ΚΥΠΕ
«Προκατειλημμένο και ασυνεπές» χαρακτήρισε η «προεδρία» στα κατεχόμενα το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αφορά τις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ που καλύπτουν την περίοδο 12 Ιουνίου - 12 Δεκεμβρίου 2023.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στην δήλωση θεωρείται ως «δείκτης της μεροληπτικής στάσης του ΣΑ» η αναφορά σε βάση ομοσπονδίας, υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή μέθοδος που θα θέσει σε νομική βάση τις δραστηριότητες του ΟΗΕ «στη χώρα και την ουδέτερη ζώνη».
«Στην απόφαση, η αναφορά σε βάση ομοσπονδίας, που υποστηρίζεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά, διότι διασφαλίζει τη συνέχιση του καθεστώτος που σφετερίστηκαν και του οποίου η αποτυχία έχει αποδειχθεί και εξαντληθεί πολλές φορές, είναι ο σαφέστερος δείκτης της μεροληπτικής στάσης των Συμβούλιο Ασφαλείας» ισχυρίζεται η «προεδρία».
Προστίθεται ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει αποσύρει τη συγκατάθεσή της από ένα μοντέλο λύσης στη βάση της ομοσπονδίας και δεν θα εγκρίνει καμία διαδικασία σε αυτή την βάση που έχει εξαντληθεί.
«Μια νέα και επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης θα είναι δυνατή μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας. Στο ψήφισμά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χαιρέτισε τον διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για να φέρει εις πέρας την αποστολή για το εάν υπάρχει κοινό έδαφος για μια νέα και επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο μερών».
Στην δήλωση αναφέρεται ότι ο κ. Τατάρ είχε χθες συνάντηση με την κ. Ολγκίν και της εξήγησε το όραμά του για το Κυπριακό.
Επαναλαμβάνεται το επιχείρημα ότι ο δρόμος Άρσους – Πύλας είναι απάντηση «στα ανθρώπινα και δικαιολογημένα αιτήματα των πολιτών μας που ζουν στην Πύλα, ένα χωριό με ειδικό καθεστώς. Η ε/κ ηγεσία, με τη βοήθεια της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, είδε ακόμη και αυτό το ανθρωπιστικό έργο ως μέσο διείσδυσης στη νεκρή ζώνη και προσπάθησε να κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να ολοκληρωθεί αυτός ο δρόμος το συντομότερο δυνατό και να πραγματοποιηθούν οι όποιες εργασίες σχετικά με την νεκρή ζώνη σε συντονισμό με τον ΟΗΕ, προς όφελος και των δύο μερών και με τη συγκατάθεση και των δύο πλευρών» αναφέρεται.
Η «προεδρία» του Ερσίν Τατάρ αναφέρει επίσης ότι η ειρηνευτική δύναμη, «της οποίας η θητεία παρατάθηκε για έναν ακόμη χρόνο, μπορεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο της καλής μας θέλησης στην τδβκ» - όπως αναφέρεται στο ψευδοκράτος.
Η αναζήτηση συγκατάθεσης μόνο της ε/κ πλευράς για την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ «δεν είναι βιώσιμη», καταλήγει η δήλωση της «προεδρίας».
Στο μεταξύ, ανακοίνωση του «υπεξ» για το ίδιο θέμα αναφέρει ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν έχει καταφέρει να εκπληρώσει τα καθήκοντά της στο νησί και χαρακτήρισε για ακόμη μια φορά λάθος την παράταση της θητείας της, χωρίς το Συμβούλιο Ασφαλείας να έχει την «έγκριση» και της τ/κ πλευράς.
«Η Ειρηνευτική Δύναμη δεν εκπλήρωσε βασικά της καθήκοντα, όπως η ισότιμη μεταχείριση των δύο πλευρών στο νησί και η εξεύρεση δίκαιης λύσης στις διαφορές σε 60 χρόνια», προστίθεται.
«Ο κύριος λόγος για τον οποίο η Ειρηνευτική Δύναμη συνέχισε τις δραστηριότητές της εντός των συνόρων της τδβκ μέχρι σήμερα είναι η καλόπιστη συνεργασία των αρχών μας παρά τις αντιρρήσεις μας για τις αποφάσεις που ελήφθησαν» ισχυρίζεται το «υπεξ».
Προστίθεται ότι «στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, η κυριαρχία ανήκει στον τουρκοκυπριακό λαό και στο κράτος του, την τδβκ. Είναι επιτακτική ανάγκη η Ειρηνευτική Δύναμη να διεξάγει τις δραστηριότητές της στη χώρα μας σε νόμιμη βάση».
Αναφέρεται επίσης ότι η τ/κ πλευρά ενέκρινε τον διορισμό προσωπικής απεσταλμένης για περίοδο που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες για να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει μεταξύ των μερών το κοινό έδαφος που είναι απαραίτητο για την έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας και καταλήγει, λέγοντας ότι οι προσδοκίες από την προσωπική απεσταλμένη είναι να καταγράψει «το νέο όραμα» της τουρκοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό.