Kathimerini.com.cy
Αλλαγές φέρνει η κάλπη στην εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου αφού για πρώτη φορά έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο λαμβάνει ένας ανεξάρτητος υποψήφιος καθώς και το ΕΛΑΜ, με το ΑΚΕΛ να μειώνει τις έδρες του σε μια και την ΕΔΕΚ να μην εκλέγει Ευρωβουλευτή.
Στο 100% της καταμέτρησης των ψήφων, οι πολίτες της Κύπρου επιλέγουν τους ακόλουθους έξι αντιπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για τους Λουκά Φουρλά και Μιχάλη Χατζηπαντέλα (ΔΗΣΥ), τον Γιώργο Γεωργίου (ΑΚΕΛ), τον Φειδία Παναγιώτου (ανεξάρτητος), τον Γεάδη Γεάδη (ΕΛΑΜ) και τον Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ).
Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε ο ΔΗΣΥ ο οποίος διατηρεί τις δύο έδρες του επανεκλέγοντας τον Λουκά Φουρλά και για πρώτη φορά τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ενώ το δεύτερο ΑΚΕΛ είχε απώλεια μιας από τις δύο έδρες του και επανεκλέγει στο 95% τον Γιώργο Γεωργίου. Τον Κώστα Μαυρίδη επανεκλέγει το ΔΗΚΟ και πρώτη φορά το ΕΛΑΜ θα εκπροσωπηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο με τον πρώτο του Ευρωβουλευτή, τον Γεάδη Γεάδη. Την μεγάλη έκπληξη έκανε ο μεμονωμένος υποψήφιος Φειδίας Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε την τρίτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Η ΕΔΕΚ απώλεσε την έδρα της στο Ευρωκοινοβούλιο.
Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά, ο ΔΗΣΥ λαμβάνει 24,8% ή 91.316 ψήφους, το ΑΚΕΛ 21,67% ή 79.163 ψήφους, ο Φειδίας Παναγιώτου 19,4% ή 71.330 ψήφους, το ΕΛΑΜ 11,2% ή 41.215 ψήφους και το ΔΗΚΟ 9,7% ή 35.815 ψήφους.
Τα υπόλοιπα κόμματα δεν πήραν το εισιτήριο για την Ευρωβουλή. Πρόκειται για την ΕΔΕΚ που απώλεσε την μια έδρα της στην Ευρωβουλή και παίρνει 5,1% ή 18.681 ψήφους, το Volt Κύπρου που έλαβε 2,9% ή 10.777 ψήφους, την ΔΗΠΑ με 2,2% ή 7.988 ψήφους, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών με 1,3% ή 4.742 ψήφους, Ενεργοί Πολίτες - Κίνημα Κυνηγών 1,2% ή 4.603 ψήφους, το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου με 0,3% ή 1.013 ψήφους, το Κίνημα Εθνική Δράσις με 0,3% ή 719 ψήφους, τον Ζερβίδη Ανδρόνικο με 0,1% ή 444 ψήφους και Νίκη με 0,1% ή 389 ψήφους.
To who is who των ευρωβουλευτών
Λουκάς Φουρλάς
Κατάρτιση (τίτλοι και πτυχία)
1989-1994: Ανώτατη εκπαίδευση, Πτυχίο στα Οικονομικά και στις Πολιτικές Επιστήμες, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
2006: Παρακολούθηση μαθημάτων Ερευνητικής Δημοσιογραφίας και Διεθνών κρίσεων στα Πανεπιστήμια Columbia και Washington στις ΗΠΑ.
Επαγγελματική Σταδιοδρομία
1995-2016 Αρχισυντάκτης ειδήσεων και παρουσιαστής κεντρικών δελτίων και πολιτικών εκπομπών
2008 Εκπρόσωπος Τύπου Υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη
2017-2019 Εκπρόσωπος Τύπου Κυπριακού Κοινοβουλίου
2019 Ευρωβουλετής Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) & Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ)
Πρόεδρος της Ομάδας MEPs AGAINST CANCER του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Πρόεδρος Ομάδας Φιλίας Ευρωκοινοβουλίου Αρμενίας
Συμμετοχή σε Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου
Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων
Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων
Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας
Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων
Ειδική Επιτροπή για την καταπολέμηση του καρκίνου
Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής
Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ – Λατινικής Αμερικής
Αντιπροσωπεία στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας
Δράσεις-Κοινωνικό Έργο
Ιδρυτής του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Μικροί Ήρωες» για στήριξη των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο
Πρεσβευτής του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ελπίδα»
Τιμήθηκε με το Βραβείο του Ευρωβουλευτή της Χρονιάς στην κατηγορία “Υγεία”
Εισηγητής της έκθεσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Συγγραφέας δύο βιβλίων
«Μια θάλασσα και ένα καιρό»
«23 χρόνια δημοσιογράφος-η τηλεόραση όπως την έζησα»
Μιχάλης Χατζηπαντέλα
Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1974 με καταγωγή την κατεχόμενη Περιστερωνοπηγή. Είναι εγκεκριμένος λογιστής, κάτοχος πτυχίου Οικονομικών από πανεπιστήμιο του Λονδίνου BA (Hons) και μεταπτυχιακού τίτλου στα Οικονομικά MSc (Econ). Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως αρχηγός Άρματος στα Τεθωρακισμένα, στα AMX30B2. Είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας HMI & Partners Ltd, Chartered Accountants, μέλος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Αγγλίας και Ουαλίας (FCA) και μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου Ορκωτών Λογιστών (ΑΙΑ).
Τον Ιούλιο του 2021 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, στη μέση της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας. Κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, το Σύστημα Υγείας μας κρατήθηκε όρθιο και η Κύπρος αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση στον ευρωπαϊκό χώρο. Η λειτουργία του πρώτου Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) Παίδων, η δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, η ίδρυση Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Κύπρο, η συμφωνία για την κατοχύρωση διά Νόμου του Δικαιώματος στη Λήθη, η αναβάθμιση και επέκταση του μαστογραφικού προγράμματος με την εγκατάσταση τελευταίας τεχνολογίας μαστογράφους σε όλες τις πόλεις, η δημιουργία του Κέντρου Τραύματος και το νομοσχέδιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, είναι μόνο μερικά από τα εξαιρετικά αποτελέσματα επί των ημερών του στο Υπουργείο Υγείας. Η σύναψη διεθνών συνεργασιών και οι πρωτοπόρες συμφωνίες με μεγάλες χώρες, όπως το Ισραήλ, η Ιταλία και η Ισπανία, έμειναν ως παρακαταθήκη.
Διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Nicosia Mall. Επίσης, διδάσκει οικονομικά και Λογιστική ως ειδικός επιστήμονας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει έντονη ανάμειξη στα κοινά, τα τελευταία 30 χρόνια. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Αρχής Ηλεκτρισμού και πρόεδρος του Σωματείου και της Εταιρείας Ανόρθωσης Αμμοχώστου.
Γιώργος Γεωργίου
Ο Γιώργος Γεωργίου είναι ευρωβουλευτής και ανήκει στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (The Left). Είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) και της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και μέλος των Μικτών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών ΕΕ - Τουρκίας και ΕΕ - Ρωσίας αντίστοιχα. Είναι επίσης ο σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς για την Έκθεση Προόδου για την Τουρκία ενώ με την αποκαλυψη του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς.
Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1983 μέχρι το 1987. Επιμορφώθηκε στην Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός- φιλόλογος, Βοηθός Διευθυντής στη Μέση Εκπαίδευση. Διετέλεσε βουλευτής του ΑΚΕΛ- Αριστερά Νέες Δυνάμεις από το 2011 μέχρι το 2019.
Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.
Είναι 60 ετών.
Γεάδη Γεάδης
Ο Γεάδης Γεάδη γεννήθηκε το 1984 και διαμένει στην Αγλαντζιά. Ο πατέρας του ήταν ο γνωστός και με πλούσια ιστορία στο χώρο, φωτογράφος Μιχάλης Γεάδης ή αλλιώς «Φώτο Γεάδης», με καταγωγή από το Μηλικούρι, ο οποίος συμμετείχε και στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 55 – 59.
Είναι γόνος της οικογένειας Γεωργιάδη, συγγενής με τον στενό συνεργάτη του Γεωργίου Γρίβα Διγενή, Αντώνη Γεωργιάδη.
Η μητέρα του είναι πρόσφυγας από την κατεχόμενη Σκυλλούρα.
Σπουδές – Εκπαίδευση – Επιμόρφωση
Σπούδασε Προγραμματιστής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Computer Science), ενώ το 2020 απέκτησε σχεδόν με άριστα πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Πέραν των Ελληνικών (μητρική), μιλάει ακόμη 2 γλώσσες, αγγλική και τουρκική.
Συμπληρωματικά απέκτησε τα ακόλουθα διπλώματα:
- «Αγώνας της ΕΟΚΑ 1957 – 1958»,
- «Πολιτικός Ισλαμισμός, τζιχαντιστική τρομοκρατία και σύγχρονη Μέση Ανατολή από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στο ISIS»,
- «Τουρκοκυπριακή κοινότητα»,
- «Μακεδονία και Μακεδονικό»,
- «Κυπριακό: 1974-2004»,
- «Η γεωπολιτική των υδρογονανθράκων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Κασπία θάλασσα, σε σχέση με τον ρόλο της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Κύπρου»,
- «Ενεργειακή Ασφάλεια, Διεθνής και Ενεργειακή Πολιτική»,
- «Οι ελληνοτουρκικές διαφορές σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο: Παρελθόν, παρόν και μέλλον».
Εργασιακή εμπειρία
Εργάστηκε σε διάφορες εταιρείες ως τεχνικός και συντηρητής ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς επίσης στα Κυπριακά Ταχυδρομεία και σε γνωστό ταξιδιωτικό γραφείο. Από το 2016 και εντεύθεν εργάζεται ως Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης του Ε.ΛΑ.Μ στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Πολιτική
Από νεαρή ηλικία ήταν ενεργός πολίτης, με έντονη συμμετοχή στα κοινά, συμμετέχοντας ενεργά σε εθνικά συλλαλητήρια και διαμαρτυρίες μαζί με διάφορες αυτόνομες μαθητικές και φοιτητικές παρατάξεις.
Παρόλο που ήταν πάντα πολιτικοποιημένος, ουδέποτε υπήρξε κομματικοποιημένος, αφού οι εθνικές του αντιλήψεις δεν ταυτίζονταν με καμμιά από τις τότε κομματικές παρατάξεις.
Από την πρώτη ημέρα ίδρυσης του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) είναι ενεργό στέλεχος, αφού εντάχθηκε ενεργά στις γραμμές του Κινήματος, όπου διετέλεσε Επαρχιακός Λευκωσίας, ενώ μέχρι και σήμερα ανήκει στο Πολιτικό Συμβούλιο και είναι Εκπρόσωπος Τύπου της Παράταξης.
Στις Ευρωεκλογές του 2014 και στις Βουλευτικές εκλογές του 2016 κατήλθε ως υποψήφιος του Κινήματος. Στις Ευρωεκλογές του 2019, ήταν ξανά υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), όπου έλαβε περίπου 8000 ψήφους Παγκύπρια, ενώ στις πρόσφατες Βουλευτικές Εκλογές του 2021 έλαβε 3300 ψήφους στην Λευκωσία, χάνοντας οριακά την κοινοβουλευτική έδρα.
Συμμετείχε, επίσης, σε διάφορα συνέδρια – σεμινάρια πολιτικού χαρακτήρα στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα αρθρογραφεί κείμενα ιδεολογικής φύσεως αλλά και άρθρα σχετικά με το Κυπριακό, τις διεθνείς σχέσεις, την γεωπολιτική – γεωστρατηγική, την οικονομία, το μεταναστευτικό και την επικαιρότητα. Άρθρα του φιλοξενήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα και εφημερίδα του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), σε διάφορες καθημερινές εφημερίδες και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, καθώς και στα εγνωσμένου κύρους περιοδικά Foreign Affairs, Huffington Post και New Economy.
Κώστας Μαυρίδης
Ο Κώστας Μαυρίδης κατάγεται από την κατεχόμενη Επαρχία Κερύνειας. Από το 2014 είναι Ευρωβουλευτής με το Δημοκρατικό Κόμμα και ανήκει στην Πολιτική Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Κατά την τελευταία πενταετία, είναι Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο με αρμοδιότητες σε θέματα πολιτικών υποθέσεων, ασφάλειας και ανθρώπινων δικαιωμάτων και είναι ο πρώτος που κατέχει αυτή τη θέση από Κύπρο και Ελλάδα. Συμμετέχει επίσης στις Επιτροπές: Οικονομικών, Διεθνούς Εμπορίου, Άμυνας και Ασφάλειας καθώς και στις Αντιπροσωπείες: Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ισραήλ.
Διετέλεσε διαπραγματευτής εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ μέχρι τώρα καθώς και για την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας. Επιπλέον, υπήρξε εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έκθεση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συμμετείχε επίσης στην Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και ήταν μέλος της ομάδας εργασίας για τον γεωπολιτικό ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο.
Το 2004 πρωτοστάτησε στην ανάδειξη προνοιών του Σχεδίου Ανάν, που παρείχαν τη δυνατότητα παρέμβασης της Αγγλίας και της Τουρκίας στον θαλάσσιο χώρο νοτίως της Κύπρου, με στόχο τον ενεργειακό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 2008 εκλέγηκε και έκτοτε είναι Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ