ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου

Το σχετικό κείμενο υιοθετήθηκε με 454 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 54 αποχές

Kathimerini.gr

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί τις λιβυκές Αρχές να προχωρήσουν στην ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019 και να μην εφαρμόσουν την επακόλουθη συμφωνία της 3ης Οκτωβρίου του 2022 για την εξόρυξη υδρογονανθράκων καθώς αυτή προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις ΑΟΖ χωρών όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Το σχετικό κείμενο υιοθετήθηκε με 454 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 54 αποχές.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα την Έκθεση για τη Λιβύη, στην οποία συμπεριλαμβάνονται «δύο πολύ σημαντικές τροπολογίες για την ακύρωση του παράνομου τουρκολιβικού μνημονίου και τη συμφωνία για την εξόρυξη υδρογονανθράκων».

Το μνημόνιο προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις ΑΟΖ χωρών όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Κεφαλογιάννης, πρόκειται για «μία πολύ σημαντική απόφαση, που ταυτίζεται απολύτως με τις ελληνικές εθνικές θέσεις».

Συγκεκριμένα, με την υιοθέτηση και έγκριση των τροπολογιών αυτών, «είναι πλέον επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

Επιπλέον, με τη δεύτερη τροπολογία που συμπεριελήφθη στην Έκθεση, «η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί τις λιβυκές αρχές να προχωρήσουν στην ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019 για την οριοθέτηση θαλασσίων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο και να μην εφαρμόσουν την επακόλουθη συμφωνία της 3ης Οκτωβρίου για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, καθώς προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Κύπρου και της Ελλάδας».

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στις δύο τροπολογίες του κ. Κεφαλογιάννη που υιοθετήθηκαν στην Έκθεση για τη Λιβύη και εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια του ΕΚ, οι ευρωβουλευτές:

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι τον Νοέμβριο του 2019 η Λιβύη υπέγραψε με την Τουρκία μνημόνιο κατανόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο των θαλασσών και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη, όπως δήλωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ στις 3 Οκτωβρίου 2022 η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση τη συμφωνία του 2019… Παροτρύνουν τις αρχές της Λιβύης να προχωρήσουν στην ακύρωση του μνημονίου συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη το 2019 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα και να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνει την επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Κύπρου και της Ελλάδας».

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της ΝΔ, ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου καλωσόρισε την «Έκθεση για την κατάσταση στη Λιβύη (του ΕΚ), η οποία αναφέρει ξεκάθαρα ότι το τουρκολιβυκό Μνημόνιο του 2019, για την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών στη Μεσόγειο, παραβιάζει τα κυριαρχικά́ δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η Έκθεση (του ΕΚ) ορθώς παροτρύνει τις Λιβυκές Αρχές να προβούν στην ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου και να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα της συμφωνίας για τους υδρογονάνθρακες», συμπληρώνοντας πως «η Ελλάδα είναι πόλος σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου και σέβεται το Διεθνές Δίκαιο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση