ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξηρασία: Σήμα κινδύνου στην Ευρώπη – «Όμηρος» της έλλειψης νερού η εφοδιαστική αλυσίδα στην Κίνα

Kathimerini.gr

Η χειρότερη των τελευταίων πέντε αιώνων είναι, σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, η ξηρασία που πλήττει την Ευρώπη, επηρεάζοντας σειρά τομέων της ανθρώπινης δραστηριότητας, από την εσωτερική ναυσιπλοΐα, μέχρι τη γεωργία, τη διατροφική ασφάλεια, την επάρκεια υδροηλεκτρικής ενέργειας κ.ά. Αυτό ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ξηρασίας που δόθηκαν πριν από μερικές ημέρες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτά, το 47% της έκτασης της Ε.Ε. βρίσκεται σε κατάσταση «προειδοποίησης» με ελλιπή υγρασία εδάφους, ενώ το 17% είναι ήδη σε κατάσταση συναγερμού, καθώς οι άνυδρες συνθήκες επηρεάζουν τη βλάστηση.

«Η μεγάλη ξηρασία, η οποία επηρεάζει μεγάλες περιοχές της Ευρώπης από την αρχή του τρέχοντος έτους, ενισχύεται διαρκώς και επιδεινώθηκε σημαντικά μετά τις αρχές Αυγούστου», ανέφερε η έκθεση, προβλέποντας ότι δεν αναμένεται ύφεση του φαινόμενου στη δυτική Ευρώπη και στη Μεσόγειο τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο.

Οι διαδοχικοί καύσωνες που έπληξαν τη Γηραιά Ηπειρο ολόκληρο το φετινό καλοκαίρι, επιδείνωσαν την ξηρασία και προκάλεσαν μύρια δεινά όπως γιγαντιαίες δασικές πυρκαγιές, λειψυδρία, προβλήματα δημόσιας υγείας και άλλα. Πράγματι, όπως επιβεβαίωσαν και τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου, ζούμε τη μεγαλύτερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών, ανέφερε χθες ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι συνέπειες της ξηρασίας σε πολλές καλλιέργειες είναι δραματικές. Η παραγωγή αραβοσίτου αναμένεται να είναι κατά 16% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, ενώ οι σοδειές σόγιας και ηλιοτροπίων αναμένεται να μειωθούν κατά 15% και 12%, αντιστοίχως. Σημαντικές είναι οι ελλείψεις στην υδροηλεκτρική ενέργεια, ενώ η χαμηλή στάθμη των νερών στους ποταμούς επηρεάζει τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας δυσχεραίνοντας τη λειτουργία των συστημάτων ψύξης τους. Η χαμηλή στάθμη των υδάτων στους ευρωπαϊκούς ποταμούς, επίσης, δημιούργησε προβλήματα στην εσωτερική ναυσιπλοΐα, όπως η μεταφορά φορτίων, κυρίως άνθρακα και πετρελαίου, στον Ρήνο.

Παρατεταμένη ξηρασία απειλεί την αγροτική παραγωγή της Κίνας

Σοβαρότατη απειλή για τις καλλιέργειες και τις σοδειές στην Κίνα αποτελούν πλέον οι ακραίες θερμοκρασίες στη χώρα, εξαιτίας των οποίων έχουν στερέψει πολλές πηγές νερού. Οι Αρχές προειδοποιούν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επισιτιστική ασφάλεια του ασιατικού οικονομικού γίγαντα. Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία της, τουλάχιστον από το 1961, οπότε άρχισαν να συγκεντρώνονται τα σχετικά μετεωρολογικά αρχεία, που η Κίνα γνωρίζει τόσο ζεστό καλοκαίρι, με έναν τόσο ισχυρό και προπαντός τόσο παρατεταμένο καύσωνα. Ο ποταμός Γιανγκτσέ, βασική πηγή πόσιμου νερού στη χώρα, έχει ξεραθεί σε πολλές περιοχές, ενώ επί δύο μήνες η μετεωρολογική υπηρεσία εκδίδει διαρκώς προειδοποιήσεις για ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές κινεζικές πόλεις. Υποχρεώνει, παράλληλα, τις τοπικές αρχές να επιβάλλουν δελτίο στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Οι καιρικές συνθήκες αποτελούν πρωτίστως πρόκληση για τη γεωργική παραγωγή σε μια χώρα που ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες δεν επαρκούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ως εκ τούτου, την Τρίτη τέσσερα υπουργεία κάλεσαν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε να προστατευθούν οι καλλιέργειες και να χρησιμοποιείται κάθε σταγόνα νερού «με οικονομία».

Τους τελευταίους μήνες ειδικοί εξέφραζαν ήδη την ανησυχία τους για τις σοδειές στην Κίνα, καθώς οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας καθυστέρησαν τη σπορά της άνοιξης. Η επισιτιστική ασφάλεια είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στην Κίνα, διότι η χώρα έχει πληγεί από λιμούς επανειλημμένως στην Ιστορία της.

Η Κίνα παράγει περισσότερο από το 95% των αναγκών της σε ρύζι, σιτάρι και αραβόσιτο. Ομως οι κακές σοδειές κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εισαγωγές στην πιο πολυπληθή χώρα του κόσμου, την ώρα που ήδη υπάρχουν πιέσεις στην προσφορά σιτηρών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η θερμοκρασία έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ σε πολλές κινεζικές πόλεις, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει έως τους 45 βαθμούς Κελσίου στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Στις αρχές Αυγούστου η μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας παραδέχθηκε ότι η θερμοκρασία στη χώρα έχει αυξηθεί από το 1951 με υπερδιπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί στο μέλλον. Λόγω της έλλειψης νερού για τις καλλιέργειές της, η Κίνα προσπαθεί να προκαλέσει τεχνητά βροχές, ψεκάζοντας τα νέφη με ιωδιούχο άργυρο.

Κίνδυνοι για την εφοδιαστική αλυσίδα

Η έντονη ξηρασία οδήγησαν σε μείωση της στάθμης των υδάτων και της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που προκάλεσε ελλείψεις στην ηλεκτρική ενέργεια. Η Κίνα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υδροηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια. Η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 15% του συνολικού ενεργειακού της μείγματος, ενώ σε μέρη όπως η επαρχία Σιτσουάν, το οποίο έχει πληγεί περισσότερο, το ποσοστό φτάνει το 80%.

Οι αρχές σε ορισμένες περιοχές έχουν καταφύγει σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το σβήσιμο των διακοσμητικών φώτων και η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών κέντρων, μεταξύ άλλων. Ενισχύουν επίσης την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα και τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από άλλες περιοχές.

Οι διακοπές ρεύματος επηρεάζουν τόσο τις μεγάλες όσο και τις μικρές επιχειρήσεις. Καθώς η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την παροχή ρεύματος σε νοικοκυριά και δημόσιες εγκαταστάσεις, πολλά εργοστάσια χρειάστηκε να μείνουν χωρίς ρεύμα, μειώνοντας την παραγωγή. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, σε περιοχές που έχουν πληγεί φιλοξενούνται εργοστάσια μερικών από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο, καθώς και εταιρείες ανταλλακτικών αυτοκινήτων που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Οι διακοπές ρεύματος έχουν ήδη διαταράξει τη λειτουργία εταιρειών όπως η Apple και η Tesla.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση