ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διάσκεψη για διεθνή πτυχή Κυπριακού και εστίαση στα ευρωτουρκικά ζητά η ΕΔΕΚ

Θα πρέπει «να επαναφέρουμε το Κυπριακό στη σωστή βάση του, ως θέμα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και παράνομου εποικισμού, ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος

ΚΥΠΕ

Την επαναφορά του Κυπριακού στη σωστή του βάση, ως θέματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και παράνομου εποικισμού, και τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής του προβλήματος, ζήτησε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, κατά τις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, την Παρασκευή.

Ανέφερε, ακόμη, πως "θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στο θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και όχι της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ".

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα για μία ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, καθώς και για τους λόγους που οδήγησαν την Κυβέρνηση να δώσει τη συγκατάθεσή της για τη συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Πρόσθεσε πως η ΕΔΕΚ κατέθεσε τις δικές της θέσεις και απόψεις, ότι θα πρέπει «να επαναφέρουμε το Κυπριακό στη σωστή βάση του, ως θέμα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και παράνομου εποικισμού, και, ως εκ τούτου, να διεκδικήσουμε τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, όπως προνοεί σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».

Αναφορικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, είπε ότι για οποιαδήποτε μορφή αναβάθμισής τους θα πρέπει προηγουμένως η Τουρκία να εκπληρώσει τρεις βασικές υποχρεώσεις, την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την υλοποίηση των κυπρογενών υποχρεώσεων που ανέλαβε έναντι της ΕΕ από το 2005 και την άρση του βέτο για τη συμμετοχή του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στις κοινές συνεδριάσεις των Υπουργών Άμυνας ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι δεν διαβλέπει να υπάρχει προοπτική καθώς, όπως σημείωσε, «ούτε το τουρκικό πολιτικό κατεστημένο, ούτε οι ηγέτιδες χώρες της ΕΕ επιθυμούν αυτή την εξέλιξη».

«Ως εκ τούτου, θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στο θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και όχι της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση