ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ταυτότητα της νέας Βουλής

Τα φαβορί που επιβεβαιώθηκαν, οι ανατροπές και η ανανέωση του σώματος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Επτακομματική είναι πλέον η βουλή, με την διαδικασία ανακήρυξης των νέων βουλευτών να πραγματοποιείται στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας. Υπήρξαν ανατροπές, υπήρξαν και τα φαβορί της κούρσας, όμως και μία σημαντική ανανέωση στο κοινοβουλευτικό σώμα.

20 νέα πρόσωπα

20 βουλευτές εκλέγονται για πρώτη φορά. Οι βουλευτές δηλαδή που πρώτη φορά θα καθίσουν στα έδρανα από την επαρχία Λευκωσίας είναι οι Χρίστος Χριστοφίδης (ΑΚΕΛ) Αλέκος Τρυφωνίδης (ΔΗΠΑ), Χρύσης Παντελίδης (ΔΗΚΟ), Αλεξάνδρα Ατταλίδου (Κίνημα Οικολόγων). Οι νέοι βουλευτές Λεμεσού είναι οι Φωτεινή Τσιρίδου Νίκος Σύκας (ΔΗΣΥ), Μαρίνα Νικολάου (ΑΚΕΛ), Σταύρος Παπαδούρης (Οικολόγοι), ενώ από στην επαρχία Αμμοχώστου οι Γιώργος Κουκουμάς (ΑΚΕΛ), Νίκος Γεωργίου (ΔΗΣΥ), Μιχάλης Γιακουμή (ΔΗΠΑ) και Χρίστος Σενέκκης (ΔΗΚΟ). Στην επαρχία Λάρνακας η νέα προσθήκη είναι ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης του ΔΗΣΥ, ο Σωτήρης Ιωάννου (ΕΛΑΜ) και Ανδρέας Αποστόλου (ΕΔΕΚ). Στην Πάφο αλλάζει άρδην το σκηνικό καθώς και οι τρεις από τους τέσσερις βουλευτές είναι νέοι και πρόκειται για τον Βαλεντίνο Φακοντή (ΑΚΕΛ), Χαράλαμπο Πάζαρο (ΔΗΣΥ), Χρύσανθο Σαββίδη (ΔΗΚΟ). Νέες προσθήκες έχει και η Κερύνεια με τον Χρίστο Χριστόφια (ΑΚΕΛ) και τη Ρίτα Σούπερμαν (ΔΗΣΥ).

Ηλικιακή ανανέωση, λίγες γυναίκες…

Σημαντική θεωρείται και η ηλικιακή ανανέωση στη νέα σύνθεση της βουλής. Δώδεκα από τους 56 βουλευτές είναι στην ηλικία των 30. Πρόκειται για τους Γιώργο Κουκουμά, Μαρίνα Νικολάου, Πρόδρομο Αλαμπρίτη, Αννίτα Δημητρίου, Ανδρέα Αποστόλου, Μιχάλη Γιακουμή, Βαλεντίνο Φακοντή, Λίνο Παπαγιάννη Νίκο Γεωργίου, Χρίστο Χριστόφια,Ανδρέα Αποστόλου και Ανδρέα Πασιουρτίδη. Ο νεαρότερος σε ηλικία είναι ο Σωτήρης Ιωάννου, ετών 26, ενώ οι 16 από τους 56 είναι στην ηλικία των 40. Απογοητευτική πάντως κρίνεται η παρουσία των γυναικών, καθώς μόλις 8 από τις 56 εκλέγηκαν. Σημαντικό ωστόσο είναι πως τρεις γυναίκες (Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Αννίτα Δημητρίου και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου) ήρθαν πρώτες σε σταυρούς προτίμησης.

Σκληρή κομματική ψήφος

Στην επαρχία Λευκωσίας έχει επικρατήσει κυρίως ο κομματικός πατριωτισμός για τα τρία μεγάλα κόμματα. Για πρώτη φορά ο ΔΗΣΥ δεν εκλέγει αριστίνδην υποψήφιο στην επαρχία Λευκωσίας, ενώ σημασία έχει και η χαμηλή κατάταξή τους. Αυτό καταδεικνύει αφενός πως λειτούργησε κυρίως η σκληρή ψήφος και αφετέρου ότι οι αριστίνδην επιλογές αυτή τη φορά δεν είχαν την δυναμική παλαιότερων εκλογικών αναμετρήσεων. Στις πρώτες θέσεις κατατάσσονται ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης και ο αναπληρωτής Πρόεδρος Χάρης Γεωργιάδης, στέλνοντας το μήνυμα πως ο Συναγερμικός κόσμος επιβράβευσε την ηγεσία του. Σκληρή ψήφος παρατηρείται και στη Λεμεσό με την θριαμβευτική εκλογή του αντιπροέδρου του κόμματος Ευθύμιου Δίπλαρου αλλά και την εκλογή του για χρόνια επαρχιακού ΔΗΣΥ Λεμεσού Νίκου Σύκα. Και στο ΑΚΕΛ βεβαίως παρατηρείται σκληρή ψήφος, αν λάβει κανείς υπόψη πως πέραν της Ειρήνης Χαραλαμπίδου κανείς άλλος των Νέων Δυνάμεων δεν εκλέγηκε. Αξίζει πάντως να καταγραφεί πως τόσο η Ειρήνη Χαραλαμπίδου όσο και ο Νίκος Κέττηρος ο οποίος είναι μεν μέλος του κόμματος αλλά όχι του κομματικού μηχανισμού, ήρθαν πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης με την κα Χαραμπίδου να κόβει πρώτη το νήμα για δεύτερη φορά παγκύπρια. Στην επαρχία Λευκωσίας καταγράφεται η εκλογή των πρωτοκλασάτων στελεχών του ΑΚΕΛ, εκείνων δηλαδή που αναμένεται να πάρουν τη σκυτάλη για τη νέα κατάσταση πραγμάτων, ενώ και στο ΔΗΚΟ υπάρχει η ίδια ανάγνωση με την εκλογή Χριστιάνας Ερωτοκρίτου και Χρύση Παντελίδη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου