Η θανατηφόρα έκρηξη του ηφαιστείου του Βεζούβιου είναι πιθανόν να μην ήταν η μοναδική άμεση αιτία θανάτου πολλών ανθρώπων στην αρχαία Ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας, υποστηρίζει έρευνα που αναδεικνύει τις συνέπειες ενός καταστροφικού σεισμού που ακολούθησε της έκρηξης.
Είναι γνωστό ότι η Πομπηία καταστράφηκε ύστερα από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ. Χ. Μια έρευνα, όμως, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο περιοδικό «Frontiers in Earth Science» φέρνει στο φως νέα στοιχεία που πιθανώς να αποδεικνύουν ότι η πόλη δέχτηκε ένα καταστροφικό πλήγμα από έναν τεράστιο σεισμό. Αυτή η νέα αποκάλυψη αναδιαμορφώνει το ιστορικό «χρονοδιάγραμμα» για την πορεία καταστροφής της πόλης και ενδέχεται να φέρει στο φως καινούργια αρχαιολογικά δεδομένα.
Οπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, ερευνητές διαχρονικά εκτιμούσαν ότι είναι πιθανό μια έντονη σεισμική δραστηριότητα να συνέβαλε στην καταστροφή της πόλης. Ο αρχαίος συγγραφέας Πλίνιος είχε αναφέρει, ενώ βρισκόταν σε κοντινή πόλη, ότι η έκρηξη του Βεζούβιου συνοδεύτηκε από ισχυρότατες δονήσεις. Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα, δεν είχαν βρεθεί στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυτήν την ιστορική μαρτυρία.
Μια ομάδα ερευνητών, λοιπόν, με επικεφαλής τον Domenico Sparice από το Εθνικό Ιδρυμα Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας αποφάσισε να διερευνήσει αυτό το «κενό».
Ο επικεφαλής της έρευνας δήλωσε ότι στις ανασκαφές της Πομπηίας μέχρι σήμερα δεν είχαν συμμετάσχει επιστήμονες στον τομέα της αρχαιοσεισμολογίας, οι οποίοι εξειδικεύονται στις επιπτώσεις των σεισμών στα αρχαία κτίρια.
«Οι επιδράσεις της σεισμικότητας έχουν υποτεθεί από παλαιότερους μελετητές, αλλά δεν έχουν αναφερθεί πραγματικές αποδείξεις πριν από τη μελέτη μας», δήλωσε στη συνέχεια, συμπληρώνοντας ότι το εύρημα είναι «πολύ συναρπαστικό».
Η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε στη «Νησίδα των Αγνών Εραστών», μια περιοχή που περιλαμβάνει διάφορα κτίρια, συμπεριλαμβανομένου ενός φούρνου και ενός σπιτιού. Μετά από ανασκαφή και προσεκτική ανάλυση, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τοίχοι στην περιοχή είχαν καταρρεύσει λόγω σεισμού.
Η ανασκαφή αποκάλυψε επίσης ένα ζευγάρι σκελετών καλυμμένων με θραύσματα τοίχων στην ίδια περιοχή. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μοτίβα καταγμάτων των οστών σε συνάρτηση με τις κακώσεις που παρατηρούνται σε θύματα σεισμών σήμερα, αποτελούν απόδειξη ότι αυτοί οι Ρωμαίοι σκοτώθηκαν από την κατάρρευση του κτιρίου.
Ως τελικό συμπέρασμα, λοιπόν, φαίνεται πως διαμορφώνεται ένα νέο επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα της καταστροφής της πόλης: Αρχικά, μικρές πέτρες τέφρας («lapilli») έπεφταν για 18 ώρες, οδηγώντας στην κατάρρευση πολλών στεγών και σκοτώνοντας ανθρώπους που αναζητούσαν καταφύγιο. Στη συνέχεια, ένας σεισμός που προκλήθηκε από την έκρηξη ταρακούνησε την πόλη, σκοτώνοντας ακόμη περισσότερους κατοίκους. Τέλος, τεράστιες ροές τέφρας και συντριμμιών διέσχισαν τους δρόμους της Πομπηίας, σφραγίζοντας τη μοίρα της πόλης.
Ο Κέβιν Ντίκους, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ορεγκον, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στην Πομπηία, δήλωσε ότι τα νέα στοιχεία είναι «εκπληκτικά» και δείχνουν πώς οι διεπιστημονικές προσεγγίσεις είναι ικανές να οδηγήσουν σε σημαντικές νέες προσεγγίσεις.
«Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι και άλλες καταρρεύσεις κτιρίων σε όλη την Πομπηία μπορεί να αποδόθηκαν λανθασμένα σε ηφαιστειακή δραστηριότητα, ενώ στην πραγματικότητα ευθύνεται για αυτές ένας σεισμός», δήλωσε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο επικεφαλής της έρευνας.
«Η Πομπηία έχει αποτελέσει το επίκεντρο πολλών εξαιρετικών ηφαιστειολογικών μελετών, αλλά υπάρχουν ακόμη πληροφορίες που μπορούν να αποκτηθούν σχετικά με την έκρηξη και τις επιπτώσεις της στην πόλη και τους κατοίκους της», συμπλήρωσε ο κ. Sparice.
Με πληροφορίες από New York Times