ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο έλεος της κλιματικής αλλαγής – Πώς χτυπήθηκαν οι ευρωπαϊκές σοδειές

ο Βορράς πέρασε μία άνοιξη με ασυνήθιστα πολλές βροχές και ένα χαοτικό καλοκαίρι με διαφορετικά καιρικά φαινόμενα, ενώ ο Νότος πάλεψε με μία ακόμη περίοδο ακραίας ξηρασίας.

Προετοιμασμένοι για διαφορετική γεύση και μικρότερο μέγεθος σοδειάς είναι φέτος οι Ευρωπαίοι αγρότες, καθώς ο Βορράς -από την Πολωνία μέχρι τη Βρετανία- πέρασε μία άνοιξη με ασυνήθιστα πολλές βροχές και ένα χαοτικό καλοκαίρι με διαφορετικά καιρικά φαινόμενα, ενώ ο Νότος πάλεψε με μία ακόμη περίοδο ακραίας ξηρασίας.

Η παραγωγή μήλων στην Ε.Ε. για παράδειγμα υπολογίζεται ότι θα συρρικνωθεί κατά το ένα δέκατο, ενώ η τιμή της φράουλας ανεβαίνει λόγω ελλείψεων σε ορισμένες περιοχές. Στο μεταξύ, δυσκολίες ανακύπτουν και στην ιταλική παραγωγή ελαιολάδου. Τα γεγονότα αυτά υπενθυμίζουν τις προκλήσεις που φέρνουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, προκαλώντας πιθανώς επιπτώσεις σε βάθος πολλών ετών.

«Δεν ξέρουμε ακόμα ποιες είναι οι επιπτώσεις του καιρού, για παράδειγμα των ισχυρών βροχοπτώσεων, στις ρίζες των δέντρων μας που έχουν φρούτα. Ενδέχεται να επηρεάσει τις σοδειές του χρόνου», σχολίασε στο Bloomberg ο Lambert van Horen, αναλυτής της Rabobank.

Πώς επηρεάζονται χαρακτηριστικές σοδειές της Ευρώπης

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα μήλα της Πολωνίας, της μεγαλύτερης παραγωγού της ηπείρου, οι σοδειές αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 30% σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με την ένωση παραγωγών φρούτων της χώρας. Λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών στην αρχή του έτους, τα δέντρα άρχισαν να ανθίζουν νωρίτερα από το σύνηθες και έπειτα χτυπήθηκαν από τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να χαλάσουν πολλοί καρποί.

Ο παγετός επηρέασε και τις γερμανικές σοδειές, με την παραγωγή της φράουλας να έχει περιοριστεί κατά περίπου 25% σε σύγκριση με πέρυσι και τις τιμές να έχουν ανέβει περίπου 4% το α’ εξάμηνο. Προκλήσεις υπήρξαν και για τα γερμανικά σπαράγγια, ενώ ορισμένοι αμπελώνες και φρουτοπαραγωγοί έχασαν ολόκληρη τη φετινή σοδειά.

Εκτεταμένες ζημιές προκάλεσε και ο καύσωνας στην αγροτική παραγωγή. Ειδικότερα, η περιοχή της Απουλίας στην κεντρική Ιταλία είδε θερμοκρασίες έως 43 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα οι καρπού φρούτων και λαχανικών να καούν. Η παραγωγή ελαιολάδου, ορόσημο για την περιοχή, αναμένεται ως αποτέλεσμα να συρρικνωθεί στο 50%.

Επίσης, κάτω από το μισό της περσινής παραγωγής θα φτάσει φέτος το σιτάρι, ενώ δεδομένου ότι οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν τις επόμενες εβδομάδες, η κατάσταση για τους παραγωγούς ενδέχεται να επιδεινωθεί.

Η Ισπανία δυσκολεύεται επίσης από την ξηρασία, με τοπικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για περιορισμό της παραγωγής μάνγκο φέτος.

Τέλος, η βρετανική παραγωγή αντιμετώπισε προβλήματα λόγω περιορισμένης ηλιοφάνειας. Παρότι επρόκειτο για τον πιο θερμό Μάιο στην ιστορία της χώρας, το καλοκαίρι ξεκίνησε με πάρα πολλές βροχές. Λόγω της χαμηλότερης ηλιοφάνειας, ορισμένα βασικά αγροτικά είδη θερίστηκαν αργότερα από το συνηθισμένο. Βέβαια, σύμφωνα με τον Joe de Ruse, επικεφαλής γενετικής στην Summer Berry Company, οι φράουλες συγκεκριμένα είναι μεγαλύτερες και έχουν εντονότερη γεύση εξαιτίας της βραδύτερης περιόδου ωρίμανσης.

Πηγή: moneyreview.gr, Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση