ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βόλος: «Τα νεκρά ψάρια είναι η χαριστική βολή»

Αγανακτισμένοι κάτοικοι του Βόλου μιλούν στην «Κ»

Kathimerini.gr

Βράδυ Πέμπτης, Αναλήψεως με Μεταμορφώσεως είναι αδύνατον να καθίσεις στη βεράντα ή να έχεις ανοιχτά παράθυρα από τη δυσοσμία. «Γαλλίας – Κασσαβέτη… έκλεισα τα πάντα, αλλά έχει… ποτίσει και το σπίτι…». «Νέα Δημητριάδα στα όρια με Ορμινίου, η μυρωδιά από τα ψόφια ψάρια έφθασε μέχρις εδώ…». «Η δυσοσμία έχει φθάσει έως το Καραγάτς. Αν αυτό που μυρίζει αυτή τη στιγμή στην πόλη του Βόλου και έχει εξαπλωθεί παντού είναι η σαπίλα από τα ψάρια, μιλάμε για πολύ δύσκολες καταστάσεις. Υπάρχει ένας αρμόδιος να δώσει οδηγίες; Τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι πόσο πρέπει να προσέχουν; Οι συνέπειες για το αναπνευστικό ποιες είναι;». Φωτιά έχουν πάρει τις τελευταίες ημέρες τα ιντερνετικά φόρουμ του Βόλου, με τους πολίτες να βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την εμφάνιση της «θάλασσας» των νεκρών ψαριών.

Χθες το πρωί οι Αρχές τοποθέτησαν και δεύτερο πλέγμα στον Ξηριά, λίγο πριν από την εκβολή του ποταμού στον Παγασητικό, προκειμένου να ενισχυθεί το πρώτο πλέγμα που δέχεται τεράστια πίεση από τους τόνους των συσσωρευμένων ψαριών. Τα ψάρια δεν περνούν πλέον στο λιμάνι του Βόλου, με αποτέλεσμα να έχει επιταχυνθεί η περισυλλογή τους στο σημείο. Ηδη έχουν απομακρυνθεί ποσότητες νεκρών ψαριών που ξεπερνούν τους 160 τόνους. Τα βλέμματα όλων ήταν βέβαια στραμμένα στον… ουρανό, καθώς μια ξαφνική καταιγίδα θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην εικόνα του χειμάρρου.

«Εχω 20 άτομα προσωπικό και κοιταζόμαστε. Ψυχολογία μηδέν, εισπράξεις μηδέν. Ούτως ή άλλως υπολειτουργούσαμε μετά τον “Daniel”, ήρθε η χαριστική βολή τώρα».

Σε ό,τι αφορά τη δυσοσμία, η κατάσταση έχει βελτιωθεί στην πόλη από χθες, αλλά στους επιχειρηματίες λες και έχει κολλήσει στα ρουθούνια. «Τώρα δεν μυρίζει, αλλά τι να το κάνεις…», σχολίασε στην «Κ» ο Δημήτρης Ιακωβάκης, ιδιοκτήτης του τσιπουράδικου «Κύματα» στην παραλία του Βόλου. «Σαράντα πέντε χρόνια στο επάγγελμα, τέτοιο πράγμα δεν έχει ξανασυμβεί. Αυτή τη στιγμή (σ.σ. 1.30 μ.μ. της Παρασκευής) δεν έχουμε ούτε έναν πελάτη. Πάει ο τουρισμός, έφυγε, δεν κατεβαίνει παραλία. Ανοίγουμε 3-4 μαγαζιά, έτσι για να πούμε ότι ανοίξαμε. Η ζημιά είναι τεράστια». Τα σκάφη, τα ιστιοπλοϊκά αποχώρησαν, η περαντζάδα κι αυτή κόπηκε. «Εχω 20 άτομα προσωπικό και κοιταζόμαστε. Ψυχολογία μηδέν, εισπράξεις μηδέν. Ούτως ή άλλως υπολειτουργούσαμε μετά τον “Daniel”, ήρθε η χαριστική βολή τώρα». Οπως λέει ο κ. Ιακωβάκης, το χειρότερο σε αυτό το πλαίσιο είναι το πινγκ πονγκ των ευθυνών. «Εμείς πάντως περιμένουμε να μας βοηθήσει η πολιτεία. Και να μας λυπηθεί ο κόσμος και να ξαναγυρίσει στον Βόλο».

Στο μεταξύ, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου είχε προγραμματίσει για χθες το βράδυ «λευκή νύχτα», με τα μαγαζιά να μένουν ανοιχτά έως αργά, με προσφορές και εκδηλώσεις. «Δεν φανταζόμασταν ποτέ όταν το οργανώναμε ότι η λευκή νύχτα θα συνέπιπτε με κάτι τέτοιο», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Απόστολος Οντόπουλος. «Περιμένουμε πάντως ο κόσμος να κατέβει στην αγορά, να ενισχύσει τις επιχειρήσεις ιδιαίτερα τώρα. Η τοπική επιχειρηματικότητα έχει ανάγκη στήριξης». Οπως σημειώνει, η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη δυσοσμία περιφερειακά και παραλιακά παραμένει δύσκολη, αλλά στο κέντρο έχει βελτιωθεί. «Σε Αλυκές, Αγριά και αλλού η δυσοσμία επιμένει, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να έχουν κλείσει. Η εστίαση, το εμπόριο, ο τουρισμός είναι αλληλένδετοι κλάδοι, το πρόβλημα του ενός μεταφέρεται στον άλλον. Αυτή η εβδομάδα δεν κύλησε καλά για τους εμπόρους, η ψυχολογία των καταναλωτών έπεσε. Ολοι συνδυάζουν ψώνια με διασκέδαση, από τη στιγμή που η παραλία έχει κλείσει, επλήγησαν και τα εμπορικά». Θυμίζεται ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου έχει υποβάλει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου λόγω της ζημιάς που έχει υποστεί η τοπική οικονομία, ενώ κατεπείγουσα έρευνα για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό κόλπο έχει διατάξει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητώντας να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

«Η Μαγνησία πνίγεται σαν καρλιώτικο ψάρι και χτυπιέται σαν αιγαιοπελαγίτικο χταπόδι!», όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι Ενεργοί Πολίτες Βόλου.

Τι οδήγησε στη μεγάλη καταστροφή

Τα νεκρά ψάρια δεν προήλθαν από την Κάρλα, αλλά από τα αποστραγγιστικά κανάλια, που εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιούνται ως ταμιευτήρες για την άρδευση αγροτικών εκτάσεων. Οταν λόγω άντλησης νερού για άρδευση το νερό μειώθηκε, τα ψάρια πέθαναν από την έλλειψη οξυγόνου. Γι’ αυτό και υπήρχαν πολλά νεκρά ψάρια στον Ξηριά, πριν έρθουν σε επαφή με τη θάλασσα, όπου ούτως ή άλλως τα ψάρια του γλυκού νερού θα πέθαιναν λόγω της αλατότητας.

Τα στοιχείο αυτό προκύπτει τόσο από δηλώσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, όσο και του επικεφαλής της μονάδας διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Θεσσαλίας του ΟΦΥΠΕΚΑ, Δημήτρη Μιχαλάκη.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας χθες σε ραδιοφωνική εκπομπή (Πρώτο Πρόγραμμα) ο κ. Κουρέτας ανέφερε ότι με τον «Daniel» είχαν σπάσει διάφοροι ταμιευτήρες που υπήρχαν στην περιοχή και το νερό (μαζί με τα ψάρια) είχε καταλήξει στις τάφρους αποστράγγισης, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως αρδευτικοί ταμιευτήρες. «Το θυρόφραγμα ήταν ανοιχτό μέχρι να φύγει το νερό. Επειδή ερχόταν αρδευτικό νερό από πάνω και τη Γυρτώνη για να ποτίσουν τον Κάμπο μέχρι τον Βόλο, το θυρόφραγμα δεν μπορούσε να κλείσει», ανέφερε ο κ. Κουρέτας. «Αν έκλεινε το θυρόφραγμα, θα πλημμύριζε όλη η περιοχή βόρεια της Κάρλας μέχρι τη Γυρτώνη, μέχρι το Καλαμάκι και θα είχαμε τα ίδια με τα περυσινά. Τι θα μπορούσε να γίνει; Νότια προς το λιμάνι του Βόλου υπάρχουν ο Οργανισμός Λιμένος και ο Δήμος Βόλου, οι οποίοι θα έπρεπε να είχαν τοποθετήσει δίχτυα την Τρίτη. Αν είχαν τοποθετηθεί νωρίτερα, δεν θα υπήρχε πρόβλημα γιατί θα συγκρατούσαν τα ψάρια».
«Είχαμε υποδείξει στην περιφέρεια ήδη από τα τέλη Ιουλίου ότι οι ιδιωτικές αγροτικές εκτάσεις έχουν αποστραγγιστεί και απέμεναν μόνο λίγες πλημμυρισμένες εκτάσεις, κυρίως του Δημοσίου προς το Καλαμάκι, και γι’ αυτόν τον λόγο έπρεπε να κλείσει το θυρόφραγμα, ώστε να μη σπαταλάμε άδικα το νερό», λέει στην «Κ» ο κ. Μιχαλάκης από τον ΟΦΥΠΕΚΑ. «Ωστόσο αυτό δεν ήταν δυνατό γιατί το θυρόφραγμα είχε βανδαλιστεί. Επιπλέον ήθελαν να αποκαλυφθεί και το αντλιοστάσιο της Πέτρας, ώστε να επισκευαστεί. Στην περιοχή αυτή τα αποστραγγιστικά κανάλια χρησιμοποιούνται από τους αγρότες ως ταμιευτήρες νερού για άρδευση. Τα κανάλια αυτά παίρνουν νερό από τον Πηνειό και το μεταφέρουν από τις υψηλότερες στις χαμηλότερες θέσεις. Οπως καταλάβαμε στη συνέχεια, το θυρόφραγμα διατηρούνταν ανοιχτό γιατί υπήρχε ο φόβος ότι οι ποσότητες αρδευτικού νερού που παροχετεύονταν από τα ψηλότερα στα χαμηλότερα θα ξαναπλημμύριζαν αποστραγγισμένες εκτάσεις».

Χαμηλή στάθμη

Οπως αναφέρει ο κ. Μιχαλάκης, στις 26 Αυγούστου διαπίστωσε ότι η στάθμη στο τελευταίο αποστραγγιστικό κανάλι, που καταλήγει στο θυρόφραγμα, είχε πέσει αισθητά. «Οταν μειώθηκε το νερό, τα ψάρια που βρίσκονταν μέσα άρχισαν να ψοφούν από την έλλειψη οξυγόνου. Στη συνέχεια οδηγούνταν από το θυρόφραγμα και από εκεί στη σήραγγα του Παγασητικού. Οταν την Τετάρτη έκλεισε το θυρόφραγμα, η στάθμη του νερού στο τελευταίο κανάλι ανέβηκε σε κανονικά επίπεδα και αυτό ευνόησε την επιβίωση των ψαριών».

Αντιπλημμυρική θωράκιση

Χθες, πάντως, το υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε από την «κυβερνητική επιτροπή συμβάσεων στρατηγικής σημασίας» η επικαιροποίηση των μελετών αντιπλημμυρικής θωράκισης και αποκατάστασης στη Θεσσαλία. Τα βασικά έργα των οποίων οι μελέτες θα αξιολογηθούν είναι αυτά της Κάρλας και της διώρυγας Γυρτώνης – Κάρλας, καθώς και των φραγμάτων Πύλης και Μουζακίου. «Σημειώνεται ότι η εταιρεία HVA, που έχει εκπονήσει ήδη το στρατηγικό σχέδιο (master plan) για την ανασυγκρότηση της διαχείρισης υδάτων της Θεσσαλίας, έχει υποβάλει προσφορά με την οποία προτίθεται να αναλάβει την επικαιροποίηση και αναβάθμιση των μελετών για τα έργα και επιπλέον συνοδά έργα», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. Το κόστος της μελέτης, που υπολογίζεται σε 7 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από δωρεά της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση