ΚΥΠΕ
Για την απόφαση της κυβέρνησης, που αφορά στη μεταφορά της αρμοδιότητας αποστολής ασθενών στο εξωτερικό από το Υπουργείο Υγείας στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και τα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύπτουν, ενημερώθηκε τη Δευτέρα εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες από βουλευτές σε σχέση με τα προβλήματα, που ενδέχεται να προκύψουν από μία τέτοια απόφαση, ενώ τονίστηκε πως απαιτείται μία μεταβατική περίοδος, ούτως ώστε να τροποποιηθεί η νομοθεσία, αφού με την απόφαση της κυβέρνησης, ουσιαστικά εφαρμόζεται η νομοθεσία για το ΓεΣΥ, η οποία προβλέπει ότι η ευθύνη για μεταφορά ασθενών στο εξωτερικό ανήκει στον ΟΑΥ.
Σε σχέση με το ενδεχόμενο μεταφοράς της υπηρεσίας αποστολής ασθενών στο εξωτερικό στον ΟΑΥ, έχουν τοποθετηθεί αρνητικά η ΕΔΕΚ, το ΔΗΚΟ και η ΔΗΠΑ, ενώ το ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ τάσσονται υπέρ και η ΔΗΠΑ θεωρεί ότι χρειάζονται μια σειρά από ενέργειες που πρέπει να προηγηθούν πριν τη μεταφορά στον ΟΑΥ.
Η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής προέκυψε μετά από την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ανάληψη από τον ΟΑΥ της ευθύνης παραπομπής στο εξωτερικό ασθενών, δικαιούχων του ΓεΣΥ, με εξαίρεση «πολύ-πολύ επειγόντων περιστατικών», τα οποία θα χρήζουν άμεσου χειρισμού και των οποίων η ευθύνη θα παραμείνει στο Υπουργείο Υγείας.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα την ευθύνη παραπομπής ασθενών στο εξωτερικό την είχε η Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας.
Έγνοια του Υπουργείου Υγείας το συμφέρον των πολιτών, λέει η Κανάρη
Μιλώντας στην Επιτροπή Υγείας, η Υπουργός Υγείας, Δρ. Πόπη Κανάρη είπε ότι με την απόφαση της Κυβέρνησης, ουσιαστικά εφαρμόζεται η νομοθεσία για το ΓεΣΥ, η οποία προβλέπει ότι η ευθύνη για μεταφορά ασθενών στο εξωτερικό ανήκει στον ΟΑΥ.
Αναφέρθηκε στο ιστορικό της αποστολής των ασθενών στο εξωτερικό και σε αδυναμίες που παρουσιάζει η υφιστάμενη υπηρεσία, αλλά και σε πρόνοιες της υφιστάμενης νομοθεσίας που θα πρέπει να αλλάξουν.
Ειδικότερα, παρέπεμψε σε αναφορά του Γενικού Ελεγκτή ότι η επιδότηση για αποστολή ασθενών στο εξωτερικό, δεν συνάδει με τη νομοθεσία.
Επιπροσθέτως, είπε ότι η έγνοια του Υπουργείου της είναι το συμφέρον των πολιτών και γι’ αυτό δήλωσε ότι «στόχος είναι η μείωση των αποστολών ασθενών στο εξωτερικό, με την εκπαίδευση γιατρών και ιατρικού προσωπικού και μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας στη χώρα μας».
Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη παραδέχθηκε αδυναμίες, οι οποίες υπήρχαν διαχρονικά στο σχέδιο αποστολής ασθενών στο εξωτερικό, για να σημειώσει ότι «προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας είναι να τις περιορίσει».
Επίσης, υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα καλύπτει χωρίς διακρίσεις όλους τους πολίτες, σημειώνοντας πως η έγνοια όλης της ομάδας στο Υπουργείο είναι η ανθρώπινη ζωή.
Για τη μεταφορά της ευθύνης στον ΟΑΥ, είπε πως Οργανισμός θα πρέπει να στήσει ένα κατάλληλο μηχανισμό για υλοποίηση του σχεδίου αποστολής ασθενών στο εξωτερικό, σημειώνοντας ότι σε αυτή την προσπάθεια θα τους βρει αρωγούς.
Ανέφερε ακόμα ότι το Υπουργείο Υγείας δεν έφερε ποτέ ένσταση στη μεταφορά της υπηρεσίας στον ΟΑΥ, αναφέροντας ότι αυτό διαφαίνεται και από τα πρακτικά σε συνάντηση τους τον Σεπτέμβριο του 2020.
Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε κατά τη συνεδρία αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να αναλάβει την ευθύνη μεταφοράς ασθενών στο εξωτερικό ο ΟΑΥ, εκτός εξαιρέσεων, ότι την ευθύνη θα πρέπει να έχει μόνο ένας, καθώς ο διαμοιρασμός ευθυνών, αποτελεί παράθυρο για καταχρήσεις.
«Δεν είναι δυνατό 24 ώρες να έχει την ευθύνη το Υπουργείο και 24 ώρες και ένα λεπτό ο ΟΑΥ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για επείγοντα περιστατικά, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στην Κύπρο και πως μόνο ένας πρέπει να είναι αρμόδιος.
Πρόεδρος ΟΑΥ: Δώστε μου χρόνο
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΟΑΥ, Σταύρος Μιχαήλ, ανέφερε ότι η νομοθεσία για την ανάληψη της ευθύνης από τον ΟΑΥ για μεταφορά ασθενών στο εξωτερικό ψηφίστηκε το 2017 και ζήτησε μεταβατική περίοδο για εφαρμογή της νομοθεσίας, εκτός και αν η Βουλή, όπως είπε, επιθυμεί να τροποποιήσει τηννομοθεσία.
«Ή αλλάζεται την νομοθεσία και γλιτώνω, είτε δώστε μου χρόνο να μπορέσω να την εφαρμόσω», είπε.
Ο ΟΑΥ δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να εφαρμόσει το πρόγραμμα, λέει ο Δίπλαρος
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, τόνισε πως μοναδική έγνοια τόσο του κόμματος του, όσο και συναδέλφων του, όπως έχει βγει μέσα από τη συζήτηση, είναι η όσο το δυνατόν ομαλότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του προγράμματος αποστολής ασθενών στο εξωτερικό, για να σημειώσει πως πρόκειται για «μια υπηρεσία που οφείλουμε να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο με διαφάνεια, αντικειμενικά κριτήρια, ταχύτητα, επί 24ώρου βάσεως και στο χαμηλότερο δυνατό κόστος για τα δημόσια οικονομικά».
Σύμφωνα με τον κ. Δίπλαρο, «κατά γενική ομολογία, σύμφωνα με διαπιστώσεις και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η λειτουργία του εν λόγω προγράμματος υπήρξε ιδιαίτερα ικανοποιητική και βελτιώθηκε αισθητά τα τελευταία χρόνια», για να σημειώσει πως «είναι συνεπώς με μεγάλο σκεπτικισμό, που είδαμε την Υπουργό Υγείας, να αφαιρεί την εν λόγω εξουσία από τη διοίκηση του Υπουργείου της».
Όπως πρόσθεσε, «η Υπουργός, δυστυχώς, με επιστολή της είχε αφαιρέσει το δικαίωμα από τους λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας και είναι εύλογη η απορία όλων μας, αν αύριο μη κακό χαθεί μια ζωή, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για αυτή την απόφαση».
Επιπλέον, διερωτήθηκε «ποιος θα αποφασίσει σήμερα ή αύριο για ένα εξαιρετικά επείγον περιστατικό που μπορεί να συμβεί στον καθένα από εμάς και σε κάθε κυπριακή οικογένεια και όχι μόνο;».
Ο κ. Δίπλαρος ανέφερε ότι «σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, κρίνουμε πως ο ΟΑΥ δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να εφαρμόσει το πρόγραμμα ακριβώς με τους ίδιους όρους και πιθανότητες επιτυχίας», ενώ κάλεσε την Υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση «να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα του ΓεΣΥ και όχι να πειραματιστούν για ένα πρόγραμμα που δουλεύει σωστά προς όφελος των ασθενών».
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργός Λουκαΐδης, είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει τοποθετηθεί στη βάση της διαχρονικής θέσης αρχής που στηρίζει. Της πλήρους εφαρμογής και σεβασμού στη νομοθεσία του ΓεΣΥ, ]στη φιλοσοφία και στην αρχιτεκτονική του. «Εκτιμούμε θετικά την κίνηση που έρχεται αργοπορημένα για να μεταφερθούν αυτές οι υπηρεσίες, αυτό το σχέδιο στον ΟΑΥ», είπε. Δυστυχώς, συνέχισε, «έχουμε δει σήμερα στην Επιτροπή Υγείας απαράδεκτα φαινόμενα, προσπάθεια προσωποποίησης των ζητημάτων και όχι θεσμικής αντιμετώπισής του, προσπάθεια απαξίωσης του ΟΑΥ που έχει αναλάβει ένα τεράστιο έργο και το έχει φέρει εις πέρας με επιτυχία, παρά τα όποια προβλήματα και αδυναμίες που παρουσιάζονται που πρέπει και γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν, αλλά είδαμε και τον Πρόεδρο της Επιτροπής δυστυχώς να απαξιώνει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να παραβιάζει τον κανονισμό και να μην επιτρέπει για πάρα πολύ χρόνο να δοθεί ο λόγος στους προσκεκλημένους, με αποτέλεσμα κάποιοι εξ’ αυτών, όπως η ΟΣΑΚ, να αναγκαστεί να αποχωρήσει χωρίς να πάρει ποτέ το λόγο».
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου δήλωσε ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία λειτούργησε μέχρι σήμερα άψογα, ωστόσο, συμπλήρωσε πως ο ίδιος θεωρεί σημαντικό να εφαρμοστεί η νομοθεσία και ο ΟΑΥ να αναλάβει την ευθύνη.
«Χρειάζονται», είπε, «με σοβαρότητα, υπευθυνότητα να ρυθμιστούν αυτά τα ζητήματα για να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι οι θεσμοί του κράτους λειτουργούν άψογα».
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι «ένα σχέδιο, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό και αποδοτικό προς όφελος των ασθενών, δεν το θέτεις υπό αμφισβήτηση», προσθέτοντας πως «ο ΟΑΥ αυτή τη χρονική στιγμή θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειες του στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν από τη μέχρι στιγμής εφαρμογή του ΓεΣΥ, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενών υπηρεσιών, αλλά και να περιορίσει ή και να πατάξει τις καταχρήσεις που παρατηρούνται στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, οι οποίες είναι σε βάρος του φορολογούμενου πολίτη».
Είπε πως η ΕΔΕΚ παραμένει σταθερή στη θέση της ότι το πρόγραμμα επιδοτούμενων ασθενών «πρέπει να παραμένει -ειδικά αυτήν την περίοδο- στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας».
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχαλής Γιακουμή, είπε με τη σειρά του πως χρειάζεται τροποποίηση της Νομοθεσίας, χρειάζονται Κανονισμοί, οι οποίοι να εγκριθούν από τη Βουλή, εσωτερικοί Κανονισμοί του ΟΑΥ, να θεσπιστούν, μηχανισμοί και διαδικασίες εντός του ΟΑΥ.
Επίσης, είπε ότι αυτή «η υπηρεσία χειρίζεται και διαχειρίζεται επείγοντα περιστατικά ειδικά εκτός ωρών εργασίας, επομένως χρειάζεται η σύσταση Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Ιατροσυμβουλίων και εξειδικευμένο προσωπικό για να διαχειρισθεί αυτά τα περιστατικά».
Ανέφερε πως ο ΟΑΥ πρέπει να είναι έτοιμος πριν από την ανάληψη της διαχείρισης του σχεδίου από το Υπουργείο Υγείας για τη θέσπιση και αξιοποίηση διάφανων διαδικασιών, με εφαρμογή όλων των αρχών της χρηστής διοίκησης, την αποφυγή δημιουργίας συνθηκών ευμενούς ή δυσμενούς μεταχείρισης ασθενών και την ισότιμη μεταχείριση όλων και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία ενός αποδοτικού μηχανισμού, που λειτουργεί με την δέουσα ταχύτητα και υπευθυνότητα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Ασθενών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, είπε πως η ΟΣΑΚ «δεν έχει αμφισβητήσει τις ικανότητες και την εντιμότητα κανενός και δεν θέλει να προσωποποιήσει το θέμα», ενώ εξέφρασε λύπη γιατί στη σημερινή συζήτηση «προσωποποιήθηκαν πολλά θέματα και συζητήθηκαν προσωπικά δεδομένα, που δεν θα έπρεπε».
Είπε πως η ΟΣΑΚ ζητά από τον ΟΑΥ να αναλάβει τις ευθύνες του, τονίζοντας πως θεωρεί πως «είναι υπερβολικό» από κάποιους να θεωρούν ότι ο Οργανισμός δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτό το κομμάτι.
Κατά τη συνεδρία έγιναν και τοποθετήσεις επί προσωπικού τόσο από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας Ευθύμιο Δίπλαρο όσο και από τη ΓΔ του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη και τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, μετά τα όσα γράφτηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους αφορούσαν.
Απάντηση Δίπλαρου για θεραπεία της συζύγου του και για «μπούλινγκ» Παπακωνσταντίνου
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας έδωσε απαντήσεις σε σχέση με τη θεραπεία της συζύγου του, λέγοντας ότι για τη θεραπεία της «το κράτος δεν έχει επιβαρυνθεί ούτε και ένα σεντ».
«Τα έξοδα έχουν εξ’ ολοκλήρου καλυφθεί από ιδιωτική ασφάλεια. Αυτά προς απάντηση όσων κακόβουλων γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες. Και γι’ αυτό έχω καταθέσει και ως πρακτικό ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής τη σχετική απόδειξη από την ασφάλεια που έχει η σύζυγός μου», είπε συγκεκριμένα.
Ο Ευθύμιος Δίπλαρος είπε πως «θα ήταν φρονιμότερο κάποιοι, αντί να κτυπούν μία γυναίκα, που πέρασε πολύ δύσκολα για να επιστρέψει ζωντανή πίσω στην οικογένεια και στα παιδιά της, να κτυπούν πολιτικά τον σύζυγό της», για να σημειώσει ότι θα ανέμενε από κάποιους, οι οποίοι διετέλεσαν και υπηρέτησαν σε ανώτατα αξιώματα της Δημοκρατίας σε αυτό τον τόπο, «να ήταν πολύ προσεκτικοί όταν αναφέρονται σε γυναίκα καρκινοπαθή που όταν έφευγε από την Κύπρο πριν ακριβώς από δύο χρόνια δεν ήξερε αν θα γύριζε να δει ξανά τα παιδιά της και την οικογένειά της».
Κληθείς να σχολιάσεις τις δηλώσεις του Διευθυντή του ΟΑΥ, Αντρέα Παπακωσταντίνου, στον «Αλφα Κύπρου», οι οποίες έκαναν λόγο για «μπούλινγκ» που άσκησε εναντίον του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, ο κ. Δίπλαρος είπε ότι έχει κινήσει τις διαδικασίες και έχει ήδη δώσει οδηγίες στον Νομικό του Σύμβουλο εντός 24 ωρών να προχωρήσει σε εξέταση του όλου ζητήματος και αποστολή επιστολή προς τον ΟΑΥ για ανάκληση της δήλωσης Παπακωνσταντίνου.
Είπε ότι από εκεί και έπειτα επιφυλάσσεται για όλα τα νόμιμα δικαιώματα του.
Ένταση μεταξύ Κουλία και Υπουργού Υγείας
Η συζήτηση εντάθηκε, μετά από την ερώτηση που έθεσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλία, προς την Υπουργό Υγείας, σε σχέση με το ποιος έχει σήμερα την ευθύνη για τους επιδοτούμενους ασθενείς.
Η Υπουργός Υγείας απάντησε ότι σήμερα έληγε η ευθύνη της Γενικής Διευθύντριας, ωστόσο, με επιστολή τής έδωσε παράταση μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.
Ο κ. Κουλίας διερωτήθηκε αν αφαίρεσε εξουσίες από τη Χριστίνα Γιαννάκη και τώρα τις δίνει πίσω, ενώ συνέχισε διερωτώμενος αν «την ώρα που η Γενική Διευθύντρια δεχόταν επιθέσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, εσείς ζητήσατε να την εξετάσετε».
«Αυτό αποτελεί προσβολή προς τους θεσμούς της πολιτείας», είπε.
Η Γενική Διευθύντρια κάλεσε από την πλευρά της τον Ζαχαρία Κουλία, να μην δώσει συνέχεια στη συζήτηση.