ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

COP27: Οι κρίσεις θα περάσουν, η κλιματική απειλή παραμένει και διογκώνεται

Πρόταση για σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης κλιματικών κινδύνων για φτωχότερες χώρες

ΠΗΓΗ: Reuters

Με την προειδοποίηση ότι οι αυξανόμενες οικονομικές κρίσεις δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν τη δράση απέναντι σε όλο και πιο εμφανείς απειλές για την υπερθέρμανση του πλανήτη, συνεχίζεται στο Σαρμ-ελ-Σέιχ της Αιγύπτου για δεύτερη ημέρα η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (COP27) με τις προτάσεις στο τραπέζι να αφορούν όχι μόνο στη διαδικασία αποζημιώσεων των φτωχότερων χωρών, αλλά και στη δημιουργία συστήματος προειδοποίησης για κλιματικούς κινδύνους.

Όπως είναι γνωστό από την Κυριακή, οι διαπραγματευτές για το κλίμα συμφώνησαν να ξεκινήσουν συζητήσεις για ένα σχέδιο χρηματοδότησης που θα βοηθήσει τις χώρες που πλήττονται από το κλίμα να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες απώλειες.

Καθώς άνοιξε η σύνοδος κορυφής για το κλίμα της COP27 στην Αίγυπτο, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα, Σάιμον Στιλ, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη δράση για την αντιμετώπιση των εκπομπών και των κλιματικών κινδύνων, που έχει καθυστερήσει εδώ και δεκαετίες, δεν μπορεί πλέον να περιμένει καθώς επιδεινώνονται οι επικίνδυνες επιπτώσεις. «Δεν υπάρχει μια μεμονωμένη κρίση τόσο κρίσιμη, τόσο επιδραστική όσο η κλιματική αλλαγή», είπε.

«Οι πόλεμοι θα τελειώσουν, ο πληθωρισμός, το κόστος ζωής, οι ενεργειακές κρίσεις, κι αυτές θα τελειώσουν. Αλλά αυτό που βλέπουμε… σε όλο τον κόσμο (είναι ότι) η κλιματική αλλαγή είναι πάντα παρούσα και θα χειροτερέψει», τόνισε.

Οι πλουσιότερες κυβερνήσεις, των οποίων οι μεγάλες ιστορικές εκπομπές ήταν ο κύριος μοχλός των κλιματικών επιπτώσεων, αναμένεται να προσφέρουν χρηματοδότηση για να στηρίξουν μια «Παγκόσμια Ασπίδα» στην COP27 που θα ενίσχυε την ασφαλιστική κάλυψη και τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για τις φτωχές χώρες.

Σύνοδος Ηγετών

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, περίπου 110 ηγέτες αναμένεται να συγκεντρωθούν στην COP27 για μια διήμερη σύνοδο ηγετών, η οποία οι διοργανωτές της COP27 ελπίζουν ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων φιλοδοξιών για μείωση των εκπομπών και ενίσχυση της χρηματοδότησης για την πράσινη ενέργεια και την ανθεκτικότητα στο κλίμα.

Ωστόσο, οι βασικοί ηγέτες μερικών από τις μεγαλύτερες χώρες με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, περιλαμβανομένων της Κίνας και της Ινδίας, θα λείπουν, δήλωσαν οι διοργανωτές. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα παραστεί στο τέλος της εβδομάδας, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ την Τρίτη.

Ο κ. Στιλ, από το έθνος της Γρενάδας στην Καραϊβική, τόνισε ότι με την ομάδα των μεγάλων εθνών της G20 που είναι υπεύθυνη για το 80% των παγκόσμιων εκπομπών και το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ήταν προφανές ποιος έπρεπε να πρωτοστατεί στην COP27 και να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη δράση για το κλίμα. «Ο πλούτος, η τεχνολογία, τα μέσα για να αντιμετωπιστεί αυτό που πρέπει να γίνει βρίσκονται εκεί», σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση