ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αν. Διευθ. Φυλακών - Εκσυγχρονισμός και υπερπληθυσμός μεταξύ των προτεραιοτήτων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών επισκέφθηκε τις Κεντρικές Φυλακές

Τους τρεις πυλώνες των προτεραιοτήτων του παρουσίασε σήμερα ο νέος Αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών, Χάρης Φιλιππίδης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά από επίσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών στις Κεντρικές Φυλακές. Στις προτεραιότητές του, σύμφωνα με όσα ανέφερε, είναι ο εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού συστήματος στην ολότητά του, η μείωση του υπερπληθυσμού, ο οποίος δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα, όπως είπε, καθώς και η αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Ο κ. Φιλιππίδης παρουσίασε επιγραμματικά τους στόχους του, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο περιθώριο της επίσκεψης της Επιτροπής Νομικών, η οποία πραγματοποιήθηκε με σκοπό να ενημερωθούν τα μέλη της, πρωτίστως για τις συνθήκες κράτησης στον χώρο που έχει διαμορφωθεί, ώστε να μπορεί προσωρινά να φιλοξενήσει ανήλικους, μέχρις ότου προχωρήσει η δημιουργία ειδικού χώρου κράτησης ανηλίκων εκτός του χώρου των Κεντρικών Φυλακών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Δηλώνοντας ότι έχει πλήρη επίγνωση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Κεντρικές Φυλακές και της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί, ο κ. Φιλιππίδης διαβεβαίωσε ότι θα βάλει όλες του τις δυνάμεις για να επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν. Πρόσθεσε ότι για κάθε στόχο, πρόθεσή του είναι η εκπόνηση σχεδίου δράσης με συγκεκριμένες ενέργειες και χρονοδιαγράμματα.

Ο κ. Φιλιππίδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των εργαζομένων στις Κεντρικές Φυλακές, σημειώνοντας ότι «είναι ζωτικής σημασίας ο τρόπος αντιμετώπισης του προσωπικού των Φυλακών».  Εξήγησε ότι πρόκειται για ένα πολύ ψυχοφθόρο το περιβάλλον, στο οποίο οι δεσμοφύλακες «έρχονται καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους που, για τον α ή β λόγο, βρίσκονται στη χειρότερη φάση της ζωής τους». Πρόσθεσε ότι αυτό δημιουργεί στρες και στο προσωπικό, αλλά και στις οικογένειές τους.

«Προσωπικά για εμένα, η προστασία και έμπρακτη στήριξη των δεσμοφυλάκων μας, σε συνδυασμό με την προστασία και έμπρακτη στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων – διότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν στερηθεί της ελευθερίας τους, αλλά δεν έχουν στερηθεί των δικαιωμάτων τους - αποτελούν βασικό πυρήνα των ενεργειών μου», υπογράμμισε ο Αν. Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών.

Απαντώντας στο κατά πόσο είναι ικανοποιημένος με τον χώρο κράτησης ανηλίκων, ο κ. Φιλιππίδης είπε ότι ικανοποιημένος θα είναι όταν αυτοί οι χώροι μεταφερθούν εκτός των Κεντρικών Φυλακών, με ευρωπαϊκές προδιαγραφές και με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για τον χειρισμό αυτής της ευάλωτης ομάδας κρατουμένων. Στο μεταξύ, όπως είπε, το προσωπικό των Φυλακών κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, με τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις περιπτώσεις που παρατηρείται διακίνηση κινητών τηλεφώνων ή και ναρκωτικών στις Φυλακές, ο κ. Φιλιππίδης σημείωσε ότι το πρόβλημα των κινητών, των ναρκωτικών και γενικότερα του οργανωμένου εγκλήματος, ταλανίζει τα πλείστα σωφρονιστικά συστήματα ανά το παγκόσμιο, περιλαμβανομένων και φυλακών που θεωρούνται πρότυπα ασφαλείας διεθνώς.

«Ένας από τους βασικούς μας στόχους και ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων μας, είναι να περιορίσουμε στο ελάχιστο αυτά τα φαινόμενα και όπου είναι δυνατό να τα εξαλείψουμε», είπε, προσθέτοντας ότι έχει ξεκινήσει η υλοποίηση πλάνου με συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα. Εξήγησε ότι δεν μπορεί να αναφερθεί με λεπτομέρεια στα μέτρα, καθώς άπτονται της ασφάλειας του κράτους, σημείωσε όμως ότι θα είναι ορατά στο ευρύ κοινό τα αποτελέσματα

Ερωτηθείς για την αναφορά του στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, ως ένα από τους τρεις πυλώνες των προτεραιοτήτων του, ο Αν. Διευθυντής των Φυλακών απάντησε πως, όταν θα είναι έτοιμο το σχέδιο δράσης, θα αναφερθεί πιο εκτεταμένα στο θέμα. Σημείωσε, όμως, ότι η διαφθορά είναι μία διαχρονική μάστιγα σε όλες τις κοινωνίες, και πρόσθεσε ότι για τον ίδιο αποτελεί μία από τις κόκκινες γραμμές. «Εκεί όπου εντοπίζονται φαινόμενα διαφθοράς, διαπλοκής ή παρόμοιες καταστάσεις, μία μόνο θα είναι η απάντηση, η μηδενική ανοχή», κατέληξε.

Ν. Τορναρίτης: Να εξετάσει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης των Φυλακών

Την ανάγκη για δημιουργία φυλακών με σύγχρονες προδιαγραφές, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος σημείωσε ακόμα πως «δεν είναι δυνατό οι φυλακές της Κυπριακής Δημοκρατίας να βρίσκονται σε μία καθ’ όλα κατοικημένη περιοχή».

Ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε, εξάλλου, και στο πρόβλημα υπερπληθυσμού, επισημαίνοντας ότι στις Κεντρικές Φυλακές βρίσκονται πέραν των 1000 εγκλείστων, ενώ η χωρητικότητα των εγκαταστάσεων είναι για 545. «Αυτοί οι αριθμοί από μόνοι τους, χτυπούν έναν μεγάλο συναγερμό σε όλους μας», σημείωσε ο κ. Τορναρίτης, ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του νέου Αναπληρωτή Διευθυντή Φυλακών, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που βρίσκονται ενώπιόν του.  

Ο στόχος και ο σκοπός ήταν επίσκεψη στον χώρο κράτησης ανηλίκων, όπου, σύμφωνα με τον κ. Τορναρίτη, κρατούνται σήμερα συνολικά 31 άτομα κάτω των 21 ετών και  τέσσερις υπόδικοι κάτω των 18 ετών. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής παρατήρησε, δε, ότι ο χώρος στον οποίο κρατούνται τα νεαρά άτομα, δεν είναι άσχημος.

Ο ίδιος πρόσθεσε, όμως, ότι «έφτασε η ώρα, η Πολιτεία, η κυβέρνηση, όλοι οι φορείς, να εξετάσουν σοβαρότατα το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης των Κεντρικών Φυλακών» και ότι δεν πρέπει να εγείρεται μόνο ζήτημα για ανέγερση χώρου φύλαξης ανηλίκων. «Η Κύπρος χρειάζεται φυλακές σύγχρονες, με προδιαγραφές του 2020 και όχι του 1950», πρόσθεσε.

Κάλεσε, τέλος, την κυβέρνηση να εξετάσει το θέμα, λέγοντας ότι πρέπει να προχωρήσουν τα πράγματα μπροστά. «Είμαστε εδώ για να δώσουμε, να προσθέσουμε, να νομοθετήσουμε, και για την ευημερία και ανθρώπινα δικαιώματα των φυλακισμένων, αλλά και για την ευημερία των εργαζομένων στις Φυλακές», διαβεβαίωσε τον Α. Διευθυντή Φυλακών, ο οποίος αναμένεται σύντομα να κληθεί και σε συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών, όπως είπε ο κ. Τορναρίτης.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, σημείωσε σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη, ότι ο σκοπός αυτής ήταν πρωτίστως να διαπιστώσουν τα μέλη της Επιτροπής κατά πόσο υπάρχει ή όχι επαφή των κρατουμένων των Κεντρικών Φυλακών, με τους κρατούμενους του χώρου όπου κρατούνται νεαρά άτομα και ανήλικοι.

Ο κ. Πασιουρτίδης εξήγησε ότι η επίσκεψη προγραμματίστηκε σε συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, κατά την οποία συζητήθηκε η επέκταση της λειτουργίας χώρου κράτησης ανηλίκων εντός του χώρου των Κεντρικών Φυλακών, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα ο ειδικός χώρος εκτός των Κεντρικών Φυλακών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία που ψηφίστηκε πριν δύο χρόνια.

«Αν και εφόσον αυτό το νομοσχέδιο περάσει, να ξέρετε ότι θα είναι με βαριά καρδιά», σημείωσε ο κ. Πασιουρτίδης, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε ήδη να υπήρχαν χώροι κράτησης ανηλίκων αυτόνομοι, ανεξάρτητοι και με όλες τις προδιαγραφές. Τέλος, απηύθυνε θερμή παράκληση να γίνουν «τα αδύνατα δυνατά» για να μεταφερθούν οι ανήλικοι εκτός Κεντρικών Φυλακών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση