ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βουλή: Τροποποίησε το νόμο για την πνευματική ιδιοκτησία

Κατατέθηκαν στην Ολομέλεια οι σχετικοί κανονισμοί για τη λειτουργία του νόμου, οι οποίοι θα συζητηθούν άμεσα στην Επιτροπή Ενέργειας

ΚΥΠΕ

Τροποποίηση του νόμου περί του Δικαιώματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων, ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής με 32 ψήφους υπέρ και δύο αποχές.

Παράλληλα, κατατέθηκαν στην Ολομέλεια οι σχετικοί κανονισμοί για τη λειτουργία του νόμου, οι οποίοι θα συζητηθούν άμεσα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Με τον νόμο που ψηφίστηκε, τροποποιείται ο περί του Δικαιώματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων νόμος, ώστε αφενός να εισαχθούν οι αναγκαίες εφαρμοστικές διατάξεις για τη συμμόρφωση με τη Συνθήκη του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας για τις Εκτελέσεις και τα Φωνογραφήματα (WPPT) που υιοθετήθηκε στη Γενεύη στις 20 Δεκεμβρίου του 1996 και Κοινές Δηλώσεις αυτής και αφετέρου να επιτευχθεί η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τρεις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τοποθετούμενος στην Ολομέλεια, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα επέκρινε την Κυβέρνηση «που παρά την ψήφιση του νόμου το 2017 δεν έχει φέρει στη Βουλή τους σχετικούς κανονισμούς» για να λειτουργήσει η Αρχή Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα, όπως είπε, οποιοσδήποτε θέλει να μπαίνει σε οποιοδήποτε υποστατικό αναφέροντας ότι εκπροσωπεί έναν καλλιτέχνη και να εισπράττει ό,τι θέλει. Επέκρινε επίσης την Κυβέρνηση ότι για το νέο νομοσχέδιο δεν έκανε την απαραίτητη δημόσια διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους, κάτι που αναγκάστηκε να κάνει η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ ενόψει του κινδύνου η Κύπρος να πάρει πρόστιμο για μη εναρμόνιση «μας έβαλαν τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι». Πρόσθεσε ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο να καταλήξουν σε συμφωνημένο κείμενο όταν παίζονταν συμφέροντα εκατομμυρίων και ότι η Επιτροπή σε πολύωρες συνεδρίες κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνημένο κείμενο. Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση τους έλεγε στη συνέχεια ότι ήθελε να αλλάξει κάποια σημεία στο κείμενο, αφού όπως ανέφερε της ασκήθηκαν πιέσεις.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπου συνεχάρη την Επιτροπή Ενέργειας για τη δουλειά που έκανε σε ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα, ωστόσο ανέφερε ότι θα τηρήσει αποχή αφού η Κυβέρνηση δεν έκανε τη σημαντικότατη διαβούλευση που έπρεπε να κάνει με τους ενδιαφερόμενους δημιουργούς.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου έκανε λόγο για ένα περίπλοκο, δύσκολο και εξειδικευμένο νομοσχέδιο, το οποίο έχει ως στόχο την προστασία της δημιουργία και της δημιουργικότητας. Ανέφερε ότι πολλές φορές γίνεται εκμετάλλευση των δημιουργών και για αυτό χρειάζονται οι νόμοι και οι περιορισμοί του κράτους. Ανέφερε ακόμα ότι κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη δύσκολη και επίπονη εργασία για την προστασία και κατοχύρωση των δικαιωμάτων του αδύνατου μέρους στις σχέσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι από το 2017 που υπάρχει η νομοθεσία αδικούνταν όλοι οι δημιουργοί, υπήρχε μια στρέβλωση, ενώ συνεχάρη την Επιτροπή Ενέργειας η οποία κράτησε ένα ξεκάθαρο όραμα υπέρ του δικαιώματος του δημιουργού. Στη συνέχεια, ανέφερε, πρέπει να επικεντρωθούμε στους κανονισμούς, αφού υπήρχαν σε άλλες χώρες σκάνδαλα εκατομμυρίων σε βάρος δημιουργών καλλιτεχνών. Πρόσθεσε ότι επειδή ένας δημιουργός μπορεί να μην έχει αρκετά κεφάλαια για να δικαιωθεί στο δικαστήριο, δημιουργήθηκε μια διαμεσολάβηση με πολύ χαμηλό κόστος.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννη έκανε λόγο για δισεκατομμύρια συμφερόντων από παγκόσμιους οργανισμούς, ενώ ανέφερε ότι το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας είναι στην ίδια βάση με του περιουσιακό δικαίωμα. Όπως είπε, δεν μπορεί η ιδιοκτησία του δημιουργού να μην τυγχάνει σεβασμού και προστασίας σε μια χώρα με σημαντικό αριθμό πανεπιστημίων, δημιουργών, συγγραφέων κ.α. Ο νόμος, είπε κάλυψε ένα κενό που υπήρχε και είπε ότι μέσα από τη σκληρή δουλειά που έγινε διασφαλίστηκε ισορροπία δικαιωμάτων των χρηστών και των δημιουργών. Ανέφερε ότι ο νόμος θα κριθεί και κατά τη συζήτηση των σχετικών κανονισμών και θα επέλθει η ισορροπία, αφού στην Κύπρο υπήρχε η φήμη ότι χρήματα εισπράττονται και δημιουργοί δεν πληρώνονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση