Της Μαρίνας Οικονομίδου
Περισσότερο σε τρενάκι του τρόμου μετατρέπεται ο προεκλογικός στο Κίνημα των Οικολόγων καθώς η πολυσυλλεκτικότητα που υπάρχει στο ψηφοδέλτιο, άρχισε να προκαλεί ήδη ζητήματα στο εσωτερικό του. Αποκορύφωμα ήταν η αποχώρηση δύο υποψηφίων από τη Λεμεσό, της Μέλανης Στέλιου και του Άλκη Παπή. Αν και η αφορμή μεγάλων συζητήσεων εντός του κόμματος ήταν η ανάρτηση του νομικού Μιχάλη Παρασκευά εναντίον της Έμιλυς Γιολίτη, η αλήθεια είναι πως ο αχταρμάς θέσεων από το κυπριακό μέχρι άλλα κοινωνικά ζητήματα που εκφράζουν οι υποψήφιοι, έχουν οδηγήσει το κίνημα σε εσωστρέφεια πριν την μεγάλη μάχη.
Φάκελος κυπριακό
Η αλήθεια είναι πως η υποψηφιότητα της Αλεξάνδρας Ατταλίδου και της Θεανώς Καλαβανά, προκάλεσαν συζητήσεις για το κατά πόσο το κόμμα θα εκσυγχρονίσει τις θέσεις του στο κυπριακό, δεδομένου ότι και οι δύο υποψήφιες τάσσονται υπέρ της λύσης, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και του πλαισίου Γκουτέρες. Κάποιοι είχαν εκφράσει τη θέση πως οι Οικολόγοι θα θυμίσουν κόμμα Πρασίνων όπως σε άλλα κράτη μέλη της Ευρώπης. Αν και στο παρασκήνιο συζητείται πως την επομένη των εκλογών το κόμμα θα εκσυγχρονίσει τις θέσεις του, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται επισήμως. Αντιθέτως, ο Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου κλήθηκε πολλές φορές να τοποθετηθεί γι’ αυτό και τουλάχιστον στην «Κ» είχε ξεκαθαρίσει πως το κόμμα θα πάει με τις ίδιες θέσεις στις εκλογές. Θέσεις τις οποίες όπως είπε θα πρέπει να σεβαστούν οι συνεργαζόμενοι υποψήφιοι. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε ως ιδανικότερη λύση- αν και δύσκολο να επιτευχθεί- το ενιαίο κράτος. Την απογοήτευση πολλών φιλελεύθερων και προοδευτικών προκάλεσε βεβαίως και η τοποθέτησή του για το κυπριακό την περασμένη Παρασκευή από την ολομέλεια της βουλής. Τοποθέτηση που θύμισε περισσότερο έκθεση ιδεών παρά ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις ενός κόμματος.
Σε αναμονή για Παρασκευά
Αν και το κυπριακό είναι το ένα ζήτημα που συζητείται, αφορμή για πολλές συζητήσεις του τι τελικά πρεσβεύει το Κίνημα Οικολόγων στάθηκε η ανάρτηση του Μιχάλη Παρασκευά εναντίον της υπουργού Δικαιοσύνης Έμιλυς Γιολίτη και ο διαδικτυακός καυγάς με τον διευθυντή του γραφείου τύπου του Προέδρου Βίκτωρα Παπαδόπουλου. Ο κ. Παρασκευά απολογήθηκε με υποσημείωση, ωστόσο εντός του Κινήματος υπάρχει η έντονη θέση για απόσυρσή του από το ψηφοδέλτιο. Οι συζητήσεις δεν έχουν κλείσει, ωστόσο αυτό που διαφαίνεται επί του παρόντος είναι πως θα παραμείνει. Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη και η ΠΟΕΔ συζητά το ενδεχόμενο να σταματήσει την συνεργασία της με τον κ. Παρασκευά ως νομικό.
Τους πρόλαβε ο Παρασκευάς
Σε νέα εξέλιξη στο θέμα της ΠΟΕΔ, ο Μιχάλης Παρασκευάς απέστειλε μήνυμα στη γραμματεία της ΠΟΕΔ διακόπτοντας ο ίδιος τη συνεργασία τους σε μία προσπάθεια να μην τους φέρει όπως είπε σε δύσκολη θέση. Το θέμα πάντως διακοπής της συνεργασίας έθεσε αρχικά η ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία.
Βεβαίως, η ανάρτηση του κ. Παρασκευά δεν ήταν ο λόγος αποχώρησης της κας Μέλανης Στέλιου, αλλά ένα συνονθύλευμα καταστάσεων που οδήγησε. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, έντονη ήταν η αντίδραση για την υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ Πανίκου Σταυριανού ο οποίος διαχώρισε τη θέση του από το ΑΚΕΛ στην υπερψήφιση του συμφώνου συμβίωσης. Κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της προοδευτικής μερίδας των Οικολόγων. Ζήτημα βεβαίως που πέρασε στα μαλακά δημοσίως αλλά έχει τη σημασία του, ήταν και η ανάρτηση του υποψηφίου της Λεμεσού Πάρη Πιττάκαρα ο οποίος χαρακτήρισε τον Άντρο Κυπριανού «Τούρκο απόγονο».
Η δυναμική και το θέμα της ηγεσίας
«Πολυφωνία έχει και ο ΔΗΣΥ» απαντούν με νόημα πολλοί θεωρώντας πως ο σάλος που προκαλείται για την πολυσυλλεκτικότητα των Οικολόγων προέρχεται από συγκεκριμένες ομάδες που πλήττονται. Η αλήθεια είναι, πως οι Οικολόγοι έχουν αποκτήσει δυναμική και παρουσιάζονται βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων τέταρτο κόμμα, αλιεύοντας ψήφους τόσο από τον Συναγερμό όσο και από το ΑΚΕΛ. Σίγουρα οι Πράσινοι δεν έμαθαν να δέχονται πιέσεις και επιθέσεις και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση, ρόλο για την εσωστρέφεια παίζει και το γεγονός πως σε αντίθεση με τον ΔΗΣΥ, από το Κίνημα των Οικολόγων λείπει η οργανωτική δομή, η ιστορία, η παράδοση και η συναισθηματική σύνδεση που έχουν με το κόμμα τους οι υποψήφιοι στον ΔΗΣΥ, παρά το διαφορετικό των θέσεων τους. Αντιθέτως στους Οικολόγους, δεν υπάρχει η όποια συναισθηματική ή ιδεολογική σύνδεση των διαφορετικών προσωπικοτήτων. Ζήτημα το οποίο θα φανεί πιο έντονα με την πάροδο του χρόνου, είναι και το γεγονός ότι ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είναι μεν συμπαθής ως πολιτικό πρόσωπο, αλλά δεν φαίνεται να έχει κερδίσει το στοίχημα του πολιτικού αρχηγού και του σωστού manager. Δεν επιχείρησε να εξετάσει προσεκτικά το παρελθόν των υποψηφίων του, να πάρει τολμηρές αποφάσεις που ίσως και να μην είναι αρεστές σε όλους, ούτε και κατάφερε με μαεστρία να συνενώσει όλες αυτές τις διαφορετικές θέσεις κρατώντας το ψηφοδέλτιο από την πλευρά της πολυσυλλεκτικότητας και όχι από την πλευρά του αχταρμά.