ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκπέμπει σήμα βοηθείας σε ιδιώτες η κυβέρνηση

Στα όριά τους τα δημόσια νοσηλευτήρια, την ώρα που το 60% του κυπριακού πληθυσμού αναμένεται να προσβληθεί από τον κορωνοϊό

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Δεν μπορούν οι 200 του Υπουργείου Υγείας να φορτωθούν μόνοι τους το βάρος της πανδημίας», έλεγε κυβερνητική πηγή το μεσημέρι της Τρίτης, καταδεικνύοντας πως τα δημόσια νοσηλευτήρια πιέζονται αρκετά με τα νέα δεδομένα. Ακολούθησε έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς να συστρατευθούν για τη διαχείριση της πανδημίας από τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στους δημοσιογράφους. Με δεδομένο τον τρόπο που εξαπλώνεται ο κορωνοϊός και τα κρούσματα που αυξάνονται μέρα με την μέρα, έγκυρες κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της πανδημίας μόνα τους, εάν δεν συμβάλουν σε αυτό και οι ιδιώτες γιατροί.

Τα στατιστικά και το στοίχημα

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, 60% του πληθυσμού αναμένεται να νοσήσει τους επόμενους 12 με 18 μήνες. Το 80% θα έχει ήπια συμπτώματα, το 20% θα χρειαστεί νοσηλεία εκ των οποίων το 2-3% θα χρειαστεί να μπει στην εντατική παρακολούθηση. Το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται μεταξύ 1-3%, με το ποσοστό θνησιμότητας να περιορίζεται ακόμη και στο 0,5% όσο αυξάνονται τα δείγματα. Το στοίχημα της κυβέρνησης βεβαίως είναι να επιβραδυνθεί η διασπορά ούτως ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος υγείας όπως έγινε –έστω και ανεπίσημα– στην Ιταλία. Θα πρέπει να σημειωθεί πως με βάση την ενημέρωση που δίδει το Υπουργείο Υγείας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 95 αναπνευστήρες στον δημόσιο τομέα και 35 στον ιδιωτικό και αυτό είναι κάτι που προβληματίζει την κυβέρνηση στο ενδεχόμενο που η πανδημία βγει εκτός ελέγχου.

Οι άδειες ασθενείας και η άρνηση ιατρών

Το πρόβλημα, πάντως, που παρατηρείται και απασχολεί και το Υπουργικό Συμβούλιο είναι ότι παρά τις σαφείς οδηγίες του Υπουργείου Υγείας φέρεται να υπάρχει άρνηση προσωπικών ιατρών να βοηθήσουν πολίτες που τους καλούν, παραπέμποντάς τους για ενημέρωση στη γραμμή εξυπηρέτησης 1420. Άλλο πρόβλημα που προβληματίζει το αρμόδιο υπουργείο είναι και το γεγονός ότι κάποιοι από τους επαγγελματίες ιατρούς βάζουν άδεια ασθενείας σε αυτή τη χρονική συγκυρία με αποτέλεσμα τα δημόσια νοσηλευτήρια να υποστελεχώνονται.

Οι μονάδες γρίπης

Ήδη το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στη δημιουργία ιατρικών μονάδων ανά επαρχία που ασχολούνται αποκλειστικά με ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού. Σε αυτές τις ιατρικές μονάδες παραπέμπονται μόνο με ραντεβού οι πολίτες που κρίνει το 1420 πως θα πρέπει να εξεταστούν. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί η ενδεχόμενη εξάπλωση του ιού στα δημόσια νοσηλευτήρια. Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να ζητήσει το επόμενο διάστημα στοιχεία ιατρών του ιδιωτικού τομέα που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν και να στελεχώσουν τις συγκεκριμένες ιατρικές ομάδες. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου ότι είναι πρόθυμα τα μέλη του να βοηθήσουν στην πανδημία, μόλις δύο γιατροί κατέθεσαν μέχρι τώρα τα στοιχεία τους. Θα πρέπει να σημειωθεί πως την επόμενη βδομάδα, τόσο το Νοσοκομείο Λευκωσίας όσο και το Νοσοκομείο Λεμεσού θα ξεκινήσει να πραγματοποιεί εξετάσεις για τον ιό, καθώς το Ινστιτούτο Γενετικής κατακλύζεται καθημερινά από αιτήματα και ενεργεί βάσει ιεράρχησης.

Απαγορεύσεις μετά το φιάσκο

Έτοιμο να ναυλώσει πτήσεις το κράτος για Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο και επιστροφή περιπτώσεων που εμπίπτουν σε εξαιρέσεις
Μετά και το σάλο που προκλήθηκε στα αεροδρόμια Πάφου και Λάρνακας, με τους φοιτητές που επέστρεψαν χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό, όπως προβλεπόταν από τα νέα μέτρα, η κυβέρνηση προχώρησε σε πολύωρη διυπουργική σύσκεψη για τη λήψη νέων μέτρων. Η διυπουργική έγινε στην παρουσία του γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ούτως ώστε να διαπιστώνει κατά πόσο τα νέα μέτρα είναι νομικώς έγκυρα. Βάσει των νέων δεδομένων μέχρι και τις 21 Μαρτίου απαγορεύονται οι πτήσεις με εξαίρεση εκείνες της μεταφοράς εμπορευμάτων. Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως εξαιρούνται πρόσωπα που έχουν μεταβεί σε χώρες εξωτερικού για ιατρικούς λόγους, εκείνοι που είχαν ολιγοήμερη παραμονή σε χώρα του εξωτερικού για επαγγελματικούς λόγους, που δικαιούνται να εισέλθουν με βάση τη Συνθήκη της Βιέννης. Δεν απέκλεισε το γεγονός, η Κυπριακή Δημοκρατία να ναυλώσει πτήσεις για Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο ούτως ώστε να φέρει πίσω πρόσωπα που εμπίπτουν στην κατηγορία των εξαιρέσεων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόσωπα που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν μπορούν να επιστρέψουν μένουν προσωρινά σε ξενοδοχεία Κύπριων ιδιοκτητών δωρεάν και με τη διαμεσολάβηση της πρεσβείας της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε ξενοδοχεία με πολύ χαμηλές τιμές. Ζήτημα βεβαίως προκύπτει για φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και έχουν ήδη δώσει τα δωμάτιά των φοιτητικών εστιών. Σε ό,τι φορά πάντως τις πτήσεις που ήρθαν την περασμένη Δευτέρα, με επιβαίνοντες πρόσωπα που δεν είχαν ιατρικά ανακοινωθέντα, αναμένεται να επιβληθεί πρόστιμο 2937 ευρώ για κάθε επιβάτη που έφεραν.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση