ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ριάλιτι σόου με πρωταγωνιστές δύο… άλμπατρος

Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης δύο άλμπατρος που περιμένουν τον νεοσσό τους

Kathimerini.gr

Είναι ένα ριάλιτι σόου αλλιώτικο από αυτά που έχουν ορίσει το είδος του θεάματος: Η κάμερα παρακολουθεί 24 ώρες το 24ωρο, αλλά όχι μια ομάδα ανθρώπων με συγκεκριμένο στόχο και –συχνά– ανεξέλεγκτες συμπεριφορές.

Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης δύο άλμπατρος που περιμένουν τον νεοσσό τους. Το Royal Cam έχει πρωταγωνιστές δύο βασιλικά άλμπατρος, τα μεγαλόπρεπα θαλασσοπούλια της Νέας Ζηλανδίας με άνοιγμα φτερών 3 μέτρων, και διανύει φέτος τη 10η σεζόν του.

Το 24ωρο livestreaming της αναπαραγωγικής περιόδου των πουλιών στο Taiaroa Head, ένα απόκρημνο ακρωτήρι στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για το ευάλωτο αυτό είδος, ο πληθυσμός του οποίου αυξάνεται με αργούς ρυθμούς έπειτα από δεκαετίες αυστηρών μέτρων προστασίας.



Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν παρακολουθήσει τη ζωντανή ροή της αναπαραγωγικής περιόδους από το 2016, οπότε και άρχισε το «ριάλιτι» να εκπέμπει. «Πριν από αυτό, ήταν πολύ δύσκολο να παρακολουθήσουμε τον κύκλο ζωής ενός άλμπατρος, επειδή βρίσκονται στη στεριά μόνο το 15% του χρόνου», δήλωσε η Σέιριν Μπρόνι, δασοφύλακας του Τμήματος Προστασίας που εργάζεται με τα πουλιά για σχεδόν τρεις δεκαετίες. «Θα έπρεπε να ταξιδέψεις πολύ μακριά για να δεις ένα».

Ωστόσο, η απήχηση του Royal Cam εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε μια ιστοσελίδα του υπουργείου Προστασίας της Νέας Ζηλανδίας, οι αφοσιωμένοι θαυμαστές παρακολουθούν τις θέσεις των πουλιών σε μια εφαρμογή, συζητούν για τις σημαντικές στιγμές τους και φιλοτεχνούν ακόμη και έργα τέχνης εμπνευσμένα από τα άλμπατρος.

Η Φρανς Πιλιέρ, μία καλλιτέχνης που ζει στο Μόντρεαλ, δεν έχει επισκεφτεί ποτέ τη Νέα Ζηλανδία, Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανακάλυψε το Royal Cam. Ερωτεύτηκε τα «μυστηριώδη πλάσματα» και έκτοτε αποτελεί καθημερινή τηλεθεάτριά τους.

«Βλέπεις τα πουλιά και όλες τις περιπέτειές τους και τον αγώνα τους να μεγαλώσουν τους νεοσσούς τους», λέει η ίδια, που θεωρεί το livestreaming ένα «θέαμα που κατευνάζει τις αισθήσεις».

Οπως παραδέχεται, ο θάνατος ενός νεοσσού που κατάπιε πλαστικό το 2023 την οδήγησε στο να περιορίσει δραστικά τη χρήση πλαστικών στο δικό της σπίτι.

Οι δύο προηγούμενες αναπαραγωγικές περίοδοι ήταν οι πιο επιτυχημένες των τελευταίων δεκαετιών, με τη γέννηση συνολικά 66 νεοσσών. Στην αποικία υπάρχουν πάνω από 60 ζευγάρια που αναπαράγονται – ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα των μέτρων προστασίας της χώρας, που ξεκίνησαν το 1937 με μόλις ένα ζευγάρι.

Η πρόοδος για την αύξηση του πληθυσμού τους είναι ιδιαίτερα αργή, πλην σταθερή. Και αυτό γιατί το βασιλικό άλμπατρος ζει πολλά χρόνια και σε χαλαρούς ρυθμούς: Μετά το πρώτο τους πέταγμα, οι νεοσσοί μένουν στη θάλασσα για 4 έως 10 χρόνια –ταξιδεύοντας έως και 190.000 χλμ. ετησίως– και στη συνέχεια χρειάζονται περίπου τρία χρόνια για να επιλέξουν σύντροφο. Ζουν περίπου μέχρι τα 40 χρόνια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση