ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεκαεννιά φώκιες Μονάχους - Μονάχους στην Κύπρο - Η έκκληση στους πολίτες

Η συγκεκριμένη περίοδος είναι πάρα πολύ σημαντική για τη φώκια αφού είναι η εποχή που αναπαράγεται

ΚΥΠΕ

Συνολικά 4 – 5 Μεσογειακές φώκιες Μονάχους – Μονάχους εντοπίστηκαν τις τελευταίες μέρες στην περιοχή της Αγίας Νάπας, ενώ ο αριθμός τους σε ολόκληρη την Κύπρο φτάνει τις 19. Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Λειτουργός του Τμήματος Αλιείας Μελίνα Μάρκου απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να μην τις ενοχλούν αυτή την κρίσιμη περίοδο της αναπαραγωγής τους.

Στις δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κ. Μάρκου ανέφερε πως «η συγκεκριμένη περίοδος είναι πάρα πολύ σημαντική για τη φώκια Μονάχους – Μονάχους αφού είναι η εποχή που αναπαράγεται, αλλά χρειάζεται ησυχία. Είναι σημαντικό οι πολίτες να μην μεταβαίνουν στο χώρο όπου βρίσκονται οι φώκιες και να μην τις ενοχλούν» είπε και σημείωσε πως «το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε ότι αρκετά άτομα πηγαίνουν στους βράχους είτε βουτούν στη θάλασσα για να βγάλουν βίντεο και φωτογραφίες».

Πρόσθεσε ότι «επειδή η φώκια θέλει απομόνωση για να γεννήσει, σε περίπτωση που ενοχλείται καθημερινά, δεν θα νοιώθει άνετα και θα αποχωρήσει από την περιοχή. Η φώκια χρειάζεται κάποια προετοιμασία για να γεννήσει τα μικρά της και ψάχνει να βρει τη κατάλληλη σπηλιά και σε περίπτωση που υπάρχει καθημερινή ενόχληση από τον άνθρωπο, τότε θα εγκαταλείψει τη περιοχή ή θα γεννήσει σε ακατάλληλο σπήλαιο».

Σύμφωνα με την κ. Μάρκου «όταν γεννηθούν τα μωρά της φώκιας δεν ξέρουν να κολυμπούν και εξαρτώνται αποκλειστικά από τη μητέρα τους τόσο για την τροφή τους, αφού θηλάζουν, όσο και για την ασφάλεια τους. Σε περίπτωση που η φώκια γεννήσει σε ακατάλληλο σπήλαιο εάν υπάρχει κακοκαιρία το μωρό θα πνιγεί».

Ακόμα «σε περίπτωση που ο άνθρωπος ενοχλεί συνεχώς τη φώκια, αυτή θα εγκαταλείψει το μωρό της με αποτέλεσμα να πεθάνει από ασιτία ή να φύγει από τη σπηλιά οπόταν είτε θα πνιγεί είτε θα πεθάνει από ασιτία. Ο άνθρωπος πρέπει να προστατεύσει αυτή την κρίσιμη περίοδο την φώκια Μονάχους – Μονάχους, αφήνοντας την να γεννήσει ήσυχα και να μεγαλώσει τα μωρά της».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Μάρκου είπε πως «από το 2011 παρατηρήσαμε ότι η Μεσογειακή φώκια αναπαράγεται σχεδόν σε ετήσια βάση. Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή την κατάσταση, τότε ο άνθρωπος θα πρέπει να σεβαστεί το χώρο που επιλέγει η φώκια να γεννήσει τα μικρά της».

Αντιλαμβανόμαστε, συνέχισε ότι «ο κόσμος έχει δείξει μεγάλο ενθουσιασμό με την παρουσία της συγκεκριμένης φώκιας στα ύδατα διαφόρων περιοχών της Κύπρου, αλλά είναι σημαντικό να την σεβαστούμε αυτή την κρίσιμη περίοδο της αναπαραγωγής».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «υπάρχουν αρκετές αιτίες οι οποίες ενοχλούν τη φώκια και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της. Μεταξύ αυτών είναι να πιαστούν νεογέννητα μωρά στα δίκτυα των ψαράδων, κάτι που ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει στην Κύπρο αλλά παρατηρείται στην Ελλάδα».

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο «ζητήσαμε τη βοήθεια, τη συνδρομή και συνεισφορά των ψαράδων, μεγάλο ποσοστό των οποίων είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι και αρκετές φορές είχαν ειδοποιήσει το Τμήμα Αλιείας για την παρουσία της φώκιας σε συγκεκριμένες περιοχές. Η συμβολή των ψαράδων που είναι συνέχεια στις θάλασσες, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία του είδους Μονάχους – Μονάχους».

Σε ερώτηση κατά πόσον είναι σπάνιο φαινόμενο να εντοπιστεί η συγκεκριμένη φώκια στη θαλάσσια περιοχή της Αγίας Νάπας, η κ. Μάρκου απάντησε ότι «το Τμήμα Αλιείας έχει τοποθετήσει κάμερες στις σπηλιές της περιοχής ειδικά την χειμερινή περίοδο και παρατηρήθηκε ότι η φώκια χρησιμοποιεί τα σπήλαια σε τακτά χρονικά διαστήματα».

«Το γεγονός ότι δεν είχαμε μέχρι σήμερα αναπαραγωγική περίοδο στην περιοχή της Αγίας Νάπας, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει, φτάνει ο άνθρωπος να αφήσει τις φώκιες στην ησυχία τους», είπε.

Εξέφρασε ακόμα την εκτίμηση ότι «ο άνθρωπος είναι ο κύριος λόγος που οι φώκιες δεν χρησιμοποίησαν μέχρι σήμερα τις σπηλιές στην περιοχή της Αγίας Νάπας για αναπαραγωγή. Οι συγκεκριμένες σπηλιές είναι πάρα πολύ καλές για να χρησιμοποιηθούν από τις φώκιες και μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 4 – 5 φώκιες να μπαινοβγαίνουν στα σπήλαια».

Συγκεκριμένα «υπάρχουν δύο μεγάλες θηλυκές φώκιες, μία αρσενική και δύο πιο νεαρές σε ηλικία και βλέπουμε από τις κάμερες ότι χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα σπήλαια. Οι φώκιες κινούνται σε ολόκληρη την Κύπρο και παρατηρούμε ότι μπορεί σήμερα να βρίσκονται στην Αγία Νάπα και σε λίγες μέρες να εντοπιστούν στον Ακάμα».

Ανέφερε επίσης ότι «συνολικά έχουν εντοπιστεί περίπου 19 Μεσογειακές φώκιες Μονάχους – Μονάχους στην Κύπρο και χρησιμοποιούν σπηλιές σε περιοχές που προστατεύονται είτε ως Natura, είτε ως προστατευόμενες θαλασσινές περιοχές».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X