ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι νικητές των μεγάλων δήμων

Οι κινήσεις των κομμάτων που στοίχισαν τον θώκο

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Ο Χαράλαμπος Προύντζος είναι ο νέος δήμαρχος του μητροπολιτικού Δήμου Λευκωσίας, που ενσωματώνει τα δημοτικά διαμερίσματα Λευκωσίας, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου και Αγλαντζιάς μετά και τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Με τη συμμετοχή να είναι στο 50,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων (στις δημοτικές του 2016 έφτασε στο 60,6%) ο ανεξάρτητος υποψήφιος που είχε τη στήριξη του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και του Volt κατάφερε να επικρατήσει, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ Νίκο Τορναρίτη, με τρίτο τον Παναγιώτη Μεντζή που στηρίχθηκε από τους Οικολόγους, και τέταρτο τον ανεξάρτητο υποψήφιο Κωνσταντίνο Δημητριάδη.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι διαχρονικά ο δήμος Λευκωσίας ανήκε στον ΔΗΣΥ, με παρένθεση της προερχόμενης από το ΑΚΕΛ Ελένης Μαύρου την πενταετία 2006 - 2011, όπως και το γεγονός ότι ο εκλεκτός της Πινδάρου ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, η συγκεκριμένη έκβαση αναμένεται να χρεωθεί και στην ηγεσία του ΔΗΣΥ και το πώς χειρίστηκε το θέμα προεκλογικά.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν περαιτέρω τριγμοί η ηγεσία του ΔΗΣΥ επέλεξε να προχωρήσει με τη διεξαγωγή δημοσκόπησης. Αν και αρχικά συζητείτο το όνομα της πρώην υπουργού Ναυτιλίας Νατάσσας Πηλείδου, στην οποία σημειώνουμε πως ποτέ δεν έγινε επίσημη προσέγγιση, στη συνέχεια μέσα από εσωτερική δημοσκόπηση εντός του ΔΗΣΥ το όνομα τού δημάρχου Αγλαντζιάς Αντρέα Κωνσταντίνου φαινόταν να είναι το επικρατέστερο.

Η συγκεκριμένη όμως υποψηφιότητα φέρεται να μην είχε την πλήρη στήριξη πρωτοκλασάτων συναγερμικών στελεχών αλλά ούτε και των ηγεσιών του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ που κατέληξαν ότι η καλύτερη επιλογή θα ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης. Μάλιστα στελέχη από την ανώτατη ηγεσία δήλωναν τότε στην «Κ» ότι η διεκδίκηση του μητροπολιτικού δήμου θα πρέπει να γίνει με πρώτης κατηγορίας παίχτη και όχι επιλογή από τα «τσικό».

Ωστόσο, αυτή η επιλογή φέρεται να μην αγκαλιάστηκε από τους πολίτες της Λευκωσίας που ζητούσαν ο Δήμος να γυρίσει σελίδα με νέα πρόσωπα, άφθαρτα πολιτικά, με όραμα και ιδέες. Αυτό το κενό φέρεται να ήρθε να καλύψει ο ανεξάρτητος υποψήφιος Χαράλαμπος Προύντζος, η εξαγγελία της υποψηφιότητάς του ήταν σανίδα σωτηρίας και για το ΑΚΕΛ, που θεωρούσε αρχικά αδύνατη τη νίκη στον συγκεκριμένο δήμο.

«Δουλειά, δουλειά, δουλειά για να αλλάξουμε την πόλη μας», ήταν η υπόσχεση που έδωσε ο Χαράλαμπος Προύντζος και βάσει του αποτελέσματος φέρεται να έπεισε τους δημότες της Λευκωσίας, δίνοντάς του τη μεγάλη νίκη και έναν επιπλέον πονοκέφαλο στο κόμμα της Δεξιάς που θα πρέπει στον απολογισμό της επόμενης μέρας να αναλύσει τους λόγους της βαριάς αυτής ήττας.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Στον Δήμο Λάρνακας η επικράτηση του Ανδρέα Βύρα, υποψήφιου του ΑΚΕΛ, θεωρείτο δεδομένη πριν καν αρχίσει η προεκλογική περίοδος. Η αποδοχή του έργου του νυν δημάρχου με τη Λάρνακα να μπαίνει σε νέα εποχή δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης ότι τελικά θα ήταν και ο μεγάλος νικητής.

Πιθανόν να ήταν και ένας από τους λόγους που ο ΔΗΣΥ έλαβε πολλά όχι σε προτάσεις που υπέβαλε σε πιθανούς υποψήφιους μέχρι ο Μιχάλης Ππεκρής να αυτοπροταθεί και να δώσει τα χέρια με την ηγεσία του ΔΗΣΥ.

Βέβαια νωρίτερα υπήρξαν φωνές εντός του κόμματος που θέλησαν να παροτρύνουν την ηγεσία να στηρίξει Ανδρέα Βύρα, κάνοντας την υπέρβαση και αποδεικνύοντας στην πράξη ότι στις δημοτικές εκλογές παραμερίζονται τα κομματικά συμφέροντα.
Μία πρόταση που η ηγεσία του ΔΗΣΥ δεν θέλησε να συζητήσει αλλά ούτε και επέδειξε από νωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξεύρεση υποψηφίου, με αλληλοκατηγορίες εντός της ηγετικής πυραμίδας για το ποιος τελικά ευθύνεται, αν αναλογιστεί κανείς πως είναι η επαρχία καταγωγής της προέδρου του κόμματος Αννίτας Δημητρίου.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΦΟΥ

Ο Φαίδωνας Φαίδωνος επαναδιεκδίκησε τον Δήμο Πάφου και τον κέρδισε έχοντας ως σημαία την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής που όπως ο ίδιος δηλώνει κατάφερε, δημιουργώντας ένα περιβάλλον χρηστής διοίκησης, αξιοκρατίας και διαφάνειας.
Κατετάγη πρώτος αφήνοντας αρκετά πίσω τον ΔΗΚΟϊκό υποψήφιο Εύρο Λοϊζίδη, ο οποίος είχε την στήριξη του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ.
Ο κ. Φαίδωνος είχε από νωρίς ξεκαθαρίσει ότι θα ήταν εκ νέου υποψήφιος, δίνοντας έτσι και την εύκολη λύση προς τον ΔΗΣΥ. Βέβαια τα δύσκολα για το κόμμα και την επαρχία ήρθαν λίγο αργότερα όταν η ηγεσία επέλεξε να στηρίξει για πρόεδρο του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου τον Κωστάκη Κωνσταντίνου.

Τον πρώην βουλευτή του κόμματος, που στήριξε ένθερμα στις τελευταίες προεδρικές εκλογές τον Νίκο Χριστοδουλίδη και προκαλώντας αντιδράσεις μεταξύ των συναγερμικών της επαρχίας. Μάλιστα, ο κ. Φαίδωνος δεν παρέλειπε να τονίζει ότι για μήνες ολόκληρους και ενώ ήταν γνωστό ότι επαναδιεκδικεί τη δημαρχία ο κ. Κωνσταντίνου προωθούσε άλλη υποψήφια που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον, την κα Μαίρη Λάμπρου που τελικά επέλεξε να διεκδικήσει θέση στο ευρωκοινοβούλιο με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ.

ΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιάννης Αρμεύτης είναι πλέον ο νέος δήμαρχος Λεμεσού με τη στήριξη του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του Volt αλλά και δεκάδων προσωπικοτήτων της πόλης. Ο ίδιος σε συνέντευξή του στη «Κ» τον περασμένο Φεβρουάριο ανέφερε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα υπήρξε ο χώρος στον οποίο μεγάλωσε και ανδρώθηκε πολιτικά αν και κατά καιρούς υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες εξέφρασε διαφωνίες και επιφυλάξεις.

Την ίδια ώρα στο ΑΚΕΛ μπορεί να κάνουν λόγο για νίκη στον δήμο Λεμεσού ωστόσο σε καμία περίπτωση η επικράτηση Γιάννη Αρμεύτη δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έδωσε στο κόμμα την πρωτοκαθεδρία που διατηρούσε για χρόνια στον Δήμο, μιας και δεν φαίνεται να βρήκε τον συνεχιστή των Δημήτρη Κοντίδη και Ανδρέα Χρήστου.

Από την πλευρά του ο ΔΗΣΥ επέλεξε τη δοκιμασμένη συνταγή και στήριξε τον νυν δήμαρχο Νίκο Νικολαΐδη σε μία προσπάθεια ίσως να αποφύγει περαιτέρω εσωκομματικές διενέξεις αν και με αυτό τον τρόπο έχασε ένα από τους μεγαλύτερους δήμους που ουσιαστικά όμως ποτέ δεν του ανήκε.

Πάντως ο Δήμος Λεμεσού ήταν ίσως αυτός που προκάλεσε και τις μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις μεταξύ επιτελείων, παρακολουθώντας μεταξύ άλλων υποστηρικτές των δύο επιτελείων να πιάνονται στα χέρια αλλά και αλληλοκατηγορίες με άρθρα σε μέσα ενημέρωσης.

Τρίτος στην κατάταξη με ποσοστό που δεν ξεπερνά το 10% o Χρήστος Μιχαηλίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Εκλογές 2024: Τελευταία Ενημέρωση