ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θεοδοσίου: Ο Πεδιαίος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τοπόσημο

ΚΥΠΕ

Ο Πεδιαίος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τοπόσημο και πρότυπο για την αειφορική διαχείριση όλων των ποτάμιων οικοσυστημάτων της Κύπρου, είπε η Επίτροπος Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων, Αντωνία Θεοδοσίου, σε χαιρετισμό της, που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, στο πολιτιστικό φεστιβάλ κυπριακής παράδοσης «Όψιμον» στην Κοινότητα Ψιμολόφου, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «1ου Αειφόρου Φεστιβάλ Πεδιαίου…ροή ζωής».

Το φεστιβάλ Πεδιαίου διοργανώνεται υπό τον συντονισμό του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, γεγονός, όπως σημείωσε η κ. Θεοδοσίου, που καταδεικνύει τη δέσμευση της Κυβέρνησης στην πράσινη μετάβαση, τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών και πολιτισμικών πόρων τής χώρας αλλά και την κοινωνική συμπερίληψη.

«Η πρωτοβουλία μας ξεκίνησε από κάτι μικρότερο και στη συνέχεια αγκαλιάστηκε από 3 Υπουργεία, 2 Υφυπουργεία, 7 κρατικές Υπηρεσίες και Μονάδες, 3 παραποτάμιους Δήμους και 11 Κοινοτικές Αρχές καθώς και 60 φορείς, εκπαιδευτικά - ακαδημαϊκά ιδρύματα, ΜΚΟ και άτομα, και φυσικά από την Κοινότητα της Ψιμολόφου. Διεξάγονται δράσεις για την ανάδειξη του ποταμού σε όλο το μήκος του, από τον Λαζανιά μέχρι και τον κόλπο της Αμμοχώστου. Δράσεις σχεδόν χωρίς τη χρήση χαρτιού και πλαστικού και με μηδενικά απορρίμματα. Δράσεις ενημερωτικού, ψυχαγωγικού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού, φυσιολατρικού, αθλητικού, και ιστορικού χαρακτήρα. Δράσεις συμπεριληπτικές», πρόσθεσε.

Όπως είπε, ο Πεδιαίος ή «Πηθκιάς» είναι ο μεγαλύτερος ποταμός-χείμαρρος της Κύπρου συνολικού μήκους 95 χιλιομέτρων, και με τους καταρράκτες, τα νερά του και την πλούσια βλάστηση στις όχθες του, αποτελεί «ροή ζωής» σε κάθε τόπο που διατρέχει.

«Πηγάζοντας από το Εθνικό Δασικό Πάρκο Μαχαιρά, ρέει μέσα από πεδιάδες και χωριά, καθώς και μέσα από την καρδιά της αστικής Λευκωσίας, καταλήγοντας στον κόλπο της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Ο Πηθκιάς τροφοδοτείται και από αρκετά ρυάκια που πηγάζουν από τα βουνά του Τροόδους αλλά και του Πενταδακτύλου. Ο ποταμός δεν είναι μόνο μέρος της ιστορίας μας αλλά και βασικό συστατικό της σημερινής ζωής, μέσα από τη στήριξη της γεωργίας, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, και την ενίσχυση της άθλησης και της αναψυχής, ιδιαίτερα μέσα από το αστικό γραμμικό πάρκο της Λευκωσίας», συμπλήρωσε.

Η κ. Θεοδοσίου διερωτήθηκε αν ο κόσμος γνωρίζει αρκετά για τον Πεδιαίο. «Γνωρίζουμε τη φύση, την υδρολογία και τη γεωλογία του; Τη βιοποικιλότητα που υποστηρίζει, την ιστορία, τα αρχαιολογικά και παραδοσιακά ανθρωπογενή του κατάλοιπα; Πώς τον προστατεύουμε για να τον έχουμε; Οραματιζόμαστε μια κοινή πορεία όπου, μέσα από τον σεβασμό και την αειφόρο διαχείρισή του, θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή ζωής για τους κατοίκους και το φυσικό μας περιβάλλον», ανέφερε.

Είπε, παράλληλα, ότι η πραγματοποίηση του «1ου Αειφόρου Φεστιβάλ Πεδιαίου …ροή ζωής», επιδιώκει όλες οι δράσεις για τον Πεδιαίο να συνενωθούν και να αποκτήσουν κοινή ταυτότητα, συνενώνοντας τον πολιτισμό, τη φύση, και την αειφορία σε έναν εορτασμό που συμβολίζει τη σύνδεση των ανθρώπων με το περιβάλλον.

«Ο Πεδιαίος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τοπόσημο και πρότυπο για την αειφορική διαχείριση όλων των ποτάμιων οικοσυστημάτων της Κύπρου. Ο Πρόεδρος της Ψιμολόφου, ο φίλος Μάριος Πέτρου, και ολόκληρη η Κοινότητά σας αγκαλιάσατε με θέρμη αυτή την πρωτοβουλία και δεν πτοηθήκατε από τις ευεργετικές βροχές. Σας συγχαίρω για τη διοργάνωση του πλούσιου παραδοσιακού φεστιβάλ ΟΨΙΜΟΝ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πεδιαίου. Η Κοινότητά σας προσφέρει ένα ιδιαίτερο παράδειγμα σεβασμού στο περιβάλλον, με τον συνδυασμό παράδοσης και σύγχρονων πρακτικών διαχείρισης των φυσικών πόρων. Η Ψιμολόφου, διατηρεί την πολιτιστική της κληρονομιά, τα έθιμα και τις παραδόσεις δίνοντας αυτό το στίγμα της και μέσα από τέτοιες όμορφες εκδηλώσεις», σημείωσε.

Η κ. Θεοδοσίου είπε ότι στην Ψιμολόφου, ήδη υλοποιούνται εδώ και καιρό πρακτικές επαναχρησιμοποίησης υλικών και ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, ορθολογιστική διαχείριση απορριμμάτων, πρακτικές που δείχνουν τον σεβασμό και τη φροντίδα σας για τον τόπο και για το περιβάλλον.

«Δεν είναι τυχαίο ότι απονεμήθηκε στην κοινότητα σας πρόσφατα το 2ο βραβείο από την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας στην εκστρατεία καθαριότητας και σάς συγχαίρω για αυτή τη διάκριση. Η Ψιμολόφου μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την αειφόρο ανάπτυξη και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, συνδυάζοντας την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και περιβάλλοντος. Μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα και τις ενδιαφέρουσες δράσεις του φεστιβάλ σας αναδεικνύεται η έννοια «ροή ζωής» που είναι το μήνυμα του «1ου Αειφόρου Φεστιβάλ Πεδιαίου». Ενώνονται οι αξίες της συνεργασίας και της κοινωνικής ευθύνης σε συνάρτηση με την αειφορία, τη φύση και την παράδοση», συμπλήρωσε.

Στόχος τους, είπε η κ. Θεοδοσίου, είναι η δημιουργία ενός πολιτιστικού δικτύου που να ενισχύει την περιβαλλοντική συνείδηση και να ενθαρρύνει τις τοπικές κοινωνίες να προστατεύουν τα οικοσυστήματά τους.

«Η Κοινότητά σας δείχνει σήμερα ότι στηρίζει έμπρακτα αυτό το σκεπτικό. Σας συγχαίρω θερμά για τη διοργάνωση της σημερινών εκδηλώσεων», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X