ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φθάνουν στην Κύπρο οι πρώτοι γύπες από την Ισπανία

Θα ενισχύσουν τον εξαιρετικά μειωμένο πληθυσμό του είδους στη χώρα

ΚΥΠΕ

Τις ερχόμενες μέρες καταφθάνουν αεροπορικώς, από την Ισπανία, οι πρώτοι γύπες, που θα ενισχύσουν τον εξαιρετικά μειωμένο πληθυσμό του είδους στην Κύπρο, αναφέρεται σε ανακοίνωση του BirdLife Cyprus.

Η εισαγωγή γυπών γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζωή με τους Γύπες» που έχει στόχο να αποτρέψει την εξαφάνιση του Πυρόχρου Γύπα Gyps fulvus από το νησί και παράλληλα να ενισχύσει τον πληθυσμό του και να τον διατηρήσει μακροχρόνια.

Σήμερα, ο κυπριακός πληθυσμός του Γύπα αριθμεί γύρω στα 18-20 άτομα, εκ των οποίων μόνο 2-3 ζευγάρια αναπαράγονται με επιτυχία. Λόγω του εξαιρετικά μικρού αριθμού Γυπών που έχει πλέον η Κύπρος, του αργού ρυθμού αναπαραγωγής του είδους και των δηλητηριάσεων από φόλες, ο πληθυσμός δεν μπορεί να ανακάμψει χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Προβλέπεται μάλιστα ότι ο κυπριακός πληθυσμός θα εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, αν δεν εφαρμοστούν στοχευμένες δράσεις διατήρησης, όπως η αντιμετώπιση της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, που αποτελεί τη σοβαρότερη απειλή για το είδος, και η ενίσχυση του πληθυσμού με εισαγωγή πουλιών από άλλη χώρα.

Μέσω του προγράμματος «Ζωή με τους Γύπες», θα εισαχθούν περίπου 25 Γύπες με στόχο ο κυπριακός πληθυσμός να φτάσει τα 45 πουλιά τουλάχιστον μέχρι το τέλος του προγράμματος (2023). Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα υλοποιεί δράσεις για την αντιμετώπιση των απειλών και κυρίως για τη μείωση της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο που αποτελεί την βασική αιτία που το είδος οδηγείται στην εξαφάνιση. Μετά την άφιξή τους, οι Γύπες θα παραμείνουν σε ένα ειδικά σχεδιασμένο κλωβό εγκλιματισμού της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας για 3-4 μήνες, προτού απελευθερωθούν στην κυπριακή φύση για να ενταχθούν στον κυπριακό πληθυσμό. Σε όλα τα πουλιά θα τοποθετηθούν πομποί για την παρακολούθηση των κινήσεων τους και για την έγκαιρη παρέμβαση διάσωσης σε περίπτωση που κάποιο πουλί κινδυνεύσει.

Η εισαγωγή των πουλιών θα γίνει από την Ισπανία καθώς η χώρα φιλοξενεί το 90-95% των γυπών της Ευρώπης, με τον πληθυσμό του Πυρόχρου Γύπα να αριθμεί 30.000 ζευγάρια. Η εισαγωγή πουλιών από άλλες περιοχές για την ενίσχυση πληθυσμών είναι μια αποδεκτή και διαδεδομένη πρακτική σε όλο τον κόσμο με στόχο την διάσωση απειλούμενων ειδών. Η σημασία της ενίσχυσης πληθυσμού με άτομα από άλλες περιοχές έχει αποδειχθεί και στην Κύπρο, καθώς τα ζευγάρια που φωλιάζουν σήμερα στην Κύπρο είναι στην πλειοψηφία τους πουλιά που είχαν εισαχθεί στο νησί μας από την Κρήτη μέσω μιας παλαιότερης προσπάθειας στο πλαίσιο του έργου ΓΥΠΑΣ (2012-2014).

Τους γύπες που θα καταφθάσουν στο νησί μας θα υποδεχθούν οι εταίροι του προγράμματος «Ζωή με τους Γύπες» καθώς και εκπρόσωποι τμημάτων, υπηρεσιών και άλλων εμπλεκόμενων φορέων σε σύντομη εκδήλωση παραλαβής στις αποθήκες της εταιρείας Airtrans Aviation, που παραχωρούν τον χώρο για τον σκοπό αυτό, στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας, την Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου στις 17:30.

To πρόγραμμα «Ζωή με τους Γύπες» (LIFE with Vultures CY) στοχεύει στην ανάκαμψη και τη διατήρηση του Πυρόχρου Γύπα στην Κύπρο. Εταίροι του προγράμματος είναι το BirdLife Cyprus, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, το Terra Cypria - το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος και ο διεθνής οργανισμός Vulture Conservation Foundation. Το Vulture Conservation Foundation έχει χρόνια εμπειρία στον τομέα της εισαγωγής γυπών και συνεργάζεται με την Ισπανία στο πλαίσιο προγραμμάτων για την επανένταξη και την εισαγωγή γυπών σε άλλες περιοχές στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα έχει €1,375,861 προϋπολογισμό, έχει διάρκεια 4 χρόνια (2019 – 2023) και συγχρηματοδοτείται (60%) από το πρόγραμμα LIFE, το χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για το περιβάλλον. Περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ: www.lifewithvultures.eu

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση