ΠΗΓΗ: AFP
Η Γουαδελούπη, το νησί της Καραϊβικής διάσημο για τις τροπικές του παραλίες, σχεδιάζει να αφαιρέσει μερικούς από τους εμβληματικούς φοίνικες καρύδας για να περιορίσει τη διάβρωση των ακτών και να εξαλείψει μια μεταδοτική ασθένεια των δέντρων.
Παρά τη συσχέτισή τους με τις Δυτικές Ινδίες, οι κοκοφοίνικες δεν είναι εγγενείς στο γαλλικό αρχιπέλαγος και δεν έχουν την ίδια ικανότητα με ορισμένα τοπικά είδη με βαθιές ρίζες.
Ακόμη και οι ψηλοί φοίνικες έχουν ένα μικροσκοπικό ριζικό σύστημα που απλώνεται λιγότερο από ένα τετραγωνικό μέτρο από τη βάση του κορμού. Έτσι, δεν μπορούν να στεριώσουν και ξεπλένονται λόγω ισχυρών κυμάτων, σύμφωνα με το τμήμα περιβάλλοντος του νησιού.
Στην διάσημη παραλία La Perle, οι αρχές έχουν ένα διετές σχέδιο να ξεριζώσουν μερικούς από τους φοίνικες που περιβάλλουν τα γαλαζοπράσινα νερά και να τους αντικαταστήσουν με αυτόχθονα είδη με ρίζες που θα αναχαιτίσουν καλύτερα τη διάβρωση.
Τα ιθαγενή είδη μπορεί επίσης να είναι πιο ανθεκτικά σε μια ασθένεια που καταστρέφει τον εξωτικό φοίνικα καρύδας.
«Το να μην έχουμε φοίνικες καρύδας επηρεάζει λίγο την εικόνα της παράλιας που είναι σανκαρτ ποστάλ, αλλά υπάρχει ακόμα η άμμος και η ζεστή θάλασσα», αναφέρουν τουρίστες.
Η παραλία επηρεάζεται επίσης από ένα άλλο πρόβλημα με τους φοίνικες, μια καταστροφική ασθένεια που έχει ήδη οδηγήσει στην επείγουσα κοπή περίπου 50 δέντρων.
«Η ασθένεια μεταδίδεται από ένα μικροσκοπικό έντομο που μοιάζει με τζιτζίκι», δήλωσε ο Fabian Pilet από το Tropical Agronomy Research Center (CIRAD).