ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έδωσε απαντήσεις ενόψει ακρόασης ο Καδής

Προτεραιότητες για αλιεία και ωκεανούς παρουσίασε στο ΕΚ ο Καδής

ΚΥΠΕ

Τις προτεραιότητες του όσον αφορά τη βιωσιμότητα της αλιείας και την προστασία της βιοποικιλότητας, την προσέγγιση του για την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τους Ωκεανούς, τη διασφάλιση του ισότιμου ανταγωνισμού των αλιέων της ΕΕ με αυτούς από τρίτες χώρες και την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας, καθώς και την προώθηση της υδατοκαλλιέργειας, κατέγραψε ο υποψήφιος Επίτροπος Ωκεανών και Αλιείας, Κώστας Καδής, στις γραπτές απαντήσεις του σε γραπτές ερωτήσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών Αλιείας (PECH) και Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI), ενόψει της ακρόασης που θα πραγματοποιηθεί ενώπιον της PECH και με καλεσμένη την ENVI την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου.

Οι απαντήσεις του κ. Καδή στις δύο κοινές γραπτές ερωτήσεις των ευρωβουλευτών προς όλους τους υποψηφίους και τις εξειδικευμένες ερωτήσεις από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές PECH και ENVI, καθώς και η δήλωση οικονομικών συμφερόντων του, δημοσιεύθηκαν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μαζί με τα σχετικά έγγραφα για όλους τους υποψήφιους Επίτροπους ( https://elections.europa.eu/european-commission/el/kadis/ ).

Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 4 μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, με τις ακροάσεις των έξι υποψηφίων εκτελεστικών αντιπροέδρων να έχουν προγραμματιστεί για την τελευταία ημέρα. Εκτός από τις γραπτές ερωτήσεις, οι υποψήφιοι θα κληθούν να απαντήσουν και σε προσωπικές ερωτήσεις ευρωβουλευτών τις οποίες δεν θα γνωρίζουν εκ των προτέρων.

Στη δήλωση οικονομικών συμφερόντων, ο κ. Καδής καταγράφει μόνο τους ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς του, πέντε τεμάχια γης στην Κύπρο και την ιδιωτική κατοικία του. Όσον αφορά την επαγγελματική ιδιότητα της συζύγου του, αναφέρει πως εργάζεται στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, προσθέτοντας πως οι αρμοδιότητες του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Επιτροπής και ως εκ τούτου δεν ενέχουν σύγκρουση.

Η επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) έκρινε με συνεδρία της στις 10 Οκτωβρίου πως οι δηλώσεις οικονομικών συμφερόντων των υποψηφίων δεν περιέχουν ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφέροντος με τον ρόλο που θα κληθούν να αναλάβουν ως Επίτροποι, και ως εκ τούτου άναψε το πράσινο φως για έναρξη της διαδικασίας ακροάσεων. Την ίδια ημέρα η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Πρόεδρος του σώματος και επικεφαλής πολιτικών ομάδων) ενέκριναν τις γραπτές ερωτήσεις για τους υποψηφίους, ορίζοντας τις 22 Οκτωβρίου ως τη διορία για τις απαντήσεις.

Οι απαντήσεις του Κώστα Καδή

Στην ερώτηση για τα γενικά προσόντα και εμπειρία του, τη δέσμευσή του στις ευρωπαϊκές αξίες και για το πώς εγγυάται την ανεξαρτησία του, ο κ. Καδής αναφέρθηκε στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική του εμπειρία, και ειδικότερα την εφαρμογή πολιτικών που σχετίζονται με την αλιεία και τη θαλάσσια έρευνα ως Υπουργός και την συμμετοχή του στα Συμβούλια Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

Όσον αφορά το πώς θα προωθήσει τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας Επιτροπής, ο κ. Καδής σημείωσε πως προτεραιότητα του θα είναι η βιωσιμότητα του τομέα της αλιείας και της ιχθυοκαλλιέργειας και η αξιολόγηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, τονίζοντας τη σημασία της εξισορρόπησης της περιβαλλοντικής και της κοινωνικοοικονομικής διάστασης.

Ανέφερε ακόμα πως μια κύρια προτεραιότητα του θα είναι η προώθηση μιας ολιστικής προσέγγισης για την ενίσχυση της γαλάζιας οικονομίας και της διακυβέρνησης των ωκεανών, μέσω του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τους Ωκεανούς που του έχει αναθέσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στόχος μεταξύ άλλων θα είναι ο συγκερασμός της προστασίας της φύσης και της παραγωγής παράκτιας παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας με τις ανάγκες των τομέων της αλιείας και της ιχθυοκαλλιέργειας, εστιάζοντας προς αυτή την κατεύθυνση ιδιαίτερα στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

Δεσμεύθηκε επίσης να προωθήσει μια στρατηγική προσέγγιση για την παγκόσμια διπλωματία της ΕΕ σε θέματα ωκεανών, καθώς και να εστιάσει ιδιαίτερα στην ισότητα των φύλων και τη συμμετοχή των νέων στις πρωτοβουλίες του.

Στην ερώτηση για τις σχέσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Καδής εστίασε στη διαφάνεια και πρόσθεσε πως θα ενημερώνει και να εμπλέκει το Κοινοβούλιο στην ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών στο πλαίσιο της λειτουργίας των θεσμών, καθώς και πως θα αναλαμβάνει πλήρη πολιτική ευθύνη για τις προτάσεις που θα καταθέτει.

Όπως πρόσθεσε, θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους ευρωβουλευτές και οι υπηρεσίες τις οποίες διευθύνει θα πραγματοποιούν ετήσια έκθεση προόδου για το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Απαντώντας σε εξειδικευμένη ερώτηση της επιτροπής PECH για το πώς θα εξισορροπήσει τη βιωσιμότητα της αλιείας με την προστασία του περιβάλλοντος, ο κ. Καδής ανέφερε πως η αλιεία βασίζεται στην υγεία των ωκεανών και πρόσθεσε πως θα εργαστεί για την ανάπτυξη ενός μακροπρόθεσμου οράματος για τον τομέα με ορίζοντα το 2040, και σε συνάρτηση με την αξιολόγηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Μεταξύ των θεμάτων που θα πρέπει να αγγίξει, ο κ. Καδής κατέγραψε την ανάγκη για μείωση του διοικητικού φόρτου, την προώθηση της ψηφιοποίησης για καλύτερη διαχείριση των δεδομένων για την κατάσταση της αλιείας, καθώς και τη στήριξη των αλιέων μικρής κλίμακας που αποτελούν το 80% του αλιευτικού στόλου της ΕΕ. Αναφέρθηκε ειδικά σε μέτρα στήριξης των αλιέων μικρής κλίμακας όσον αφορά μεταξύ άλλων την εκπαίδευση και την ασφάλεια τους.

Σε ερώτηση ποιες μεταρρυθμίσεις εξετάζει όσον αφορά την υποχρέωση εκφόρτωσης (μέτρα που αποτρέπουν τις άσκοπες απορρίψεις ψαριών) και την παροχή κινήτρων για νέες βιώσιμες τεχνικές αλιείας, ο κ. Καδής ανέφερε πως η όποια ενέργεια όσον αφορά την υποχρέωση εκφόρτωσης θα πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και επεσήμανε πως πριν την εφαρμογή του μέτρου το 40% των αλιευμάτων ριχνόταν πίσω στη θάλασσα.

Έδωσε επίσης έμφαση στη χρήση της τεχνολογίας, της έρευνας και των δεδομένων για τη βελτίωση της επιλεκτικότητας στην αλιεία και της συνολικής αποτελεσματικότητας του κλάδου και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να στηρίζει την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ίσες ευκαιρίες για τους αλιείς μικρής κλίμακας και τον ισότιμο ανταγωνισμό μεταξύ χωρών της ΕΕ και τρίτων χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, και η Νορβηγία, ο κ. Καδής υπογράμμισε τη σημασία που έχουν οι μικροί αλιείς για τις παράκτιες κοινότητες και πώς αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις, δεσμευόμενος να εργαστεί με τα κράτη μέλη για βελτίωση της κατάστασης.

Όσον αφορά τον ισότιμο ανταγωνισμό, τόνισε μεταξύ άλλων πως θα προωθήσει την τήρηση των προτύπων της ΕΕ από τρίτες χώρες, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία στη διάθεση της ΕΕ. Υπογράμμισε παράλληλα πως θα εργαστεί για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας, μέσω και της προστασίας των αγορών της ΕΕ από την εισαγωγή προϊόντων παράνομης αλιείας από τρίτες χώρες.

Σε ερώτηση για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τους Ωκεανούς, ο κ. Καδής ανέφερε πως θα εξετάζει ολιστικά τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στους ωκεανούς, πώς αυτοί επηρεάζουν τους ανθρώπους, καθώς και τις ευκαιρίες για την ΕΕ στον τομέα της γεωπολιτικής, της κυριαρχίας στην προμήθεια τροφίμων, την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα, καθώς και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως σημείωσε, θα εμπλέξει τις παράκτιες κοινότητες και τα ενδιαφερόμενα μέρη στον σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής, ενώ θα ζητήσει τη συνεισφορά των αρμόδιων Επιτρόπων για θέματα περιβάλλοντος, μεταφορών, ενέργειας και στέγασης, εμπορίου, κλίματος, καθώς και του αντιπροέδρου για θέματα συνοχής και μεταρρυθμίσεων. Στόχος του κ. Καδή είναι να παρουσιάσει το Σύμφωνο πριν την Σύνοδο των ΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια τον Ιούνιο του 2025.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στήριξη του τομέα της υδατοκαλλιέργειας, ο κ. Καδής τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του τομέα, μεταξύ άλλων στην παραγωγή φυκιών algae, για την ενίσχυση της αυτονομίας της ΕΕ στην παραγωγή τροφίμων, και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ανέφερε πως θα εργαστεί με το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο ώστε να δοθεί προτεραιότητα στον τομέα αυτό και πως με αφορμή την αξιολόγηση της πολιτικής αυτής στα μέσα του 2025 θα εξετάσει κατά πόσο χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα.

Τόνισε ακόμα πως υποστηρίζει τη σαφή επισήμανση των προϊόντων με βάση τα ψάρια και τα φυτά, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια για τους καταναλωτές, σημειώνοντας πως η τρέχουσα αξιολόγηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής καλύπτει και αυτό το θέμα.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση της επιτροπής ENVI για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ο κ. Καδής υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας των οικοσυστημάτων παράλληλα με τη στήριξη μιας ανταγωνιστικής γαλάζιας οικονομίας, μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, τη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων και της ρύπανσης, και την προώθηση της ηγετικής θέσης της ΕΕ στη διεθνή διακυβέρνηση των ωκεανών.

Υποστηρίζει ακόμα τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της εξόρυξης σε βαθιά θαλάσσια ύδατα έως ότου υπάρξουν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές διασφαλίσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση