Kathimerini.gr
Τουλάχιστον 16 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι ήταν μέχρι αργά χθες το βράδυ ο απολογισμός των ακραίων καιρικών φαινομένων που βίωσε η κεντρική και ανατολική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Οι αρχές της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Αυστρίας ανακοίνωσαν χθες τους αριθμούς, ενώ προειδοποίησαν πως πιθανότατα θα ακολουθήσουν ακόμη πιο σφοδρές καταιγίδες κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Μόνο στην Πολωνία πέντε άνθρωποι πνίγηκαν στην πόλη Νίσα όπου το τοπικό νοσοκομείο πλημμύρισε και οι ασθενείς απομακρύνθηκαν με βάρκες.
Στην Αυστρία τοπικά μέσα μετέδωσαν πως δύο άνδρες ηλικίας 70 και 80 ετών πνίγηκαν αφότου παγιδεύτηκαν στα σπίτια τους από το νερό στο βορειοανατολικό κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας.
Οι εικόνες με τις γραφικές πόλεις τις Τσεχίας βυθισμένες κάτω από το νερό έκαναν τον γύρο του κόσμου σε τηλεοράσεις και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με την αστυνομία της χώρας, μία γυναίκα πνίγηκε και άλλοι επτά άνθρωποι αγνοούνται. Σε αρκετές περιοχές οι πλημμύρες που δημιούργησαν οι νεροποντές έσπασαν τα φράγματα και οι κάτοικοι τρέμουν πλέον στην ιδέα μιας επερχόμενης καταιγίδας παρόμοιας έντασης, προτού προλάβουν να τα επιδιορθώσουν.
O πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ κήρυξε τη χώρα του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανακοίνωσε ταμείο έκτακτης βοήθειας προς τις πληγείσες περιοχές ύψους 1 δισ. ζλότι (230 εκατ. ευρώ). Τουλάχιστον 2.600 άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει μέχρι χθες πλημμυρισμένα μέρη σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρισμό και πόσιμο νερό εξαιτίας σοβαρών ζημιών στις υποδομές.
Η ένταση της βροχής αυξάνεται περίπου 7% για κάθε βαθμό Κελσίου που προστίθεται στη μέση παγκόσμια θερμοκρασία, λένε ερευνητές.
Η Βουδαπέστη βρίσκεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη με την υπερχείλιση του Δούναβη, που απειλεί να «πνίξει» εκατοντάδες κατοικίες στις όχθες του. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουγγαρίας Σάντορ Πίντερ δήλωσε πως γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να κρατηθεί ο ποταμός στα όριά του, ενώ 12.000 έφεδροι στρατιώτες βρίσκονται σε ετοιμότητα για να συνδράμουν σε περίπτωση που χρειαστεί. O ίδιος ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, ανακοίνωσε πως αναστέλλει όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις του λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επικρατεί στη χώρα του.
Αν και οι καταστροφές της κακοκαιρίας «Μπόρις» (που ακόμη δεν έχει εγκαταλείψει τελείως τη Γηραιά Ηπειρο) είναι οι σοβαρότερες από το 2002, όταν μέρη μεγάλων πόλεων όπως η Πράγα, η Δρέσδη και η Βιέννη είχαν βυθιστεί κάτω από το νερό, εντούτοις αυτή τη φορά οι επιστήμονες δεν πέφτουν «από τα σύννεφα».
Η Τζόις Κιμουτάι, κλιματική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γκράνθαμ του αυτοκρατορικού κολεγίου του Λονδίνου, δήλωσε στον βρετανικό Guardian πως «οι καταστροφικές βροχές που χτύπησαν την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη είναι ακριβώς αυτό που περίμεναν οι επιστήμονες να συμβεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής». Οπως είπε, οι εκτεταμένες ζημιές στην Ευρώπη αλλά και στην Αφρική και τη νότια Ασία κατά τις προηγούμενες μέρες υπογραμμίζουν με τον πλέον δραματικό τρόπο το πόσο «ανεπαρκώς προετοιμασμένος είναι ο πλανήτης για τις πλημμύρες που έρχονται».
Σημειώνεται πως οι αρμόδιοι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αποδίδουν ακραίες βροχές στον ανθρώπινο παράγοντα, καθώς ο κύκλος του νερού είναι μία πολυπαραγοντική διαδικασία. Ομως, ερευνητές σαν τη Σόνια Σενεβιράτνε, από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, βρήκαν πως ο μεγαλύτερος όγκος του νερού που έπεσε στην Ευρώπη είχε προηγουμένως εξατμιστεί από τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, που αμφότερες γνωρίζουν μια ιστορική υπερθέρμανση οφειλόμενη εν πολλοίς στην ανθρώπινη δραστηριότητα.
«Η ένταση της βροχής αυξάνεται κατά περίπου 7% για κάθε βαθμό Κελσίου που προστίθεται στη μέση παγκόσμια θερμοκρασία», δήλωσε. «Είναι σαφές πως ούτε τα ανεπτυγμένα κράτη είναι πλέον ασφαλή. Οσο ο πλανήτης χρησιμοποιεί πετρέλαιο, βενζίνη και ορυκτό κάρβουνο, οι βίαιες νεροποντές και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αυξάνονται καθιστώντας τον ολοένα και πιο αφιλόξενο, ιδιαίτερα για τους λιγότερο προνομιούχους».