ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Βουλή ψήφισε νόμο για νέες κατηγορίες δανείων από τον ΚΦΙΚΒ

Τι προβλέπει ο Νόμος

ΚΥΠΕ

Νόμο που προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ) για ανακαίνιση κουζίνας, ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, τόσο σε πρόσφυγες όσο και σε πολίτες που έχουν περιουσία στα κατεχόμενα, ψήφισε ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής.

Τη σχετική πρόταση νόμου υπέβαλε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων. Με το νόμο εξουσιοδοτείται η έκδοση σχετικών κανονισμών, οι οποίοι βρίσκονται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων.

Ειδικότερα, με το νόμο παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης από δικαιούχους στον ΚΦΙΚΒ για έγκριση δανείου σχετικά με την ανακαίνιση κουζίνας με ή χωρίς την αγορά οικιακών συσκευών μέχρι το ποσό ύψους δέκα χιλιάδων ευρώ και με κατώτατο ποσό δανειοδότησης από τον ΚΦΙΚΒ ύψους τριών χιλιάδων ευρώ.

Επίσης παρέχεται η δυνατότητα σε δικαιούχο πρόσωπο να αιτείται δανειοδότηση για οποιοδήποτε σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης της υφιστάμενης κατοικίας του, που να μην ξεπερνά συνολικά το ποσό ύψους δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ.

Επεκτείνεται ακόμα η περίοδος εντός της οποίας παρέχεται η δυνατότητα στον ΚΦΙΚΒ να εξετάζει αιτήσεις μετά από την ημερομηνία έκδοσης δανείου μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από έξι σε δώδεκα μήνες.

Σε τοποθέτηση του στην Ολομέλεια ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος νόμος που ψηφίζεται ύστερα από πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων χρειάζεται για να εφαρμοστούν συγκεκριμένα σχέδια του ΚΦΙΚΒ και έγινε σε συνεννόηση με τον οργανισμό. Ο νόμος, όπως είπε, αντιμετωπίζει ανάγκες χαμηλά εισοδηματικών στρωμάτων. 

Πρόσθεσε ότι μεταξύ των άλλων προνοιών στους κανονισμούς που είναι υπό διαβούλευση και θα εγκριθούν στη συνέχεια προβλέπεται αύξηση της περιόδου για επιδότηση του επιτοκίου από τον Φορεά από τα 20 στα 30 χρόνια για δάνειο μέχρι €200,000. Επίσης ανέφερε ότι αυξάνεται το ποσό για δανειοδότηση φοιτητών και περιλαμβάνονται και τα έξοδα συντήρησης. Κάλεσε ακόμα τον Φορέα να τρέξει το θέμα των εκτιμήσεων των περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές.

Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου υπενθύμισε το νόμο που ψήφισε η Βουλή για το τέλος 0,4% στις πωλήσεις ακινήτων υπέρ των προσφύγων και είπε ότι θα πρέπει επιτέλους να παρουσιαστούν στη Βουλή για έγκριση κανονισμοί διαχείρισης αυτών των χρημάτων.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν ανέφερε ότι δυστυχώς υπήρξε ανάγκη για δανειοδότηση με ευνοϊκούς όρους, αφού αυτή η πολιτεία διαχρονικά δεν φρόντιζε για την ισότιμη κατανομή βαρών. Χαιρέτισε το ρόλο του Φορέα που διαχρονικά στηρίζει τους εκτοπισμένους και δίνει ακόμα μια ανάσα για δανειοδότηση. Τόνισε ότι αυτούς τους κανονισμούς που διαμορφώθηκαν από τον Φορέα τα τελευταία δύο χρόνια, τους σφετερίστηκε η παρούσα Κυβέρνηση, αφού τους περιέλαβε στα μέτρα που εξήγγειλε για αντιμετώπιση της ακρίβειας.  

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μιχάλης Γιακουμή ανέφερε ότι εδώ και 50 χρόνια γίνεται συζήτηση να βρεθούν τρόποι στήριξης των εκτοπισθέντων και ότι οι αμαρτίες των κυβερνήσεων είναι διαχρονικές. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντική η στήριξή τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Πρόσθεσε η πρόνοια για την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι στηρίζουν το νόμο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκκης είπε ότι η έγνοια της παρούσας Κυβέρνησης είναι η αξιοπρέπεια του προσφυγικού κόσμου και επιβεβαιώθηκε με το σχέδιο ΚΤΙΖΩ για τις προσφυγικές πολυκατοικίες. Είπε ότι υπήρχε έκθεση ότι ήταν ετοιμόρροπες από το 2020 και δεν έγινε απολύτως τίποτε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Όσον αφορά τον νόμο για τον ΚΦΙΚΒ, ανέφερε ότι τα λεφτά θα μπορούσαν να παρασχεθούν και από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά η πολιτική βούληση υπήρξε από αυτή την Κυβέρνηση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας είπε το Υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να μειώσει τον προϋπολογισμό που είχε ανάγκη ο Φορέας για να υλοποιήσει τα σχέδια. Είπε επίσης ότι έχει ωριμάσει πλέον ο χρόνος για να συζητηθεί σοβαρά η υλοποίηση του νόμου για την οικονομική ενίσχυση ένεκα της απώλειας χρήσης και να ετοιμαστούν προτάσεις ώστε να κατατεθούν στην εκτελεστική εξουσία.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης έκανε λόγο για επιδείνωση της κατάσταση του προσφυγικού κόσμου μετά από 50 χρόνια και είπε ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί η συνοχή μεταξύ προσφυγικού κόσμου και μη και οι ίσες ευκαιρίες. Πρόσθεσε ότι είναι άκρως απαραίτητη μελέτη για το ποια είναι η πραγματική κατάσταση του προσφυγικού κόσμου σήμερα.

Η Βουλευτής Λευκωσίας Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι άνθρωποι που έχουν τεράστιες περιουσίες στα κατεχόμενα δεν πήραν τίποτε αφού δεν ήταν πρόσφυγες. Ζήτησε να καταγραφούν οι περιουσίες και αυτών που είχαν περιουσίες στα κατεχόμενα και όχι μόνο των προσφύγων γιατί έγινε μια τεράστια αδικία εις βάρος τους. Ανέφερε ακόμα ότι για να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα θα πρέπει να επιλυθεί το Κυπριακό και όχι «να κάνουμε καριέρες στο Κυπριακό».

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Ιωάννου ανέφερε εδώ και 50 χρόνια έχουν έχουν περάσει ένα σορό κυβερνήσεις και συζητούνται τα ίδια και τα ίδια, ενώ κάποιοι συζητούν λες και δεν κυβέρνησαν. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε πράξεις που δεν έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία 50 χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση