ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φουρτούνες φέρνουν οι διεκδικήσεις

Δείχνουν τα δόντια τους στην κυβέρνηση οι εργαζόμενοι στον ξενοδοχειακό, κατασκευαστικό και ιατρικό τομέα

Της Δωρίτας Γιαννακού

Της Δωρίτας Γιαννακού

Πονοκεφαλιάζουν την κυβέρνηση τα ανοικτά εργασιακά μέτωπα που παρατηρούνται σε ουσιώδεις τομείς της οικονομίας, με τις κινητοποιήσεις να πολλαπλασιάζονται και να εντείνονται και τις επιπτώσεις να κλιμακώνονται μέρα με την ημέρα. Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα θετικά αποτελέσματα που παρουσιάζει η οικονομία, οι εργαζόμενοι σε νευραλγικούς τομείς απειλούν με πάγωμα των κλάδων διεκδικώντας την τήρηση των συμφωνηθέντων στις συλλογικές τους συμβάσεις.

Καμπανάκι για επέκταση των συνεπειών στην οικονομία από τις απεργίες – Εμμένουν στις θέσεις τους οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Το κράτος προβάλλει την επιτυχή δημοσιονομική πολιτική του, τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις που επισφραγίστηκαν με τη διπλή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον βαθμό Α3 από τον Oίκο Αξιολόγησης Moody’s, για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια. Μάλιστα, με θετικές προοπτικές αξιολογεί την Κύπρο και ο οίκος αξιολόγησης Fitch, προσθέτοντας ότι οι συνολικές δημοσιονομικές επιδόσεις της περιοχής αναμένεται να παραμείνουν εξαιρετικά ανομοιογενείς. Ωστόσο, όπως φαίνεται οι έντονες διεκδικήσεις των εργαζομένων, αλλά και των συνδικαλιστικών οργανώσεων που τους εκπροσωπούν σε τρεις διαφορετικούς τομείς της οικονομίας, έχουν προκαλέσει φουρτούνες στην Κυβέρνηση, η οποία βλέποντας το αδιέξοδο που παρατηρείται στα εργασιακά ανησυχεί για τις επιπτώσεις που επέρχονται στην οικονομία της χώρας. Παράλληλα, δεν λείπουν και οι συνεχείς επικρίσεις κατά της κυβέρνησης η οποία κατηγορείται για ανικανότητα και ανεπάρκεια όσον αφορά τη διαμεσολάβησή της για θετική κατάληξη στα φλέγοντα θέματα των διεκδικήσεων που επέφεραν κύμα απεργιών.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος, ο κατασκευαστικός κλάδος και ο τομέας της υγείας αποτελούν τα ανοικτά μέτωπα της κυβέρνησης όσον αφορά τα εργασιακά, με το σκοινί να τεντώνεται και από τις δυο πλευρές προκαλώντας αλυσιδωτές οικονομικές αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις.

Δυο τα αρμόδια υπουργεία που χειρίζονται την κατάσταση και πολλοί οι εμπλεκόμενοι. Τόσο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, που χειρίζεται τον ξενοδοχειακό και τον κατασκευαστικό κλάδο, όσο και υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανού απευθύνουν εκκλήσεις προς τους εργαζομένους που απεργούν επιδιώκοντας ο διάλογος να μην κλείσει και να εξευρεθεί η χρυσή τομή.

Το πισωγύρισμα ξενοδόχων

Εδώ και πολλούς μήνες γίνονται προσπάθειες για να κλείσει το ζήτημα της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία χωρίς αποτέλεσμα. Οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ μάλιστα είχαν εξαγγείλει μέχρι και απεργιακά μέτρα στον κλάδο μετά από απόρριψη της μεσολαβητικής πρότασης που υποβλήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό, χωρίς ωστόσο να τεθούν σε ισχύ καθώς η δεύτερη πρόταση έγινε δεκτή τελικά από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στην πορεία την ανατροπή έκανε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) με τα μέλη του να απορρίπτουν ομόφωνα την πρόταση που τελούσε υπό επικύρωση λόγω διευκρινίσεων που απαίτησαν σε σχέση με την καταβολή εφάπαξ ποσού ύψους €240 σε όσους εργάζονταν στον κλάδο πριν από την 31 Δεκεμβρίου 2023 και αναλόγως των μηνών απασχόλησης το 2024. Όπως φαίνεται σήμερα τα μέλη του ΠΑΣΥΞΕ έχουν ικανοποιηθεί με τις διευκρινίσεις του αρμόδιου υπουργού και την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους σχετικά με την ανανέωση της σύμβασης. Στο μεταξύ, χθες, τα μέλη του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ)/ΕΞΕΚ ενέκριναν την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης για την ξενοδοχειακή βιομηχανία για την περίοδο 2024-2027.

Παγώνουν οι κατασκευές

Σε ισχύ παραμένει η απεργία των εργαζομένων στον κλάδο σκυροδέματος, με τους εργαζομένους να μην έχουν επιστρέψει ακόμη στα εργοτάξια, μετά από τρεις εβδομάδες. Το τοπίο είναι αρκετά θολό ακόμα, καθώς οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι διαφωνούν έχοντας στη μέση τον αρμόδιο υπουργό να κρούει καμπανάκι για την επέκταση των συνεπειών της απεργίας στην οικονομία.

Όπως φαίνεται, διατεθειμένοι να μπουν σε νέο διάλογο για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης εμφανίζονται οι εργοδότες του κλάδου έτοιμου σκυροδέματος μετά από τη νέα προσπάθεια του υπουργού Εργασίας να φέρει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα εμπλεκόμενα μέρη. Ωστόσο, το κλίμα είναι αρνητικό από πλευράς των συντεχνιών, οι οποίες απάντησαν αρνητικά στην επιστολή του υπουργού, σημειώνοντας ότι οι θέσεις τους είναι γνωστές και ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων δεν θα μπορούσε να προσθέσει οτιδήποτε επί της ουσίας.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Σκυροποιών με ανακοίνωσή του καλεί το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και να παρέχει την απαραίτητη προστασία στις εταιρείες Ετοίμου Σκυροδέματος, ώστε να μπορούν να λειτουργούν απρόσκοπτα και να εξυπηρετούν τις ανάγκες της οικοδομικής βιομηχανίας. Προειδοποιούν δε, ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να θέσουν το προσωπικό σε αναγκαστική άδεια.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου στην εκπομπή του ΣΠΟΡ FM Διασπορά Ειδήσεων, η κατάσταση στον κλάδο είναι σε οριακό σημείο με τις συνέπειες της απεργίας να επεκτείνονται σε ολόκληρη την οικονομία. Διαπιστώνονται ζημιές εκατομμυρίων και στασιμότητα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τόνισε. Είναι πολύ στενά τα περιθώρια για επανεκκίνηση του κλάδου, καθώς για κάθε μια μέρα που χάνεται χρειάζεται 1,5 ημέρα για να αναπληρώσει τις εργασίες, επισήμανε ο κ. Αντωνίου. Μίλησε ακόμα για εξευτελισμό των διαδικασιών και τελεσίγραφων από μέρους των συντεχνιών, σημειώνοντας ότι στο τέλος δεν θα έχουμε τίποτε να μας προστατέψει σε πιο μεγάλες εργασιακές διαφορές που έρχονται.

Η κόντρα γιατρών - ΟΚΥπΥ

Η απεργία των γιατρών που άρχισε χθες και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Νοεμβρίου 07:30 π.μ., αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την κυβέρνηση. Ενώ η κατάσταση χθες στα δημόσια νοσηλευτήρια φαίνεται να κύλησε ομαλά, ο υπουργός Μιχάλης Δαμιανός απηύθυνε νέα έκκληση προς τους γιατρούς του δημοσίου να προσέλθουν σε διάλογο με βάση τη δική του μεσολαβητική πρόταση.

Ερωτηθείς πόσο ανησυχεί το υπουργείο μια ενδεχόμενη επ’ αόριστον απεργία, ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρονται οι γιατροί, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «πάντοτε είναι ένα κακό σενάριο το να γίνεται απεργία».

Στο μεταξύ, πρόταση για θεσμοθέτηση ελάχιστων επιπέδων λειτουργίας σε ουσιώδεις υπηρεσίες, εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων, καταθέτει η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, η οποία καλεί την κυβέρνηση και ειδικότερα τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να αρχίσει άμεσα διαβούλευση στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος στους τομείς που κρίνονται ως ουσιώδεις για τους πολίτες.

Όπως αναφέρει, «διαμορφώνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σε σχέση με την Εφαρμογή Ελαχίστων Επιπέδων Λειτουργίας Ουσιωδών Υπηρεσιών, το οποίο θα κατευθύνει τη δράση μας τους επόμενους μήνες».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Δωρίτας Γιαννακού

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση