ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιστήμονες μελετούν το παγόβουνο που εξαφανίστηκε

Ενα κομμάτι ανταρκτικού πάγου, που εθεωρείτο κάποτε ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα στον κόσμο, εξαφανίστηκε κοντά στη νήσο της Νότιας Γεωργίας, στον νότιο Ατλαντικό

Kathimerini.gr

Το παγόβουνο Α68a που κάποτε ήταν το μεγαλύτερο στον πλανήτη, απελευθέρωσε πρόσφατα 152 δισεκατομμύρια τόνους γλυκού νερού κοντά στο νησί της Νότιας Γεωργίας στην Ανταρκτική, επηρεάζοντας δυνητικά το οικοσύστημα της περιοχής, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Remote Sensing of Environment. Το παγόβουνο τράβηξε την προσοχή του κόσμου το 2017 όταν αποκόπηκε από την παγονησίδα Larsen-C, που βρίσκεται κοντά στην άκρη της Ανταρκτικής χερσονήσου. Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο, μεγέθους 5.719 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αρχικά επέπλεε γύρω από τη Θάλασσα Ουέντελ, κοντά στην Ανταρκτική, πριν διασχίσει το πέρασμα Ντρέικ μεταξύ της Νότιας Αμερικής και των βόρειων ακτών της Ανταρκτικής. Καθώς πλησίαζε το νησί της Νότιας Γεωργίας του νότιου Ατλαντικού τον Δεκέμβριο του 2020, οι ερευνητές ανησυχούσαν ότι θα διαταράξει την άγρια ζωή στην απομακρυσμένη περιοχή.

Επίδραση στο περιβάλλον

Η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λιντς, τη βρετανική ερευνητική ομάδα της Ανταρκτικής και το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, δείχνει ότι το κολοσσιαίο παγόβουνο είχε μεγάλη επίδραση στο τοπικό περιβάλλον. Σε διάστημα τριών μηνών μεταξύ 2020 και 2021, το A68a έλιωσε γρήγορα, καθώς συνάντησε το θερμότερο νερό στο πέρασμα Ντρέικ.

Ενώ οι ερευνητές αρχικά φοβήθηκαν ότι το τμήμα του παγόβουνου κάτω από την επιφάνεια του νερού θα προσάραζε στον πυθμένα της θάλασσας, εμποδίζοντας τα ρεύματα και τις διαδρομές αναζήτησης τροφής από τα αρπακτικά ζώα, αυτό δεν συνέβη, σύμφωνα με τη βρετανική ερευνητική ομάδα της Ανταρκτικής.

Ωστόσο, η γιγαντιαία ποσότητα γλυκού νερού που απελευθερώθηκε από το παγόβουνο πιθανότατα εξακολουθεί να επηρεάζει το οικοσύστημα της νήσου της Νότιας Γεωργίας.

Το επόμενο βήμα είναι να προσδιοριστεί ποιος θα είναι ο ακριβής αντίκτυπος, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Αν Μπράακμαν-Φόλγκμαν. Η επιστήμονας σημείωσε, επίσης, ότι η διαδρομή του παγόβουνου A68a μέσω του περάσματος Ντρέικ θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να μάθουν περισσότερα για τα μελλοντικά παγόβουνα και «πώς επηρεάζουν τους ωκεανούς των πόλων». Πρόκειται για πολύτιμες πληροφορίες, δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επιταχύνει την κατάρρευση των παγόβουνων και το λιώσιμο των πάγων, οδηγώντας σε περισσότερα μεγάλα παγόβουνα που θα αποσπαστούν από την Ανταρκτική στο άμεσο μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X