ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρωσικά όπλα ΕΦ: Το παρασκήνιο της αναδίπλωσης

Η κυβέρνηση δια του Μάριου Πελεκάνου τα μάζεψε θολώνοντας και πάλι το τοπίο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Πριν η μελάνη των δηλώσεων του Μάριου Πελακάνου στους New York Times στεγνώσει, η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα πίσω αναφορικά με το κατά πόσο είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει τα ρωσικά όπλα της Εθνικής Φρουράς στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, με τα ανάλογα ανταλλάγματα και προϋποθέσεις. Μια κίνηση που εκ των πραγμάτων δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητα ανακαίνισης ενός ζητήματος από ένα κυβερνητικό στέλεχος, τη στιγμή μάλιστα που η ίδια είχε τερματίσει κάθε συζήτηση όταν η «Κ», τον περασμένο Απρίλιο, είχε αποκαλύψει την κρούση Αμερικάνων προς υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη της Λευκωσίας . Τα κάστανα από την φωτιά ανέλαβε να βγάλει το πρόσωπο που αναζωπύρωσε το όλο θέμα. Ο Μάριος Πελεκάνος απαντώντας στην ουσία στον εαυτό του και στα όσα δήλωσε στους New York Times διέψευσε ότι η κυβέρνηση έχει ενώπιον της συγκεκριμένη πρόταση για μεταφορά οπλισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουκρανία. Ωστόσο με την τροπή που προσέλαβαν οι δηλώσεις του στην αμερικάνικη εφημερίδα, ο κ. Πελεκάνος για πρώτη φορά μετά την αποκάλυψη του όλου θέματος επιβεβαίωσε πως στο παρελθόν υπήρξαν κρούσεις από ευρωπαίους εταίρους και Αμερικανούς σημειώνοντας την αρχική κυβερνητική τοποθέτηση ότι «δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε οπλισμό, πολύ απλά γιατί είμαστε μια χώρα υπό κατοχή, είμαστε μια χώρα που θα πρέπει να διασφαλίσει τις αμυντικές της δυνατότητες, και αν προχωρούσαμε σε μια τέτοια κίνηση θα αποδυναμώναμε τις αποτρεπτικές μας δυνατότητες».

Προεδρικό όχι

Στο θέμα τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος απέκλεισε κάθε πιθανότητα η Κύπρος να δώσει τα ρωσικά όπλα της Ε.Φ προς ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων. «Αυτό που θέλω να πω είναι ένα. Η Κύπρος είναι ημικατεχόμενη, έχει ανάγκη της αμυντικής θωράκισης και συνεπώς χωρίς την αμυντική θωράκιση δεν μπορεί να επιβιώσουμε. Συνεπώς, θέλω να καθησυχάσω. Δεν πρόκειται εμείς να αποστείλουμε όπλα στην Ουκρανία». Ο Νίκος Αναστασιάδης άφησε ανοιχτό ζήτημα αντικατάστασης του οπλισμού της ΕΦ με σύγχρονο και εξίσου δυναμικά δημιουργώντας έτσι αποφασιστική αποτρεπτική δύναμη. «Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό. Εμείς στην Ουκρανία δεν τίθεται θέμα να στείλουμε» συμπλήρωσε.

Το παρασκήνιο

Με βάση την εικόνα που υπάρχει η Εθνική Φρουρά είναι από τις λιγοστές περιπτώσεις εντός Ευρώπης, με εξαίρεση τα πρώην σοσιαλιστικά κράτη, που διαθέτει ποικιλία οπλικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής και προέλευσης. Η αναζήτηση στρατιωτικού υλικού φιλικού προς χρήση από τους Ουκρανούς, εκ των πραγμάτων έστρεψε την προσοχή δυτικών κρατών προς τα εδώ. Ωστόσο η Λευκωσία όπως και άλλα ευρωπαϊκά κράτη μπήκαν στο στόχαστρο της ρωσικής διπλωματίας ακόμα και για θέματα λιγότερο σύνθετα από την παραχώρησης στρατιωτικού υλικού. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο νωπές είναι ακόμα οι άκομψες διπλωματικές παρεμβάσεις του τέως πρεσβευτή της Ρωσίας για τη στάση της Λευκωσίας εντός της Ε.Ε, έναντι της Ρωσίας. Με το σκεπτικό αυτό θεωρείται βέβαιο πως οι πληροφορίες για τα ρωσικά όπλα της Ε.Φ προκάλεσαν επιπλέον πονοκεφάλους στη Λευκωσία τη στιγμή μάλιστα που αφήνεται να αιωρείται το ζήτημα με την έναρξη απευθείας πτήσεων με τα κατεχόμενα.

Τα θέλω

Από την άλλη η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να ξεφορτωθεί τα παλιά και κοστοβόρα ρωσικά όπλα της ΕΦ τα οποία προμηθεύτηκε σε μια περίοδο που οι σημαντικές αγορές οπλικών συστημάτων ήταν κλειστές για την ΕΦ ένεκα του αμερικάνικου εμπάργκο το οποίο τερματίστηκε πρόσφατα. Αν κάποιος διαβάσει προσεχτικά τις δηλώσεις του Μάριου Πελεκάνου θα διαπιστώσει πως η κυβέρνηση παρά την διάψευση συντηρεί, όχι τυχαία, το όλο θέμα. «Θα μπορούσε να εξεταστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο (παραχώρησης των ρωσικών όπλων) νοουμένου ότι θα αντικατασταθεί ο εξοπλισμός αυτός με αντάξιο ή με καλύτερο εξοπλισμό». Δήλωση που κατά διπλωματικές πηγές επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών.

Τα ρωσικά της ΕΦ

Τα ρωσικά όπλα που η ΕΦ θα επιθυμούσε να τα ανταλλάξει με αντίστοιχα δυτικής προελεύσεως είναι τα δυο αντιαεροπορικά συστήματα TOR M1 και BUK τα άρματα μάχης T80U και τα τεθωρακισμένα οχήματα BMP3. Υπάρχουν και τα επιθετικά ελικόπτερα MI 35 τα οποία ωστόσο θα πουληθούν σύντομα στη Σερβία και θα αντικατασταθούν με γαλλικά επιθετικά ελικόπτερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X