Kathimerini.gr
Η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων προκαλεί τις συνηθισμένες αντιδράσεις στις αγορές ομολόγων και νομισμάτων. Ειδικότερα, σε αντίθεση με το ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον προς τα εμπορεύματα, όπως αυτό εκδηλώθηκε το 2008 και το 2001, στην τωρινή συγκυρία οι αποδόσεις των ομολόγων και οι ισοτιμίες στα νομίσματα μεγάλων εξαγωγικών χωρών, όπως η Αυστραλία, μόλις, που έχουν διαφοροποιηθεί. Ομοίως, και ο δείκτης προσδοκιών για την πορεία του πληθωρισμού, τον οποίο παρακολουθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), έχει αποσυνδεθεί από τις κινήσεις των πρώτων υλών.
Ο σοβαρότερος παράγοντας ανάσχεσης δεν είναι άλλος από την αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών. Με επικεφαλής τη Fed, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεχώς δίνουν έμφαση στα μακροπρόθεσμα χαμηλά επιτόκια και στις προβλέψεις για τον μεταβατικό χαρακτήρα του πληθωρισμού. Αυτό αφόπλισε τους επενδυτές από τα επιχειρήματά τους να στοιχηματίσουν κατά των δεσμεύσεων της τράπεζας να διατηρήσει τη νομισματική της πολιτική χαλαρή στο άμεσο μέλλον. «Αυτή τη φορά η μεγάλη αλλαγή έχει να κάνει με την πολιτική των κεντρικών τραπεζών», δήλωσε ο Κέρι Κρεγκ, υπεύθυνος στρατηγικής της παγκόσμιας αγοράς, της JPMorgan Asset Management στη Μελβούρνη. Η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική τώρα «βαρύνει τα νομίσματα, τα οποία κατά το φυσιολογικό θα είχαν πολύ περισσότερο ενισχυθεί, διαρκούντος ενός κύκλου αυξήσεων στις τιμές των εμπορευμάτων».
Τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, δύο ισχυρά νομίσματα, των οποίων η τύχη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις τάσεις των εμπορευμάτων, που καταναλώνονται από την ακμάζουσα οικονομία της Κίνας, δείχνουν αδιαμφισβήτητα μία υστέρηση. Συγκεκριμένα, έκαστο από αυτά έχει δει την αξία του να ενισχύεται κάτω από 0,5% το τελευταίο τρίμηνο. Εν τω μεταξύ, το δολάριο Καναδά σημείωσε άνοδο άνω του 5%, διότι η κεντρική τράπεζα της χώρας άφησε να εννοηθεί πως ενδεχομένως να αποσύρει το πακέτο στήριξης της οικονομίας. Μία ραγδαία άνοδος του δολαρίου Καναδά θα υποχωρούσε στις πιέσεις προς τους κυβερνώντες να επιβραδύνουν την ανάπτυξη και να περιορίσουν τις εισροές κεφαλαίων, όπως συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια ενός κύκλου ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων στον Καναδά.
Την προηγούμενη εβδομάδα τόσο ο δείκτης των τιμών καταναλωτή όσο και ο δείκτης των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ προκάλεσαν έκπληξη εξαιτίας της ανοδικής τους πορείας. Εντούτοις, η αγορά αντέδρασε σχετικά υποτονικά μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του δείκτη τιμών παραγωγού, ενώ οι αποδόσεις των 5ετών και 10ετών αμερικανικών ομολόγων υποχωρούσαν παράλληλα με την εξασθένηση του δολαρίου. Ο νέος τριμηνιαίος συγκεντρωτικός δείκτης των κοινών προσδοκιών για τον πληθωρισμό, τον οποίο όρισε η Fed, κυμαίνεται γύρω στο 2%, επίπεδα τα οποία θέλουν οι αξιωματούχοι να τα δουν να υπερσκελίζονται για κάποιο χρονικό διάστημα. Εν τω μεταξύ, οι τιμές έχουν διογκωθεί για εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους υλικά, από τον χαλκό και το βαμβάκι έως το καουτσούκ, την ξυλεία και τους ημιαγωγούς, ενώ παρατηρείται αυξημένη ζήτηση και διακοπές στη ροή της προμηθευτικής αλυσίδας.
Η ανομοιογένεια αποτελεί σημάδι των καιρών, ενόσω τα πράγματα εξελίσσονται στις κεντρικές τράπεζες. Ίσως και να γίνεται επανάσταση. Η δέσμευση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να στηρίξει σθεναρά την οικονομία ακόμα και με άνοδο πληθωρισμού έχει ταράξει τις αγορές – κι αυτό εν μέρει συμβαίνει, διότι η τράπεζα εγκαταλείπει ό,τι εθεωρείτο πυρήνας της στρατηγικής επί μακρόν, δηλαδή το να δρα προληπτικά ως προς τον πληθωρισμό.
Σε αυτόν το γενναίο νέο κόσμο οι αγορές ακόμα προβληματίζονται με το εάν θα εμπιστευθούν τους αξιωματούχους της Fed ότι θα δράσουν προ της ανεξέλεγκτης ανόδου των τιμών, σταθμίζοντας τα όσα επιτάσσει η εντολή τους για την επίτευξη της πλήρους απασχόλησης.