ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλέξιος Σαββίδης: Υπόσχομαι διαγραφή προστίμων κορωνοϊού

Η υποψηφιότητά του απευθύνεται κυρίως σε όσους έχουν κουραστεί από την κομματολατρεία και προσωπολατρεία

ΚΥΠΕ

Η υποψηφιότητά του απευθύνεται κυρίως σε όσους έχουν κουραστεί από την κομματολατρεία και προσωπολατρεία και προεκλογική του υπόσχεση είναι η κατάργηση όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό και η διαγραφή όλων των διώξεων και προστίμων που επιβλήθηκαν, δηλώνει σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος Αλέξιος Σαββίδης.

Με συγκεκριμένες θέσεις για την πανδημία του κορωνοϊού, το Κυπριακό, την ενέργεια, την οικονομία και το μεταναστευτικό, ο κ. Σαββίδης σημειώνει πως με προσωπικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος, ήταν ο μοναδικός υποψήφιος που αντιστάθηκε «στα άθλια, δοτά και διχαστικά μέτρα κυβέρνησης και "αντιπολίτευσης" για τον Covid-19».

«Μας κυβερνούν εδώ και 2,5 χρόνια με παράνομα και ανυπόστατα διατάγματα, γίνεται κατάφωρη καταπάτηση των συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών με στόχο τον έμμεσο στα όρια του άμεσου εξαναγκασμού τους σε ιατρική πράξη», αναφέρει ο κ. Σαββίδης.

Λέει στο ΚΥΠΕ ότι προεκλογική του υπόσχεση είναι η κατάργηση μια για πάντα όλων των παράνομων μέτρων που λήφθηκαν με το πρόσχημα της ύπαρξης κορωνοϊού, όπως λέει.

Υπόσχεται ότι όλες οι διώξεις και τα πρόστιμα που επιβλήθησαν σε πολίτες και επιχειρήσεις, θα διαγραφούν διά παντός και θα γίνει επιστροφή όλων των ποσών, που έχουν πληρωθεί ως πρόστιμα.

Ο κ. Σαββίδης προτάσσει ως «συν» στην υποψηφιότητά του το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός υποψήφιος που αγωνίστηκε, όπως λέει, εναντίον αυτών των ανυπόστατων και παράνομων διαταγμάτων.

«Η υποψηφιότητα μας απευθύνεται σε όλους τους Κύπριους συμπατριώτες μας που θέλουν την αλλαγή, έχουν σιχαθεί την προσωπολατρεία, την κομματολατρεία το σαθρό κατεστημένο, του οποίου οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι υποψήφιοι είναι μέρος ή υποστηρίζονται από κόμματα που το συντηρούν», αναφέρει.

Κυπριακό - Να μπει στη σωστή του βάση

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό αναφέρει στο ΚΥΠΕ πως καμία λύση δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν αποχωρήσουν οι 45 χιλιάδες τουρκικού κατοχικού στρατού.

«Το Κυπριακό πρέπει να μπει στη σωστή του βάση, ως κατεξοχήν θέμα παράνομης εισβολής, κατοχής και εθνοκάθαρσης των Ελλήνων της Κύπρου από μια ξένη χώρα κατά ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους, χωρίς να υπάρχουν προσκόμματα ή βέτο από οποιαδήποτε ομάδα ή κοινότητα πολιτών, και χωρίς φυσικά την ύπαρξη αναχρονιστικών εγγυήσεων οι οποίες αποτελούν ευθεία παρέμβαση στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική του κράτους», αναφέρει.

Ο κ. Σαββίδης λέει ότι κάθε πολίτης του κράτους πρέπει να είναι και μία ψήφος και ότι δεν μπορεί σε ένα σύγχρονο κράτος να υπάρχουν παράλογες και παράνομες ποσοστώσεις εις βάρος της λαϊκής βούλησης.

Θεωρεί επίσης ότι η επιστροφή όλων των προσφύγων και των κληρονόμων τους στις πατρογονικές τους εστίες είναι αδιαπραγμάτευτος στόχος, γιατί μόνον έτσι θα κατισχύσει η αρχή του δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η προτεινόμενη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία η οποία εκφράστηκε μέσω του διαβόητου σχεδίου Ανάν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, διέπεται από ρατσιστικά κριτήρια και ουσιαστικά αποτελεί ξεπούλημα της πατρίδας μας», αναφέρει.

Ενεργειακή κρίση

Στην συνέντευξή του ο Αλέξιος Σαββίδης καταθέτει προτάσεις και για την ενεργειακή κρίση μεταξύ αυτών την δραστική μείωση του φόρου στα καύσιμα και στο ρεύμα, την περαιτέρω μείωση της φορολογίας στα καύσιμα για κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της υπαίθρου, την άμεση αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και επιδότηση για φωτοβολταϊκά συστήματα και την άμεση αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, πετρελαίου και λοιπών ορυκτών καυσίμων για άμεση χρήση και εσωτερική κατανάλωση σε πρώτο στάδιο και κατόπιν την διοχέτευση/εξαγωγή τους. Στις εισηγήσεις του και το επίδομα θέρμανσης για όσους κατοικούν σε υψόμετρο πέραν των 600 μέτρων και η επιδότηση για τη θερμομόνωση κατοικιών για κατοίκους ορεινών περιοχών.

Διαφθορά

Για τα θέματα της διαφθοράς ο κ. Σαββίδης εισηγείται την κατάργηση της βουλευτικής και προεδρικής ασυλίας και την επανενεργοποίηση του Άρθρου 144 του Συντάγματος για επανασύσταση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου για γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων αμφισβήτησης της συνταγματικότητας των νόμων. Στις προτάσεις του επίσης η άρση της συγκατάθεσης που χρειάζεται από την νομική υπηρεσία για καταχώρηση ποινικής υπόθεσης σε σχέση με συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα, την καθιέρωση της οριζόντιας ψηφοφορίας σε όλες τις εκλογές όπου εφαρμόζεται και την εισαγωγή της προσωπικής Αστικής Ευθύνης για όσους διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ή ασκούν εξουσία για εγκληματικά λάθη ή παραλείψεις τους.

Επίσης εισηγείται την εισαγωγή της αρχής του Ανακλητού, οι πολίτες να ελέγχουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να μπορούν να τερματίσουν τη θητεία του αν αποδειχθεί αναξιόπιστος ή τους έχει ξεγελάσει. «Με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση το προεκλογικό πρόγραμμα των υποψηφίων αξιωματούχων του κράτους καθίστανται πραγματικό κοινωνικό συμβόλαιο, η παραβίαση του οποίου μπορεί να οδηγήσει τον παραβάτη αξιωματούχο σε απώλεια του αξιώματός του», αναφέρει ο κ. Σαββίδης.

Στις προτάσεις του περιλαμβάνεται και ο καθορισμός προσόντων για τα μέλη των Δ.Σ. των Ημικρατικών Οργανισμών και δημιουργία Ανεξάρτητου Συμβουλίου επιλογής των υποψηφίων για τερματισμό της κομματοκρατίας. Ο Πρόεδρος σημειώνει, να παραχωρήσει το δικαίωμα επιλογής των μελών των Δ.Σ. των Ημικρατικών Οργανισμών στο ανεξάρτητο συμβούλιο το οποίο θα απαρτίζεται από μέλη τα οποία θα ανήκουν σε όλο το φάσμα της οικονομίας και θα επιλέγονται από τον λαό.

Εισηγείται ακόμη την συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων με εισαγωγή του θεσμού των δημοψηφισμάτων και στην θέσπιση των Νόμων, την σύσταση Συμβουλίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς, κατάργηση αποσπάσεων στον δημόσιο τομέα και δημιουργία κανονικών θέσεων εργασίας, επιτάχυνση της εκδίκασης όλων των δικαστικών υποθέσεων με περαιτέρω πρόσληψη δικαστών, εισαγωγή μηχανισμών εξώδικης διευθέτησης κ.ά, περαιτέρω καθιέρωση και σεβασμό στην διάκριση των εξουσιών κατά τρόπον ώστε τα όργανα της εκτελεστικής εξουσίας να μην παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης, και εκσυγχρονισμό και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων κατά τρόπο δίκαιο, με γνώμονα την προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Μεταναστευτικό - εισαγωγή κριτηρίων

Αριθμό προτάσεων έχει ο κ. Σαββίδης και για το μεταναστευτικό ξεκινώντας από την αυστηροποίηση του μεταναστευτικού/προσφυγικού πλαισίου ώστε όλες οι αιτήσεις ασύλου από τις θεωρούμενες ασφαλείς χώρες να απορρίπτονται αμέσως και νομοθετική θέσπιση και καθιέρωση ποσοστού των αιτητών ασύλου σε σχέση με το ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού των Ελλήνων της Κύπρου της τάξης του 1% .

«Μόνο οι αιτήσεις που συμπληρώνουν το ποσοστό του 1% ως άνω θα εξετάζονται ενώ οι υπόλοιπες θα απορρίπτονται», εισηγείται ο κ. Σαββίδης που προτάσσει επίσης την ανάγκη για διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες με χώρες όπου προέρχονται οι εν λόγω αιτητές ασύλου για άμεση και γρηγορότερη απέλαση.

Θεωρεί επίσης ότι πρέπει να γίνει καθιέρωση συγκεκριμένων κριτηρίων εν σχέσει με το ποσοστό ανδρών και γυναικών αιτητών ασύλου αλλά και μεταναστών, σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν από τους υφιστάμενους αιτητές ασύλου η συντριπτική πλειοψηφία να είναι ενήλικοι άνδρες σε μάχιμη ηλικία».

Πρέπει επίσης, λέει, να γίνει αύξηση της ασφάλειας στα κέντρα των πόλεων και συχνοί έλεγχοι για καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της εγκληματικότητας η οποία έχει αυξηθεί, αναφέρει, λόγω της ανεξέλεγκτης ροής αλλοδαπών στις ελεύθερες περιοχές.

«Οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν προστασία και αλληλεγγύη μόνο στους πραγματικούς πρόσφυγες, νοουμένου ότι κάτι τέτοιο βρίσκεται στις εκάστοτε δυνατότητες της πολιτείας, και εφόσον έχουν επιλυθεί σοβαρά προβλήματα επιβίωσης των ευπαθών κοινωνικών στρωμάτων των Ελλήνων της Κύπρου», αναφέρει.

Εισηγείται επίσης εντατικοποίηση της φύλαξης και επιτήρησης των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων μας καθώς και της πράσινης γραμμής προσθέτοντας ότι οι αιτητές ασύλου που θα ανέρχονται το μέγιστο στο 1% θα πρέπει να εργάζονται κάποιες ώρες την εβδομάδα για να δικαιούνται επίδομα και να λαμβάνουν κουπόνια αντί μετρητών.

Αναγκαιότητα, αναφέρει, η άμεση και εξονυχιστική καταγραφή και έλεγχος του ακριβούς αριθμού μεταναστών από τρίτες χώρες και θέσπιση ανώτατου ορίου αριθμού μεταναστών και παραμονή μεταναστών από τρίτες χώρες να ισχύει μόνο για όσους είναι αναγκαίοι για την οικονομία της Κύπρου και τις ανάγκες της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X