ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολιτική κόντρα για το ταμείο που διαχειρίζεται η Φιλίππα (ηχητικό)

Συνεχίζονται τα διασταυρωμένα πυρά μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης, μετά την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να προβεί σε αναφορά του Νόμου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έχει φουντώσει η δημόσια συζήτηση για την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, να προβεί σε αναφορά του Νόμου που ψήφισε η Βουλή, για την Επιτροπή του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, ο οποίος υποχρεούται να αναρτά στην ιστοσελίδα του, κατάλογο με τα πρόσωπα, φυσικά και νομικά, που καταβάλλουν κατά το προηγούμενο έτος, ποσά, που υπερβαίνουν τις πέντε χιλιάδες ευρώ. Από τη μία η Κυβέρνηση δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση και από την άλλη η ίδια τα αντιστρέφει συνεπικουρούμενη από κόμματα της συγκυβέρνησης. Το θέμα οικονομικής διαφάνειας του Φορέα, στον οποίο προεδρεύει η Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, τέθηκε στη Βουλή την περασμένη άνοιξη και συζητήθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών κατόπιν κατάθεσης πρότασης Νόμου από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, Νίκο Γεωργίου. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συζήτηση της πρότασης Νόμου στη Βουλή, διαφάνηκε ότι σε κάποιες περιπτώσεις επιχειρηματίες που είχαν προνομιακή μεταχείριση επί Προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη, παρουσιάζονταν ταυτόχρονα να είναι δωρητές μεγάλων χρηματικών ποσών στον Φορέα.

Κουλλά: Από πότε η διαφάνεια είναι αντισυνταγματική;

Για λυπηρή εξέλιξη και ακατανόητη πράξη, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, διερωτώμενος, σε δηλώσεις του στον ΣΠΟΡ FM, από πότε η διαφάνεια είναι αντισυνταγματική.

Σχολιάζοντας το επιχείρημα για τα προσωπικά δεδομένα, το οποίο προβάλλεται από πλευράς Προεδρικού, αντιπαρέβαλε την περίπτωση των δωρεών προς τα πολιτικά κόμματα για πάνω από 500 ευρώ, ο κατάλογος των οποίων δημοσιεύονται σύμφωνα με τη νομοθεσία, χωρίς να εγείρεται θέμα προσωπικών δεδομένων των δωρητών. Τόνισε ότι η νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή για την Επιτροπή του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, προνοεί δημοσίευση ποσών από πέντε χιλιάδες και πάνω και όχι από 500 ευρώ και πάνω, όπως ήταν η αρχική σκέψη.

Για το δεύτερο επιχείρημα της κυβέρνησης, η οποία αναφέρει ότι έχει προβεί σε αναφορά του Νόμου που ψήφισε η Βουλή κατόπιν γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα και της Νομικής Υπηρεσίας, μετά τον εντιπισμό αντισυνταγματικών σημείων, ο κ. Κουλλά ανάφερε ότι στις συζητήσεις της νομοθεσίας, όπου ήταν παρούσα η Νομική Υπηρεσία, ουδέποτε από την πλευρά της τέθηκε θέμα αντισυνταγματικότητας λόγω της διαφάνειας.

Δημητρίου: Προφάσεις εν αμαρτίες οι αιτιάσεις του Προέδρου

Στο ίδιο μοτίβο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, προχώρησε σε ανάρτηση στην πλατφόρμα «Χ», σημειώνοντας ότι «οι αιτιάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι προφάσεις εν αμαρτίες γιατί, προφανώς, επιθυμεί να κρατά τους δωρητές του φορέα στο σκοτάδι». Συγκεκριμένα τοποθετήθηκε ως εξής:


«Η χθεσινή αναφορά στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της νομοθεσίας για τη δημοσιοποίηση των εισφορών στον Φορέα Κοινωνικής Στήριξης είναι μια λυπηρή και συνάμα επικίνδυνη εξέλιξη. Λυπηρή, γιατί δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της προεδρίας και πόσο αυτές απέχουν από τις διακηρύξεις τους για την εμπέδωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Επικίνδυνη, γιατί μέσω αυτής της αναφοράς ο ΠτΔ ρίχνει χειροβομβίδες στις βασικές αρχές των θεσμών της χώρας μας και στη λειτουργίας τους. Η επίφαση στην διάκριση των εξουσιών θέλει στην ουσία να απονευρώσει το κοινοβούλιο. Αν η εκτελεστική εξουσία επιθυμεί να έχει μια βουλή ως επικυρωτικό όργανο των δικών της αποφάσεων, αυτό ας το ξεχάσει. Οι κρούσεις που έρχονται τόσο από την προεδρία όσο και από τη γενική εισαγγελία τις τελευταίες βδομάδες για περιορισμό των εξουσιών και της κυριαρχίας της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι πολλές και συνεχείς και στη δική μου αντίληψη δεν μπορεί να είναι τυχαία γεγονότα. Προσωπικά είμαι πεπεισμένος πως το κοινοβούλιο θα κερδίσει στο ανώτατο. Οι αιτιάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι προφάσεις εν αμαρτίες γιατί, προφανώς, επιθυμεί να κρατά τους δωρητές του φορέα στο σκοτάδι».

Λετυμπιώτης: Διαφορετική ανάγνωση των θεσμών και της λειτουργίας τους

Δεν άργησε να απαντήσει στον κ. Δημητρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, κάνοντας λόγο για διαφορετική ανάγνωση των θεσμών και της λειτουργίας τους, εκφράζοντας την άποψη ότι αυτό είναι το επικίνδυνο.
«Επικίνδυνη εξέλιξη να εξετάσει το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά πόσο περιέχονται αντισυνταγματικές πρόνοιες; Η Βουλή των Αντιπροσώπων μετά από 10 χρόνια λειτουργίας του Φορέα Κοινωνικής Στήριξης επέλεξε την τροποποίηση της νομοθεσίας, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφανθεί εάν είναι συνταγματική ή όχι. Εάν ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων καλείτε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που είναι θεματοφύλακας του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αγνοήσει ενδεχόμενες συγκρούσεις με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας -κατόπιν εισήγησης της Νομικής Υπηρεσίας - έχουμε εντελώς διαφορετική ανάγνωση των θεσμών και της λειτουργίας τους και έχω την εντύπωση ότι αυτό είναι το επικίνδυνο», ανάφερε ο κ. Λετυμπιώτης.

Λεωνίδου: Να μη γίνεται σύνδεση με τη σύζυγο του Προέδρου

Από την πλευρά του ΔΗΚΟ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Πανίκος Λεωνίδου, δήλωσε στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ότι είναι συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη να καταθέσει οποιαδήποτε μομφή, εφόσον κρίνει μία νομοθεσάι ως αντισυνταγματική. Τόνισε ότι πρέπει να ξεχωρίζουμε τους θεσμούς και να μη γίνεται σύνδεση με τη σύζυγο του Προέδρου. Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που η εισήγηση για τη μομφή έγινε μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι θεσμοί του κράτους.

Παράλληλα τόνισε ότι οι όποιες ανησυχίες διαφάνειας διασκεδάζοναι από το γεγονός ότι με βάση τη νομοθεσία τα ποσά που γίνονται δωρεές στον Φορέα, ελέγχονται από τέσσεριε θεσμούς, συγκεκριμένα από την Κεντρική Τράπεζα, τον Γενικός Λογιστή ως ταμία του Φορέα, τη Βουλή και τον Γενικό Ελεγκτή. «Για δικούς του λόγους κάποιος δωρητής μπορεί να θέλει να προστατεύσει το όνομά του. Υπάρχει ο γενικός κανονισμός της ΕΕ που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα», πρόσθεσε.

Όπως ανάφερε ο κ. Λεωνίδου, σωστά έπραξε ο ΠτΔ αναφέροντας τον Νόμο, διότι με την απόφαση από το Ανώτατο θα ξεκαθαρίσει το αν είναι αντισυνταγματικός ή όχι ο νόμος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση