ΚΥΠΕ
Ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς εμφανίστηκε την Παρασκευή καθησυχαστικός αναφορικά με ανησυχίες για την ασφάλεια της Κύπρου, μετά τις επιχειρήσεις από τις βάσεις Ακρωτηρίου με στόχο τους Χούθι.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Υπουργό Άμυνας Βασίλη Πάλμα, στο Προεδρικό Μέγαρος, ο κ. Σαπς δήλωσε ότι τα όπλα των Χούθι δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την Κύπρο, αφού δεν μπορούν να φτάσουν ούτε το Ισραήλ.
«Θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Κύπρου, που είναι προς το συμφέρον όλων. Εκτιμούμε ότι είστε σε μια δύσκολη γειτονιά και θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το κάνουμε πιο εύκολο», ανέφερε.
Σε σχέση με τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα εξήρε την πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη και είπε ότι εξετάζονται επιλογές ώστε να παρασχεθεί η μέγιστη ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους της Γάζας, ακόμα πιο άμεσα. Ένας από τους τρόπους, ανέφερε, περιλαμβάνει αντί της Αιγύπτου, την αποστολή της βοήθειας απευθείας στο Ισραήλ και ακόμη και μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ, κάτι στο οποίο η Kυβέρνηση του Ισραήλ είναι ανοικτή. Ωστόσο αναγνώρισε τις προκλήσεις που υπάρχουν.
«Χρειάζεται πολλή οργανωτική δουλειά, αλλά θα επέτρεπε πολύ μεγαλύτερους όγκους να παραδοθούν πολύ πιο γρήγορα», είπε. Εξήρε επίσης την ηγεσία του Κύπριου Προέδρου, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για τις στρατηγικές πρωτοβουλίες που έχουν διευκολύνει σημαντικά την παράδοση μεγαλύτερου όγκου βοήθειας σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους, όπως η χρήση αεροσκαφών.
Σημείωσε ακόμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραδώσει πρόσφατα 87 τόνους βοήθειας μέσω πλοίου του Βασιλικού Ναυτικού με το όνομα Lyme Bay, αφού η Κύπρος διαπραγματεύτηκε τον τρόπο για να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό.
Ο κ. Σαπς είπε ότι είχε μια εξαιρετική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τον Υπουργό Άμυνας λέγοντας ότι με τόσο μεγάλα γεγονότα που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, «είναι λογικό να συνεργαζόμαστε πολύ στενά, για την άμυνα και την ασφάλεια όλων και αν μη τι άλλο της Κύπρου».
Είπε επίσης ότι συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία, εκφράζοντας τη συνεχή υποστήριξη στον Πρόεδρο Ζελένσκι και τον ουκρανικό λαό. Πρόσθεσε ότι εξέφρασαν την ανησυχία τους για το τι συμβαίνει στο Ισραήλ και τη Γάζα όσον αφορά την ανθρωπιστική πτυχή.
Πρόσθεσε ότι συζήτησαν αναπόφευκτα και για τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου επιθεώρησε την εμπλοκή του Βασιλικού Ναυτικού στην προστασία της εμπορικής ναυτιλίας.
Από πλευράς του ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας ανέφερε ότι με τον Βρετανό ομόλογό του είχαν μια συνάντηση στο Υπουργείο, όπου αντάλλαξαν απόψεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Επίσης χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική και πολύ ουσιαστική τη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Θεωρώ ότι οι σχέσεις μας με τη Βρετανία συνεχώς αναβαθμίζονται και πιστεύω ότι σε αυτό το επικίνδυνο περιβάλλον το οποίο ζούμε και βιώνουμε γύρω μας, είναι επιβεβλημένο τα δημοκρατικά κράτη, τα κράτη τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες και προϋποθέσεις επίλυσης προβλημάτων να συνεργάζονται», ανέφερε.
Ερωτηθείς κατά πόσο επανέρχεται στο προσκήνιο το σχέδιο «Αμάλθεια» για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ο κ. Πάλμας αναφέρθηκε σε δυσκολίες και προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί γύρω από το θέμα. Σημείωσε ωστόσο τη βούληση και πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για στήριξη του παλαιστινιακού λαού, η οποία ήταν, όπως είπε, απόλυτα θετική.
«Από εκεί και πέρα όλα όσα συμβαίνουν δεν εξαρτώνται από εμάς», ανέφερε.
Ερωτηθείς κατά πόσο συζητήθηκε ο προγραμματισμός περαιτέρω επιχειρήσεων από τις Βάσεις Ακρωτηρίου σε σχέση με την Ερυθρά Θάλασσα, απέφυγε να σχολιάσει.
Σε ερώτηση κατά πόσο έγινε συζήτηση για τη χρήση των Βάσεων απάντησε «όχι δεν έχει γίνει».
Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει σύντομα προγραμματισμένο ταξίδι βρετανικού πλοίου στη Γάζα, ανέφερε ότι υπάρχουν σκέψεις αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα.