ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΔΗΣΥ κατά ΑΚΕΛ για καταχρηστικές ρήτρες

Οι ανακοινώσεις των δυο κομμάτων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το ΑΚΕΛ συγχύζει «επιμελώς» τη νομοθεσία για τις καταχρηστικές ρήτρες με τη νομοθεσία για την αδειοδότηση των διαχειριστών πιστώσεων για να αφήνει σκόπιμα σκιές σε άλλους, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Προσθέτοντας ότι η νομοθεσία για τις καταχρηστικές ρητές υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Εφαρμόζεται από την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή, έχουν βγει ήδη αρκετές αποφάσεις προς όφελος των δανειοληπτών και αρκετές βρίσκονται ενώπιον των δικαστηρίων. Μετά από τροποποίηση της νομοθεσίας που έγινε το 2021, ενσωματώθηκε σχετικός ευρωπαϊκός κανονισμός με τον οποίο επιβάλλονται πλέον και διοικητικά πρόστιμα. Καλούμε την Αρμόδια Υπηρεσία να την εφαρμόζει αυστηρά και τους δανειολήπτες να προσφεύγουν σε αυτή αν έχουν οποιαδήποτε υπόνοια για καταχρηστικές ρήτρες από τις τράπεζες. Δεν εκκρεμεί καμία νομοθετική εναρμόνιση να γίνει για αυτό το θέμα.

Επιπρόσθετα αναφέρει ότι για τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και τους διαχειριστές προϋπήρχε εθνική νομοθεσία από το 2018, σχεδόν πανομοιότυπη με την ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία ήρθε μεταγενέστερα. Καμία τέτοια εταιρεία δεν λειτουργεί ούτε λειτούργησε ποτέ χωρίς άδεια και εποπτεία από την Κεντρική Τράπεζα. Και επί της ουσίας τίποτα δεν θα αλλάξει με την πλήρη ευθυγράμμισή μας με την οδηγία.

Αν και καθυστέρησε η παρούσα κυβέρνηση να φέρει τα νομοσχέδια (για 4 μήνες περίπου), είναι η παρελκυστική τακτική του ΑΚΕΛ για δήθεν περισσότερη μελέτη που δεν επέτρεψαν την ψήφιση τους πριν από το καλοκαίρι, επιθυμία την οποία σεβάστηκαν άλλα κόμματα. Το ΑΚΕΛ χρησιμοποιεί τελικά τον χρόνο που του δώσαμε αντί για «περισσότερη μελέτη» για περισσότερη προπαγάνδα. Απέναντι στον λαϊκισμό, την παραπληροφόρηση και τις επικίνδυνες προτάσεις του ΑΚΕΛ για την οικονομία, πρέπει να αντιταχθούν η αλήθεια, ο ορθολογισμός και οι συνετές πολιτικές, καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ

Σε δηλώσεις προχώρησαν ο ΓΓ ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου και του Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου για τις καταχρηστικές ρήτρες.

Όπως αναφέρει ο κ. Στεφάνου: «Πολλές φορές το ΑΚΕΛ ανέδειξε την απαράδεκτη πρακτική των καταχρηστικών ρητρών και υπερχρεώσεων που εφαρμόζουν τράπεζες, εκμεταλλευόμενες τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά. Πολλές φορές επίσης ανέδειξε την πολιτική κάλυψη και στήριξη που τυγχάνουν οι τράπεζες από διάφορα κατεστημένα και πολιτικά κέντρα.

Την απαράδεκτη πρακτική των καταχρηστικών ρητρών των τραπεζών ανέδειξε ξανά ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Γιώργος Γεωργίου, με ερώτηση που έθεσε ενώπιον του αρμόδιου Ευρωπαίου Επιτρόπου Ντιτιέ Ρέιντερς με αφορμή απόφαση κυπριακής τράπεζας σε βάρος δανειολήπτη. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση και την απάντηση του Επιτρόπου θα ενημερώσει ο Γιώργος. Λέω ξανά, γιατί και πριν από μερικά χρόνια με μια άλλη ερώτησή του προς τον αρμόδιο επίτροπο ο Γιώργος είχε αποκαλύψει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ έκρυψε στα συρτάρια ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία δικαιωμάτων των δανειοληπτών.

Αυτό που εγώ θέλω να αναδείξω είναι την πάγια θέση του ΑΚΕΛ ότι δεν μπορεί να αφήνονται τράπεζες να ακολουθούν καταχρηστικές πολιτικές και πρακτικές. Δεν μπορεί κυβέρνηση και κάποια κόμματα, είτε δια της σιωπής τους είτε δια της ψήφισης νομοθεσιών να καλύπτουν και να ενθαρρύνουν αυτές τις πρακτικές.
Με αυτή την ευκαιρία θέλω να αναφερθώ στην πρόταση που το ΑΚΕΛ κατέθεσε στη Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, τα οποία προκύπτουν σε ένα μεγάλο βαθμό από την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων, με στόχο την ενίσχυση της δυνατότητας του κράτους να ασκεί κοινωνική πολιτική. Την ώρα μάλιστα που, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα δανειστικά επιτόκια στην Κύπρο αυξάνονταν ακόμα κι όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα είχε μειώσει.

Κυβέρνηση και κόμματα έσπευσαν από την αρχή να τοποθετηθούν εναντίον της πρότασης, πριν καν την δουν και τη συζητήσουν. Όταν όμως έρχονται νομοσχέδια υπέρ των τραπεζών δεν κουράζονται να τα ψηφίζουν.

Η Κεντρική Τράπεζα οφείλει όχι μόνο να τοποθετηθεί για τις καταχρηστικές ρήτρες και τις υπερχρεώσεις που ακολουθούν τράπεζες, αλλά και να τις αντιμετωπίσει. Είναι υποχρέωσή της να το κάνει.

Και η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ασκεί την επιρροή της και ως εκ του ρόλου της να προστατεύει την κοινωνία και την οικονομία από την αυθαιρεσία των τραπεζών και όχι να απεμπολεί τις ευθύνες της επαναλαμβάνοντας απλά και μονοσήμαντα ότι δεν είναι δική της ευθύνη.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα κακώς έχοντα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και να υποβάλλει προτάσεις, όπως αυτή με τα υπερκέρδη των τραπεζών, προκειμένου να προστατεύσει την κοινωνία και την οικονομία από τις όποιες αυθαιρεσίες και κακές πρακτικές.»

Από πλευράς του ο κ. Γεωργίου ανέφερε: «Ανοίξαμε λοιπόν το ζήτημα, προς τον αρμόδιο επίτροπο, αναφορικά με τις παράνομες και αυθαίρετες επιβολές καταχρηστικών ρητρών σε βάρος των δανειοληπτών.

Η απάντηση εκ μέρους του επιτρόπου ήταν καταπελτική, επικεντρωνόμενη σε τρία σημεία. Ότι υπάρχουν καταχρηστικές ρήτρες, ότι επιβάλλεται πρόστιμο, πέναλτι σε περίπτωση πρόωρης εξόφλησης του δανείου από κάποιο δανειολήπτη και ότι επιπλέον θα έπρεπε να εισαχθεί στην Κύπρο η σχετική οδηγία αναφορικά με τη νόμιμη λειτουργία των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων στον τόπο μας.

Είναι προφανές, και μέσα από την απάντηση του Επιτρόπου, ότι η κυβέρνηση, η εκτελεστική εξουσία, τα δικαστήρια, κάποια κόμματα στη Βουλή αλλά και η Επιτροπή Προστασίας του Καταναλωτή θα πρέπει να αναχαιτίσουν άμεσα τις αυθαιρεσίες των τραπεζών γιατί είμαστε ήδη σε μια διαδικασία επί παραβάσει, έχουν έρθει προειδοποιητικές επιστολές προς την κυβέρνηση και βρισκόμαστε ένα βήμα έξω από την πόρτα του δικαστηρίου, στο οποίο προφανώς αν δεν αρθούν όλα τούτα, θα μας επιβληθεί ένα τεράστιο πρόστιμο το οποίο θα το πληρώσει ο κυπριακός λαός, ο καθένας από εμάς.»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση