σε προσλήψεις νέου προσωπικού και να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση επιχειρήσεων και πολιτών, τη μεγαλύτερη προώθηση της εναλλαξιμότητας στη δημόσια υπηρεσία, την τεχνολογική σύνδεση μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών, για να αποφεύγεται η σπατάλη πόρων και χρόνου, την αποκέντρωση κρατικών υπηρεσιών και την απλοποίηση διαδικασιών για επενδύσεις και άλλους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς.

Μιλώντας για το θέμα της δυσφήμισης της Κύπρου, λόγω παραβίασης των κυρώσεων, ο κ. Αγκαστινιώτης σημείωσε ότι πολλοί επενδυτές που ήδη βρίσκονται στην Κύπρο επικοινωνούν με το ΚΕΒΕ και ρωτούν τι θα κάνει το κράτος για να προστατεύσει το όνομα της Κύπρου από τη δυσφήμιση που προκαλούν τα δημοσιεύματα. Όπως είπε, «το ΚΕΒΕ δεν πρόκειται να αποδεχθεί άλλο αυτή τη δυσφήμιση», υποδεικνύοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία ανοχή σε τέτοια περιστατικά. Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε «ορθά λέτε, κύριε Πρόεδρε, ότι πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε μ’ αυτό το θέμα».

Σχετικά με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, είπε ότι το κράτος δεν μπορεί να συντηρεί εσαεί τους πολίτες του και ζήτησε μακροπρόθεσμες στρατηγικές για συγκράτηση του ενεργειακού κόστους. Ακόμη, τάχθηκε εναντίον του θεσμού για το e – kalathi, γιατί «το ΚΕΒΕ δεν μπορεί να δεχθεί χειραγώγηση της αγοράς με κρατικό παρεμβατισμό». Αναφερόμενος στα επιτόκια, εξέφρασε τη ανησυχία του ΚΕΒΕ για τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Κάλεσε τις Τράπεζες να αναθεωρήσουν την πολιτική τους και να μη χρησιμοποιούν τη συγκυρία για να παρουσιάζουν υπερβολικά κέρδη και τους ζήτησε να δουν ξανά το θέμα των υψηλών χρεώσεών τους και κάποια «αδικαιολόγητα εμπόδια που επικαλούνται για την ομαλή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών». Εξέφρασε την απογοήτευση του ΚΕΒΕ από τη στάση του συνδικαλιστικού κινήματος σε εργασιακές διεκδικήσεις. Κάλεσε το συνδικαλιστικό κίνημα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, λέγοντας ότι με τον τρόπο που πολιτεύεται δεν πλήττει μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και τα ίδια τα μέλη του.

Αντωνίου: Η Κύπρος έχει διανύσει χιλιόμετρα στην εξυγίανση θεσμών και πρακτικών

Στον χαιρετισμό του, ο Αντώνης Αντωνίου, Πρόεδρος της ΟΕΒ, σημείωσε ότι «η συνεργασία ΟΕΒ-ΚΕΒΕ ειδικά σε συνθήκες ασύμμετρων κινδύνων οδήγησε στον σχεδιασμό και στην ορθή υλοποίηση σχεδίων διάσωσης και αναγέννησης μιας οικονομίας που βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση». Διαβεβαίωσε ότι θα προστατεύσει «με κάθε μέσο» τη σχέση μεταξύ των δύο οργανισμών και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να την ενισχύσει σε συνεργασία με τον νέο Πρόεδρο του ΚΕΒΕ.

Απευθυνόμενος στη συνδικαλιστική ηγεσία, είπε ότι η εξασφάλιση των αναγκαίων εργαζομένων από το εξωτερικό όχι μόνο δεν υπονομεύει τα συμφέροντα των Κυπρίων εργαζομένων, αλλά αντίθετα οδηγεί στην ταχεία ανάπτυξη προς όφελος όλων των πολιτών του τόπου.

Εν συνεχεία, υπέδειξε ότι η πολιτεία χρωστά την ολοκλήρωση των ημιτελών μεταρρυθμίσεων (γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, ψηφιακός εκσυγχρονισμός, πράσινη μετάβαση, ενεργειακά, ανασυγκρότηση δημόσιας υπηρεσίας, μείωση γραφειοκρατίας).

«Η χώρα μας έχει διανύσει αμέτρητα χιλιόμετρα στην πορεία εξυγίανσης των θεσμών και των πρακτικών της σε όλες τις πτυχές του συγκεκριμένου ζητήματος», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΟΕΒ. «Έχουμε βελτιώσει θεαματικά το κανονιστικό, ρυθμιστικό, εποπτικό και ελεγκτικό πλαίσιο των υπηρεσιών μας και υπερέχουμε πολλών από τους διεθνείς επικριτές μας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «τα λίγα που απομένουν να γίνουν πρέπει να επικαιροποιηθούν τάχιστα, με αποφασιστικότητα και θάρρος».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του CIFA, Ανδρέας Γιασεμίδης, τιμήθηκε με το Επιμελητηριακό Βραβείο του ΚΕΒΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση