ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΓΓ ΑΚΕΛ: Η οικονομική διακυβέρνηση έχει προβληματικά χαρακτηριστικά

Η παρέμβαση του ΓΓ του ΑΚΕΛ στη Συζήτηση για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΟΕΔ.

ΚΥΠΕ

Η προστασία και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων «παραμένει για εμάς βασικός άξονας των πολιτικών μας τοποθετήσεων και προτάσεων, ακριβώς γιατί αναγνωρίζουμε ότι αποτελούν αυτό που χαρακτηριστικά έχει επικρατήσει να λέγεται, ότι δηλαδή είναι η ραχοκοκαλιά της Κυπριακής οικονομίας», είπε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε εισαγωγική παρέμβαση του στη Συζήτηση για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΟΕΔ.

«Με τη σημερινή μας συζήτηση, λοιπόν, προσδοκούμε να σας ακούσουμε, να καταγράψουμε και μέσα από την συζήτηση να βρούμε την κοινή συνισταμένη σε λύσεις που θα βγάλουν τις επιχειρήσεις σας από την δύσκολη θέση που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας, των βαρών που κουβαλούν από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2013 και για την μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος σε ορισμένες από τις βασικές διαπιστώσεις του ΑΚΕΛ για το οικονομικό μοντέλο που επικρατεί στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, ο κ. Κυπριανού είπε ότι εκτιμούν ότι η Κυπριακή οικονομία με τις δομές που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα μετά το 2013, και την σημερινή οικονομική φιλοσοφία της Κυβέρνησης, αδυνατεί να προσφέρει συνθήκες ευημερίας για το σύνολο της κοινωνίας.

«Πως, λοιπόν, ένα οικονομικό μοντέλο του διέπεται από την φιλοσοφία της αρπαχτής, του εύκολου κέρδους για ορισμένους, να μας βοηθήσει άπαξ και διαπαντός να στήσουμε μια οικονομία σε γερά θεμέλια ώστε να μπορεί να αντέχει τους όποιους κλυδωνισμούς χωρίς κάθε φορά να φορτώνει το βάρος στους ώμους του λαού μας; Δεν μπορεί. Χρειάζεται αλλαγή πλεύσης. Και ερχόμαστε στο δεύτερο σημείο, την διαπίστωση δηλαδή ότι η χρηματοπιστωτική κρίση του 2013 με τις τραγικότατες συνέπειες της σε κοινωνία και θεσμούς, δεν λειτούργησε ως ευκαιρία για να διορθωθούν τα προβλήματα που μας οδήγησαν σ’ αυτή, αλλά ούτε και για να αρθούν οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Πολύ απλά, πάθαμε, αλλά δεν μάθαμε για ακόμα μια φορά», πρόσθεσε.

Με τα πιο πάνω ως βασικές διαπιστώσεις, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, «καταλήγουμε ότι το οικονομικό μοντέλο και η οικονομική διακυβέρνηση έχει προβληματικά χαρακτηριστικά».

«Εμείς ως ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι με προτάσεις συγκεκριμένες, υλοποιήσιμες και εφικτές να μπούμε στην συζήτηση με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της αγοράς, της κοινωνίας, τους θεσμούς και την πολιτική, για να εδραιώσουμε στον τόπο ένα αναπτυξιακό μοντέλο βιώσιμο και παραγωγικό προς το συμφέρον όλων που να δίνει προοπτική. Ο μοναδικός όρος που βάζουμε ως ΑΚΕΛ σ’ αυτή την συζήτηση είναι να στηριχτεί το καλώς νοούμενο εθνικό και δημόσιο συμφέρον», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, «εκτιμούμε ότι θα πρέπει να τεθούν ενδιάμεσα στάδια στην υλοποίηση του - βραχυπρόθεσμοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοί στόχοι - ώστε σε όλο το διάστημα που θα χρειαστεί για να λειτουργήσει αποδοτικά μια βιώσιμη οικονομία, οι επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να στηριχτούν ουσιαστικά για να αντιπαρέλθουν τις όποιες δυσκολίες».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι έχοντας, λοιπόν, υπόψη τον βασικό στόχο της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξη και του σχεδιασμού για εδραίωση της, ως ΑΚΕΛ άμεσα με το ξέσπασμα της πανδημίας κατέθεσαν στην Βουλή συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις «και αποτελέσαμε τον βασικό πόλο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για να εφαρμοστούν μέτρα, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, προς αναχαίτιση των επιπτώσεων της πανδημίας».

Ως ΑΚΕΛ, συνέχισε, προτάσσουν για θεσμοθέτηση στην Κυπριακή Δημοκρατία τη δημιουργία Ταμείου και εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού για χρηματοδότηση και επαναδραστηριοποίηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και αυτοεργοδοτούμενων, τη δημιουργία ενιαίου φορέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για ενίσχυση της πρόσβασης στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, τον τερματισμό εταιρικού τέλους για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, την αποκατάσταση του δικαιώματος πρόσβασης στη δικαιοσύνη όταν υπάρχουν καταχρηστικές ρήτρες και παράνομες χρεώσεις από τράπεζες που να αφορά νομικά και φυσικά πρόσωπα.

«Όλα αυτά μαζί με άλλα είναι που ως ΑΚΕΛ θέτουμε μεταξύ των πολιτικών μας προτεραιοτήτων ώστε να επιφέρουμε θεσμικές αλλαγές για να εδραιώσουμε μια βιώσιμη οικονομία που να αφορά όλους και να λειτουργεί με διαφάνεια και λογοδοσία», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εν λόγω κίνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain) και στην αναβάθμιση ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ