ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Παιδείας: Συμβιβαστική λύση για την υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση

Η Επιτροπή συζήτησε κεκλεισμένων των θυρών το θέμα, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας

ΚΥΠΕ

Σε συμβιβαστική λύση για εφαρμογή της μεταρρύθμισης που αφορά την επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 χρόνων, αποδεχόμενη ομόφωνα δύο τροπολογίες του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, κατέληξε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, όπως δήλωσαν βουλευτές μετά τη σημερινή συνεδρία.

Η Επιτροπή συζήτησε κεκλεισμένων των θυρών το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας.

Η παιδεία δεν είναι χώρος αντιπαραθέσεων, δήλωσε ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, Χρύσανθος Σαββίδης.

Ο χώρος της παιδείας, συνέχισε ο κ. Σαββίδης, είναι χώρος συναινετικός και σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας ομόφωνα έχει κάνει αποδεκτές τις δύο τροπολογίες, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, οι οποίες από τη μια διασφαλίζουν ότι εξασφαλίζουμε τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και από την άλλη ρίχνουμε μανδύα προστασίας προς το δημόσιο σχολείο.

«Άρα ικανοποιούνται άπαντες. Προχωρούμε για ένα ισχυρό δημόσιο σχολείο, προχωρούμε για να αντλήσουμε τα χρήματα και από την άλλη βοηθούμε τις οικογένειες, έτσι ώστε να μπορέσουν να έχουν τα παιδιά τους πρόσβαση σε δημόσια εκπαίδευση δωρεάν», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι αισίως η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής κατέληξε σε συμβιβαστική λύση για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, που αφορά την επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 χρόνων.

«Οι επαφές που είχαμε αναπτύξει ως ΔΗΣΥ μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετέχουν στην Επιτροπή, στη βάση τροπολογιών που είχαν καταθέσει συνάδελφοι από άλλα κόμματα, οδήγησαν στον σαφή καθορισμό πλαισίου λειτουργίας της μεταρρύθμισης αυτής. Με τις ρυθμίσεις που έχουμε ενσωματώσει στο κείμενο του νομοσχεδίου για τον κανονισμό, συμφωνεί και η ΠΟΕΔ. Ως εκ τούτου, η σημερινή διαμαρτυρία των δασκάλων έξω από το Προεδρικό καθίσταται αχρείαστη. Έχουμε ικανοποιήσει τις σχετικές τους ανησυχίες», συμπλήρωσε.

Με τη μεταρρύθμιση αυτή, συνέχισε ο κ. Κάρουλλας, η οποία οδηγείται προς την Ολομέλεια την ερχόμενη Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, επωφελούνται 1.800 νοικοκυριά, με €12,2 εκ., που είναι μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αφορά την προδημοτική εκπαίδευση να αρχίζει από τα 4 χρόνια για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στα παιδιά, στους αυριανούς πολίτες με παράλληλη στήριξη της εργασιακής ζωής των γονέων.

«Ευελπιστούμε ότι η αρχή αυτή που γίνεται σε θέματα παιδείας για την Κύπρου το Αύριο, θα ευοδωθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό για το δημιουργικό αύριο του τόπου μας και αποδείξαμε σήμερα ως Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ότι με τρόπο δημιουργικό μπορούμε να συναινέσουμε για την εφαρμογή της σπουδαίας αυτής συνολικής μεταρρύθμισης», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι το ΑΚΕΛ εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι, η τροπολογία που κατάθεσε το ΑΚΕΛ και ήταν η τροπολογία, η οποία διασφάλιζε ξεκάθαρα τον χαρακτήρα της δημόσιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δεν υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Παιδείας.

«Βεβαίως, η τροπολογία αυτή θα κατατεθεί και στην Ολομέλεια. Συμφωνούμε απόλυτα ότι πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτική, δημόσια, προδημοτική εκπαίδευση στα τέσσερα χρόνια. Το παράθυρο όμως που ανοίγει το Υπουργείο Παιδείας, για πρώτη φορά να εκχωρήσει κομμάτι της δημόσιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και περιπλοκές», πρόσθεσε.

Απ’ εκεί και πέρα, είπε ο κ. Χριστοφίδης, «είναι διαχείριση ζημιάς που κάνουμε, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας και κυρίως με τους πολίτες που μας ακούν».

«Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ούτως ώστε να διασφαλιστεί πλήρως το δικαίωμα όλων των παιδιών στη δημόσια υποχρεωτική εκπαίδευση. Μπορεί να γίνει αυτό; Βεβαίως και μπορεί να γίνει, με κάλυψη των τρέχουσων αναγκών, με τη μετατροπή των κοινοτικών νηπιαγωγείων σε δημόσια και την αξιοποίηση των λυόμενων ή άλλων αιθουσών που υπάρχουν στις κοινότητες και στα σχολεία μας», ανέφερε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, σε δηλώσεις του είπε ότι το έχουν δηλώσει πολλές φορές ότι είναι μέσα από συναίνεση που βρίσκουν τις λύσεις, προσθέτοντας ότι σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας έχουν συζητήσει, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας, το νομοσχέδιο για την προς τα κάτω μείωση της προδημοτικής, η οποία θα καταλήγει στην υποχρεωτική προδημοτική από τα 4 έτη.

«Από τη μια επιτρέπουμε στο Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει με τους σχεδιασμούς του, λαμβάνοντας τα χρήματα από την ΕΕ, έτσι ώστε σταδιακά να επεκτείνει την προδημοτική μέχρι το 2026 και από την άλλη έχουμε καταθέσει την τροπολογία, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την Επιτροπή Παιδείας και από τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας, έτσι ώστε να δεσμεύει το Υπουργείο ότι από το 2026 -2027 και μετέπειτα όλα τα παιδιά θα φοιτούν στα δημόσια νηπιαγωγεία της περιφέρειας τους», συμπλήρωσε.

Οπόταν, συνέχισε ο κ. Αποστόλου, το Υπουργείο Παιδείας εκτός από τη δέσμευση να υλοποιήσει το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης θα υπάρχει και η δέσμευση έτσι ώστε να υλοποιήσει το πρόγραμμα σταδιακής επέκτασης και αναβάθμισης των υποδομών των δημοσίων νηπιαγωγείων.

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι στη σημερινή συνεδρία της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού εξέτασε την επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών, όπου ομόφωνα η Επιτροπή συμφώνησε με αυτήν την επέκταση με την προϋπόθεση ότι και στις επόμενες χρονιές θα προηγείται η εκπαίδευση στα δημόσια και κοινοτικά νηπιαγωγεία και όταν δεν υπάρχουν θέσεις σε αυτά τότε μόνο τα παιδιά θα εγγράφονται στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

«Αυτή η επιχορήγηση μέσα από το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι γύρω στα €12 εκατομμύρια και η προσπάθεια ήταν και είναι αυτά τα χρήματα να εκταμιευθούν προς όφελος της εκπαίδευσης και χωρίς να χαθεί ούτε ένα σεντ. Ομόφωνα η Επιτροπή Παιδείας έκανε αυτές τις τροποποιήσεις με την προοπτική ότι το 2027 το Υπουργείο Παιδείας θα έχει όλες τις υποδομές όλες ώστε να απορροφούνται όλα τα παιδιά στο δημόσιο τομέα», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  |  Βουλή  |  Εκπαίδευση  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΣΥ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση