ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο κόσμος δεν διψούσε για νέα κόμματα αλλά για κάτι νέο

Δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας, θα παρουσιάσουμε προτάσεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Της Οριάνας Παπαντωνίου

«Ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να αποδεσμευτεί από τα δεσμά και τις πολιτικές που κρατούν τη χώρα εγκλωβισμένη. Πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση με την οποία να λάβει τολμηρές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου και θα τον βγάλουν από τα αδιέξοδα», δηλώνουν σε συνέντευξή τους στην «Κ» οι συμπρόεδροι του Volt Ανδρομάχη Σοφοκλέους και Πάνος Παρράς. Αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα κανένας πρόεδρος δεν κατάφερε να μπει βαθιά και να φέρει κοντά τις δύο κοινότητες, σημειώνοντας ότι «σίγουρα δεν θα μας δείτε να λαϊκίζουμε. Όποιος μπορεί και επιθυμεί να φέρει αποτελέσματα ακόμη και με πολιτικό κόστος είναι εν δυνάμει σύμμαχός μας. Θα σταθούμε δίπλα του για να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών σε οποιονδήποτε τομέα».

Ανδρομάχη Σοφοκλέους:

Αντιλαμβάνεστε ότι για να βγούμε μπροστά και να εμπλακούμε στη διαδικασία, πιστεύουμε ότι μπορούμε να εκπροσωπήσουμε τον Κύπριο πολίτη στο κοινοβούλιο, να είμαστε η νέα φωνή. Δεν υπήρξαν ακόμη εσωκομματικές διεργασίες αλλά προφανώς θα συζητήσουμε την παρουσία μας στο ψηφοδέλτιο.

Πάνος Παρράς:

Αν προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε πού στέκει το Volt με τον τρόπο που ερμηνεύαμε τα πολιτικά στρατόπεδα τις προηγούμενες δεκαετίες, θα δυσκολευτούμε. Είναι πραγματιστικό, προοδευτικό κόμμα το οποίο έρχεται να διεκδικήσει κάτι καλύτερο.

–Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας μετά και την εκλογή σας στην ηγεσία του κόμματος;

–Πάνος Παρράς: Το Volt στον ένα χρόνο ζωής του, έκανε πάρα πολλά και κατάφερε να λειτουργήσει βάσει συγκεκριμένων δομών. Τώρα θα πρέπει να προχωρήσει παραπέρα με νέο οργανόγραμμα και αποτελεσματικές ομάδες παραγωγής πολιτικής. Στόχος το νέο έτος να υπάρχει άμεση σύνδεσή τους με τη Βουλή και το αξιόλογο έργο που ήδη παράγει η βουλεύτριά μας Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

–Στους πρώτους μήνες λειτουργίας εντοπίσατε λάθη και παραλείψεις;

–Ανδρομάχη Σοφοκλέους: Έχουμε εντοπίσει παραλείψεις και λάθη. Να μην ξεχνάμε όμως ότι είμαστε ένα κόμμα εθελοντών, χωρίς προϋπολογισμό και έμμισθους. Πιστεύω πως καταφέραμε να βγάλουμε προς τα έξω έναν επαγγελματισμό στον οποίο συνεχώς ακροβατούμε μιας και δεν κτίζουμε καριέρες πάνω σε κομματικό μηχανισμό.

–Μήπως όμως αυτό λειτουργήσει και αντίστροφα και ο κόσμος να μην εμπιστευτεί εθελοντές;

–Α.Σ.: Tην ίδια ώρα μπορεί να λειτουργήσει και υπέρ μας. Όλοι συνταχθήκαμε σε αυτή την προσπάθεια με ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες για να φέρουμε μια νέα συνθήκη για το τι εστί πολιτική. Για εμάς δεν είναι μέσο διορισμού, δεν είναι επάγγελμα, είναι το όχημα για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας. Είμαστε όλοι άνθρωποι οι οποίοι έχουμε τις ζωές μας, αλλά είπαμε ότι δεν πάει άλλο και ότι πρέπει να βγούμε μπροστά για τη διεκδίκηση των πολιτικών διακυβευμάτων που έχουμε ιεραρχήσει.

–Σκοπεύετε το Volt να αποκτήσει περισσότερους επαγγελματίες πολιτικούς;

–Π.Π.: Να διευκρινίσουμε ότι γενικά είναι λεπτή η γραμμή μεταξύ πολιτικού και έμμισθου. Το καταστατικό μας όμως απαγορεύει στα επαγγελματικά στελέχη να πολιτεύονται. Επίσης, αν κάποιος εκλεγεί σε αξίωμα, προφανώς θα έχει έσοδα αλλά η πολιτική δεν θα αποτελέσει το μόνιμο βιοποριστικό του μέσο. Στην πολιτική υπηρετείς την κοινωνία και τους πολίτες για όσο χρονικό διάστημα μπορείς να προσφέρεις. Στις σύγχρονες δημοκρατίες χρειαζόμαστε αντιπροσώπους στη Βουλή για να εκπροσωπούν τους πολίτες. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι εκεί για πάντα. Όταν θέλεις να προσφέρεις μπορείς να το κάνεις και στις δύο θητείες, όπως προνοεί το καταστατικό μας.

–Το 2,92% των ευρωεκλογών δεν ήταν απογοητευτικό, αν συνυπολογίσουμε ότι οι πολίτες ζητούσαν το νέο και το διαφορετικό;

–Π.Π.: Φάνηκε ότι η κοινωνία δεν αποζητούσε κάτι καινούργιο το οποίο να θέτει δύσκολα διλήμματα και ζητήματα στο τραπέζι. Επέλεξε σε ένα μεγάλο βαθμό τον Φειδία Παναγιώτου που έφερε μία απλοϊκή ερμηνεία των πραγμάτων, ίσως και υπό τη μορφή αντίδρασης ή απαξίωσης της πολιτικής. Αν συγκρίνουμε με τις δημοσκοπήσεις που κάποια στιγμή μας έδιναν και 5%, τότε μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε απογοητευτικό. Αν σκεφτούμε όμως ότι το κόμμα μετρούσε τρεις μήνες ζωής, όταν μπήκε στην προεκλογική εκστρατεία χωρίς προϋπολογισμό, χωρίς έμμισθους, χωρίς δομές, το 3% νομίζω πως είναι ένας μικρός άθλος.

–Δεν καταφέρατε όμως να λάβετε και εσείς την ψήφο διαμαρτυρίας των πολιτών και ας ήσασταν το νέο.

–Α.Σ.: Ο κόσμος δεν διψούσε για νέα κόμματα αλλά για κάτι νέο. Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την τεράστια απαξίωση της πολιτικής και κομματικής ζωής. Καλούμαστε πολλές φορές να εξηγήσουμε στον κόσμο πως σε μιαν αντιπροσωπευτική δημοκρατία ο μόνος τρόπος για να διεκδικήσεις είναι μέσω της συλλογικής και οργανωμένης δράσης σε έναν κομματικό χώρο. Πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι η πολιτική δεν είναι να τσακωνόμαστε στα εθνικόφρονα σωματεία και τους καφενέδες για τον Μακάριο και τον Γρίβα αλλά το πώς να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα, να πείσουμε τους πολίτες ότι δεν είναι τα κόμματα το πρόβλημα αλλά ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσονται.

–Με ορίζοντα τις βουλευτικές του 2026 ποιος είναι ο βασικός σας στόχος;

–Α.Σ.: Ως νέα ηγεσία έχουμε εκλεγεί για να οδηγήσουμε το κόμμα στις βουλευτικές. Εσωτερικά δεν έχουμε ακόμη μιλήσει για την επόμενη μέρα. Ο μόνος ξεκάθαρος στόχος που θέσαμε είναι να μπούμε στη Βουλή, για να δώσουμε φωνή στον πραγματιστή, δημοκράτη πολίτη της Κύπρου.

–Π.Π.: Κοιτάξτε, βρεθήκαμε όλοι μας εδώ γιατί αισθανθήκαμε πως δεν εκπροσωπούμαστε πολιτικά. Γι’ αυτό και αφιερώνουμε χρόνο στην οργάνωση και το στήσιμο του Volt. Για να διεκδικήσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Θα καταρτίσουμε ψηφοδέλτιο με 56 υποψήφιους, με μέλη μας αλλά και με πρόσωπα που θα προκύψουν πιθανώς μέσα από συνεργασίες. Δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας, θα παρουσιάσουμε προτάσεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα και τη συνολική διακυβέρνηση της χώρας.

–Ως οι συμπρόεδροι του κόμματος, θα είστε υποψήφιοι στις βουλευτικές του 2026;

–Α.Σ.: Αντιλαμβάνεστε ότι για να βγούμε μπροστά και να εμπλακούμε στη διαδικασία, πιστεύουμε ότι μπορούμε να εκπροσωπήσουμε τον Κύπριο πολίτη στο κοινοβούλιο, να είμαστε η νέα φωνή. Δεν υπήρξαν ακόμη εσωκομματικές διεργασίες αλλά προφανώς θα συζητήσουμε την παρουσία μας στο ψηφοδέλτιο.

–Ποιους βλέπετε ως πιθανούς συμμάχους σας εντός της Βουλής;

–Π.Π.: Σύμμαχοι μπορούν να είναι όσοι ασπάζονται τις αρχές και τις αξίες που διακρίνουν το Volt. Έχουμε το τελευταίο παράδειγμα με τις τράπεζες. Μπορείς να επιλέξεις μία οδό, αυτή της διαμαρτυρίας, να φωνάζεις και να υπόσχεσαι πράγματα τα οποία δεν μπορείς να εφαρμόσεις. Το να παίρνεις μια κάμερα και να κάνεις μια πρόταση που στο τέλος δεν μπορείς να υλοποιήσεις, αυτομάτως σέρνεις μαζί σου στην απαξίωση όλο το πολιτικό σύστημα. Σίγουρα δεν θα μας δείτε να λαϊκίζουμε. Όποιος μπορεί και επιθυμεί να φέρει αποτελέσματα ακόμη και με πολιτικό κόστος είναι εν δυνάμει σύμμαχός μας. Θα σταθούμε δίπλα του για να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών σε οποιονδήποτε τομέα.

–Διαφωνείτε με τη στάση που τήρησε το ΑΚΕΛ στο συγκεκριμένο θέμα;

–Α.Σ.: Διαφωνήσαμε με τον τρόπο που τέθηκε η πρόταση νόμου, όχι με το πνεύμα της. Το Volt έχει καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις για να τερματιστεί η τραπεζική ασυδοσία. Με το δίπολο όμως που έθεσε το ΑΚΕΛ, «είτε με την κοινωνία ή με τις τράπεζες», λέει ότι το Volt είναι με αυτές. Όταν λοιπόν κόμματα όπως εμείς που ακολουθήσαμε μια πραγματιστική προσέγγιση σε σχέση με την πρόταση νόμου, αντιμετωπιζόμαστε με αυτό το επιφανειακό σύνθημα, τότε υπάρχει θέμα. Δηλαδή το ΑΚΕΛ μας λέει ότι μαζί με το ΕΛΑΜ είναι με την κοινωνία και εμείς όχι; 

–Τι απαντάτε στο ερώτημα πού βρίσκεται ιδεολογικά το Volt;

–Π.Π.: Αν προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε πού στέκει το Volt με τον τρόπο που ερμηνεύαμε τα πολιτικά στρατόπεδα τις προηγούμενες δεκαετίες, θα δυσκολευτούμε. Είναι πραγματιστικό, προοδευτικό κόμμα το οποίο έρχεται να διεκδικήσει κάτι καλύτερο για την κοινωνία με πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις. Είναι δικοινοτικό και ευρωπαϊκό κόμμα. Δεν γνωρίζω άλλο κόμμα που να στηρίζει αταλάντευτα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

–Α.Σ.: Το κόμμα έχει πολύ ξεκάθαρες και αναλυτικές προτάσεις και θέσεις για όλα τα σύγχρονα θέματα. Τα μεγάλα διλήμματα, ουσιαστικά κατέρρευσαν μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Σήμερα αυτό που μετράει στην πολιτική είναι ο πραγματισμός. Να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς αγκυλώσεις αντιλαμβανόμενοι ότι ζούμε σε ένα πλαίσιο ελεύθερης οικονομίας. Όταν το αναγνωρίσουμε αυτό ερχόμαστε να δούμε τι χρειάζεται να γίνει. Εμείς ερχόμαστε να πούμε ότι θα είμαστε μια πραγματιστική, δημοκρατική δύναμη πάνω στην οποία ο πολίτης μπορεί να στηριχτεί για να βάλει μπροστά σύγχρονες προτάσεις για την Κύπρο της ασφάλειας, της ευημερίας και της προοπτικής πάντα με γνώμονα ότι χωρίς λύση του Κυπριακού το μέλλον μας δεν θα είναι ασφαλές.

Η προοπτική λύσης, οι προθέσεις Χριστοδουλίδη και ο Οδυσσέας

–Σε σχέση με τη διαδικασία του Κυπριακού συμφωνείτε με τους χειρισμούς του προέδρου Χριστοδουλίδη;

–Α.Σ.: Εάν θεωρούμε δεδομένο ότι χωρίς λύση του Κυπριακού το μέλλον μας είναι επισφαλές και ότι καταρρέει η περιοχή γύρω μας, τότε σίγουρα δεν βλέπουμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να βρίσκεται σε εγρήγορση. Από εκεί και πέρα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει κάνει κάποιες θετικές κινήσεις, όπως την πρόθεσή του να εμπλακεί στη διαδικασία η οποία συζητείται αυτή την ώρα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες ώστε να μην αμφισβητείται η Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν βρίσκουμε μπροστά μας την τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά εμείς κάνουμε κριτική στον δικό μας τον Πρόεδρο. Επί του εδάφους θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Κανένας πρόεδρος δεν κατάφερε να μπει βαθιά και να φέρει κοντά τις δύο κοινότητες. Το Κυπριακό σήμερα μπαίνει σε μια καινούργια φάση και δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά το αντιλαμβάνεται αυτό.

–Τι θα μπορούσε να γίνει που δεν έγινε ώστε οι δύο κοινότητες να έρθουν κοντά;

–Π.Π.: Πιστεύαμε για πολλά χρόνια ότι μια υπογραφή θα μας φέρει στη λύση. Σήμερα είναι η συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων που θα φέρει την υπογραφή. Συζητάμε πράγματα που έχουν χιλιοειπωθεί. Δεν υπάρχει ένα Κυπριακό, αλλάζει διαρκώς εκφάνσεις. Πρέπει να δυναμώσουμε τους Τουρκοκύπριους, να τους δώσουμε αποκούμπι την Ευρώπη παρά να αναγκάζονται να στρέφονται στην Τουρκία. Θα μπορούσαμε ίσως με κατ’ αρχήν συμφωνία για ομοσπονδία που διασφαλίζει τα τρία «singles», να ανοίξουμε το λιμάνι της Αμμοχώστου ή/και το αεροδρόμιο και ταυτόχρονα από την πλευρά τους οι Τουρκοκύπριοι να κάνουν θετικές κινήσεις με μη αναστρέψιμο στόχο τη συνολική λύση.

–Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας; Θα δίνατε ψήφο εμπιστοσύνης για άλλη μια πενταετία στον Νίκο Χριστοδουλίδη;

–Α.Σ.: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποτελεί συνέχεια της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και αυτό φαίνεται ότι θέλει και ο ίδιος να το προωθεί. Την ίδια ώρα, σε κάποια θέματα που αφορούσαν την κυβέρνηση Αναστασιάδη επέλεξε να αποστασιοποιηθεί, όπως η κατάρρευση τόσων μεγάλων έργων που εμφανέστατα ήταν προβληματικά από την αρχή. Σε πολλούς όμως και καίριους τομείς υπάρχει μία συνέχεια της νοοτροπίας που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ίσως χωρίς το τόσο έντονο στοιχείο της διαφθοράς. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε ενστάσεις στον τρόπο διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη και προφανώς δεν είμαστε κοντά και με τα κόμματα που τον στηρίζουν.

–Π.Π. Ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να αποδεσμευτεί από τα δεσμά και τις πολιτικές που κρατούν τη χώρα εγκλωβισμένη. Πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, με την οποία να λάβει τολμηρές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου και θα τον βγάλουν από τα αδιέξοδα.

–Ο τέως γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης θα μπορούσε να είναι ο υποψήφιος που θα στηρίζατε στις προεδρικές του 2028;

–Π.Π. Ο κ. Μιχαηλίδης έχει κάνει, παρά τις αδυναμίες και τις παραλείψεις του, εξαιρετική δουλειά στην Ελεγκτική Υπηρεσία και έχει αλλάξει τον τρόπο που οι πολίτες βλέπουν την υπηρεσία. Όμως, η κοινωνία έδειξε ότι ζητά κάτι καινούργιο που μπορεί να εμπιστευτεί και το οποίο δεν θα έχει μόνο καταγγελτικό λόγο αλλά θα βάλει πλάτη για να πάει η χώρα παρακάτω.

–Α.Σ. Είμαστε πολιτικά όντα τα οποία αντιλαμβάνονται ότι ένα άτομο δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα του κράτους. Όμως, για εμάς έχει σημασία και με ποιους θα πορευθεί, αν τελικά το αποφασίσει ο κ. Μιχαηλίδης. Πιστεύουμε ότι o κόσμος επιζητά το νέο και δεν είμαι σίγουρη ότι με παλιά υλικά μπορείς να παραγάγεις κάτι καινούργιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση