Του Γιάννη Ιωάννου
Στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ δεν αποτελεί έκπληξη η εξαγγελία της υποψηφιότητας του Αβέρωφ Νεοφύτου, για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Η υποψηφιότητα ανοίγει μάλιστα τον χορό της προεκλογικής –σε σχέση με τις υποψηφιότητες των μεγάλων κομμάτων. Με ένα τετράλεπτο βίντεο –χωρίς περαιτέρω σημειολογία ως προς το πολιτικό branding της προεκλογικής του καμπάνιας- με φόντο την νέα Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ανακοίνωσε, κι επίσημα, το ενδιαφέρον του να κατέλθει ως υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταθέτοντας, την αντίστοιχη πρόταση προς τα όργανα του κόμματος. Η κίνηση φαίνεται να γίνεται τόσο σε σχέση με τον χρονικό ορίζοντα της 10ης Ιανουαρίου (προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων στα συλλογικά όργανα του ΔΗΣΥ) όσο κι αναφορικά με την οριστική απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου του κόμματος –που θα παρθεί στις 12 Μαρτίου.
Η σημειολογία και τα μηνύματα
Το συνολικό μήνυμα και η σημειολογία του βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο Αβέρωφ Νεοφύτου εστιάζει σε μια «εκσυγχρονιστική» πτυχή ως προς τους κύριους άξονες πολιτικής που προτάσσει: Σε πρώτη προτεραιότητα η οικονομική και κοινωνική ευημερία με αντικείμενο την οικονομική μεταρρύθμιση και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Σε δεύτερο τόνο η πράσινη και δίκαιη ανάπτυξη, η ψηφιακή μετάβαση και ο τεχνολογικός μετασχηματισμός καθώς και άλλοι άξονες ενός σύγχρονου κράτους όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, η παιδεία και η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Την εστίαση σε μια προεκλογική καμπάνια στην οποία η κυρίαρχη θεματική θα είναι τα της οικονομίας δίνει και η συμπληρωματική αναφορά, στο τέλος της παράθεσης των διαφόρων αξόνων πολιτικής, των προσπαθειών «για απελευθέρωση κι επανένωση του της πατρίδας μας» -τάση που όπως πολλές δημοσκοπήσεις τελευταίως έδειξαν καθιστά το Κυπριακό όχι μεταξύ των κορυφαίων ζητημάτων που θα μας απασχολήσουν στις Προεδρικές του 2023. Το βίντεο καταλήγει με εποχικές ευχές λόγω εορτών χωρίς να κλείνει με κάποιο προεκλογικό σκλόγκαν –ενδεικτικό του ότι προετοιμάζει το έδαφος για οριστικοποίηση της υποψηφιότητας (σ.σ. τον προσεχή Μάρτη) και δεν δεσμεύει την προεκλογική καμπάνια. Είναι δηλαδή η επιβεβαίωση, και τυπικά, μιας προαναγγελθείσας –όπως διαμορφώθηκε το πολιτικό σκηνικό εντός του ΔΗΣΥ τους τελευταίους μήνες- υποψηφιότητας.
Η ανάλυση
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου εστιάζει, πριν καταλήξει στην ανακοίνωση του ενδιαφέροντός του για να είναι υποψήφιος, σε δύο άξονες σε σχέση με την πολιτική του ιδιότητα:
• Tην «υπομονή και μετριοπάθεια» παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως βασικό δρώντα στην πολιτική σκηνή («κεντρική» όπως την χαρακτηρίζει) που «φέρνει αποτελέσματα με θετικό πρόσημο». Άρα, σε αυτό το σημείο, προτάσσεται ως βασικό του όπλο/πολιτικό ατού η πολιτική αποτελεσματικότητα (το λεγόμενο “delivery”)
• Η διαφάνεια. Με το «ποτέ δεν κρύφτηκα» και το «ποτέ δεν απέφυγα να βγώ μπροστά», το μήνυμα του κ. Αβέρωφ εστιάζει το καθαρό των θέσεων και λύσεων προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Κι εδώ απουσιάζει το Κυπριακό με τον άξονα της πολιτικής διαφάνειας που προβάλλεται στο μήνυμα να στρέφεται σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο
Φυσικά από το μήνυμα δεν απουσιάζουν το κομματικό στίγμα («Ο ΔΗΣΥ είναι η παράταξη που εγγυάται την κοινωνική, πολιτική και οικονομική σταθερότητα») αλλά και η ακύρωση των εν δυνάμει αντιπάλων -εσωτερικά κι εξωτερικά- στους οποίους αποδίδεται τα στοιχεία του λαϊκισμού, των ακροτήτων, της διχόνοιας αλλά και η ανεπάρκεια σε σχέση με την θεωρητικολογία («καλές οι ωραίες θεωρίες») και τον δημοσιοσχετισμό («καλές οι δημόσιες σχέσεις»).
Η συνολική αποτίμηση του μηνύματος, ουσιαστικά εξαγγελίας υποψηφιότητας για τις Προεδρικές, Αβέρωφ από σκοπιάς πολιτικής επικοινωνίας δείχνει να στοχεύει α. στην πολιτική μετριοπάθεια και συναίνεση (προτάσσει και το ζήτημα των κοινοβουλευτικών συνεργασιών) β. στην αποτελεσματικότητα του ιδίου (διάσταση problem solver) και γ. στην επικράτηση των αξόνων της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, καθώς και των κρατικών χωρητικοτήτων, ως προς τις θεματικές πολιτικής (ελάχιστη αναφορά στο Κυπριακό). Ταυτόχρονα υπό το βάρος των εσωκομματικών εξελίξεων στον ΔΗΣΥ και των όσων έχουν προκύψει σε σχέση με την προεδρολογία και το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του ΥΠΕΞ, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, εντός ή εκτός ΔΗΣΥ το timing του μηνύματος προκαταλαμβάνει τις εξελίξεις ασκώντας περαιτέρω πιέσεις προς τον τελευταίο σε σχέση με το ξεκαθάρισμα των προθέσεών του. Γεγονός που με ορίζοντα την 10η Ιανουαρίου του 2021, αναπόφευκτα, θα επιταχύνει τις εξελίξεις. Επιπλέον, το μήνυμα του κ. Αβέρωφ ολοκληρώνει και τις προθέσεις του σε σχέση με την εν δυνάμει υποψηφιότητά του σε σχέση και με τους σχεδιασμούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ) και, χωρίς υπερβολή, ανοίγει τον χορό της προεκλογικής και επίσημα.