ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεν υπάρχει σωτηρία κάτι πρέπει να γίνει με το Πουρνάρα

Ανοιχτή πληγή για την Κυπριακή Δημοκρατία και τις τοπικές κοινωνίες το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η δημόσια παραδοχή του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή για το προβληματικό Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στο Πουρνάρα, αποδεικνύεται πολύ λίγη για να αντιμετωπισθούν ριζικά τα ουκ ολίγα προβλήματα με το χώρο που φιλοξενεί μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στα εδάφη που ελέγχει η Δημοκρατία. Η σημερινή (28/10/2022) «εξέγερση» μεταναστών και οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων που διαβιούν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Κέντρο Πουρνάρα, δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια νέα έκρηξη λόγω των συνθηκών παραμονής. Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει κατά διαστήματα τόσο για τις δυνατότητες φιλοξενίας όσο και για τις συνθήκες διαβίωσης, από τα γεγονότα, αποδεικνύονται λίγες προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και στη ρίζα τους οι κατά καιρούς εκρήξεις όσων διαβιούν στο Κέντρο. Οι συγκρούσεις μεταξύ προσώπων διαφορετικών εθνοτήτων απλά μπορεί να θεωρηθεί και ως το αποτέλεσμα «γκετοποίησης» του χώρου στον οποίο φιλοξενούνται πρόσωπα με διαφορετική κοινωνική και θρησκευτική κουλτούρα που σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργεί συγκρουσιακό κλίμα.

Η ουσία του προβλήματος

Πίσω από τις κατά καιρούς συρράξεις ανάμεσα σε ομάδες του πληθυσμού που διαμένει στο Πουρνάρα, αλλά και παλιότερα προβλήματα όπως με τις συνθήκες διαβίωσης ή την παραβατική συμπεριφορά προσώπων που διαμένουν στο Κέντρο, κρύβονται οι δυνατότητες της δομής να ανταποκριθεί στις διογκούμενες ανάγκες και προβλήματα με τις μεταναστευτικές ροές. Το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Πουρνάρα δημιουργήθηκε το 2014 και μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι και 800 πρόσωπα. Νούμερο που αποδείχθηκε πολύ μικρό σε σχέση με τις παράνομες αφίξεις. Παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέχρι τον περασμένο Αύγουστο στο Κέντρο Πουρνάρα οι φιλοξενούμενοι μετανάστες είχαν ξεπεράσει τις 2 χιλιάδες. Διπλάσιοι στην καλύτεροι περίπτωση από τις δυνατότητες του Κέντρου. Στο Πουρνάρα διαμένουν 1600 άνδρες, 400 γυναίκες καθώς και περίπου 200 ασυνόδευτα παιδιά. Τον Ιούλιο του 2022 όσοι εισήλθαν παράνομα στην Δημοκρατία και οδηγήθηκαν στο Πουρνάρα, κατάγονται από τη Συρία, το Κονγκό, το Αφγανιστάν, η Νιγηρία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

Το Υπουργείο Εσωτερικών

Με αφορμή τις συγκρούσεις που ξέσπασαν την Παρασκευή το μεσημέρι πέρα από την τοποθέτηση της Αστυνομίας, που ο ρόλος της είναι κατασταλτικός, δεν υπήρξε αντίδραση από το αρμόδιο Υπουργείο που είναι το Εσωτερικών. Η «Κ» αναζήτησε, ανεπιτυχώς, τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή. Στο θέμα του Κέντρου Πουρνάρα ο Υπουργός Εσωτερικών είχε τοποθετηθεί εκτενώς στην «Κ» μετά την τελευταία φορά που η συγκεκριμένη δομή μονοπώλησε το δημόσιο ενδιαφέρον για τις συνθήκες διαβίωσης. Τότε ο κ. Νουρής είχε πει, πως ο ίδιος θεωρούσε «ότι υπάρχει υπερβολή στον τρόπο με τον οποίο, δημοσιογραφικά ιδιαίτερα, προβάλλονται και προτάσσονται κάποια πράγματα». Απαντώντας καταφατικά στο ερώτημα που έθεσε ο ίδιος αν υπάρχει πρόβλημα, παραδέχθηκε πως οι δυνατότητες του Κέντρου είναι περιορισμένες παραπέμποντας ωστόσο στις διαπιστώσεις της Ε.Ε. «Βεβαίως υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα και είναι αυτό το οποίο κατανόησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία επισκεπτόμενη τον Πουρνάρα και προκαλώ όλους να διαβάσουν τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις αξιολογήσεις».

Η λογική των συγκρίσεων

Σε μια προσπάθεια ο Υπουργός Εσωτερικών να αντιμετωπίσει τις σφοδρές επικρίσεις επικαλέστηκε τις συνθήκες διαβίωσης μεταναστών σε άλλες χώρες πρώτης γραμμής. «Δεν θέλω να δαχτυλοδείξω άλλα κέντρα αλλά προτρέπω όσους ασκούν κριτική, γιατί κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να φιλοξενήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, να δουν τι γινόταν στα κέντρα της Ελλάδας την περίοδο της κρίσης, τι γινόταν στην Ιταλία, στην Ισπανία και στη Μάλτα που είναι τα κράτη πρώτης γραμμής».

Τα προβλήματα κατά τον ΥΠΕΣ

Κατά τον κ. Νουρή τα προβλήματα στο Πουρνάρα είναι πολύ συγκεκριμένα. «Είναι τα θέματα φύλαξης που μπαινοβγαίνουν ανεξέλεγκτα αποκόπτοντας τους φράχτες και ήδη με μια σημαντική δαπάνη προχωρούμε στους επόμενους 3-4 μήνες στην τοποθέτηση διπλής περίφραξης περιμετρικά του κέντρου για να αποτρέψουμε την είσοδο – έξοδο. Δεύτερον σε συνεννόηση επίσης με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας επεκτείνουμε τις δυνατότητες για τα θέματα υγιεινής. Όλα τούτα για όσους με μεγάλη ευκολία σπεύδουν να μας κατακρίνουν». Για το Υπουργείο Εσωτερικών οι στόχοι που έχουν τεθεί για αντιμετώπιση του προβλήματος είναι δυο. Πρώτον ο έλεγχος της πράσινης γραμμής ώστε να περιοριστούν και δεύτερον να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των επιστροφών. Κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2022 πραγματοποιήθηκαν 1645 επιστροφές παράνομων μεταναστών την ώρα που οι παράνομες αφίξεις ανήλθαν στις 7 χιλιάδες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση