ΚΥΠΕ
Η Βουλή ψήφισε με τη μορφή του κατεπείγοντος το νόμο για παράταση της περιόδου επιβολής μειωμένων συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2023, με στόχο την ελάφρυνση του κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η Ολομέλεια ψήφισε ομόφωνα το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 23 Σεπτεμβρίου, με 35 παρόντες βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ.
Ωστόσο δεν έλειψαν και οι αντιπαραθέσεις συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, αναφορικά με την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων κατά της ακρίβειας και με φόντο την οικονομική κρίση του 2013.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εξέφρασε την ευαρέσκεια του ΔΗΚΟ για το κυβερνητικό νομοσχέδιο και για το γεγονός ότι υπήρξε συμφωνία από την Κυβέρνηση στην εισήγηση της Επιτροπής Οικονομικών, να παραταθεί η περίοδος μέχρι 28 Φεβρουαρίου, αντί 15 Ιανουαρίου του 2023. Αναφέροντας ότι το μέτρο αφορά τα καύσιμα κίνησης και τα καύσιμα θέρμανσης, η κα Ερωτοκρίτου επανέλαβε την έκκλησή της προς την Κυβέρνηση να κάνει κάτι για το κόστος ηλεκτρισμού το οποίου είναι δυσβάστακτο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αφήνει έξω το αγροτικό πετρέλαιο που έχει μεν τον χαμηλότερο συντελεστή, ωστόσο όπως είπε η Κυβέρνηση πρέπει να κάνει κάτι για τους αγρότες, επικρίνοντάς την ότι δεν επιδεικνύει τα απαραίτητα αντανακλαστικά. Είπε ότι θα υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο, το οποίο ωστόσο δεν είναι αρκετό για να επιλύσει το πρόβλημα. Σημείωσε ότι οι απώλειες εσόδων της Κυβέρνηση από τη μείωση του φόρου κατανάλωσης ανέρχονται στα 6,5 εκατ. ευρώ τον μήνα, ωστόσο τα απροσδόκητά της έσοδα είναι στα 850 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα, αφήνοντας περιθώρια για να δοθούν λύσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχααρίας Κουλίας που προέδρευε της Ολομέλειας κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Οικονομικών να δουν το θέμα του αγροτικού πετρελαίου.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου αναφέροντας ότι υποστηρίζουν το νομοσχέδιο, είπε ωστόσο ότι αυτό δεν επιλύει το πρόβλημα και ζήτησε ρηξικέλευθες και δραστικές λύσεις. Μεταξύ αυτών περισσότεροι έλεγχοι σε εταιρείες καυσίμων, γενναίες μειώσεις στη φορολογία και στην τιμή που φτάνει στον καταναλωτή και κλείσιμο των οδοφραγμάτων για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αγοράς καυσίμων από τα κατεχόμενα. Μίλησε για παραβίαση του κανονισμού της πράσινης γραμμής, αφού κανένας έλεγχος δεν γίνεται στα συγκεκριμένα καύσιμα.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης απευθυνόμενος στους Βουλευτές του ΔΗΣΥ τους είπε ότι «μας κάνετε να πιστεύουμε ότι οι υπουργοί αντιπολιτεύονται εσάς» και διερωτήθηκε ποιος λόγος υπήρχε για αναπομπή των λελογισμένων νόμων που ψήφισε η Βουλή για τους ρύπους και τη την επιβολή ΦΠΑ στον φόρο κατανάλωσης καυσίμων που ήταν 70 εκ. Είπε στους βουλευτές του ΔΗΣΥ ότι ήταν δική τους ευθύνη να πείσουν τον Πρόεδρο να μην προχωρήσει σε αναπομπή. Παράλληλα ζήτησε να έρθουν δραστικά μέτρα, αφού μέρα με τη μέρα, ανέφερε ο κόσμος που δεν αντέχει οικονομικά καταφεύγει στα κατεχόμενα.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης είπε ότι τα έσοδα της Κυβέρνησης από την αύξηση του αγροτικό πετρέλαιο ήταν 25 εκ., ενώ η στήριξη που έδωσε στους αγρότες ήταν 3,8 εκ. ευρώ.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα είναι προς την ορθή κατεύθυνση ωστόσο θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί και το αγροτικό πετρέλαιο. Ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στους χαμηλόμισθους και στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και θα πρέπει να δουν πώς το κράτος αντιμετωπίζει όλα αυτά τα ζητήματα ακρίβειας.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλά ανέφερε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι μόνο ένα από τα πολλά μέτρα που έχουν ληφθεί με συνολική κοστολόγηση 400 εκ. ευρώ μέχρι σήμερα. Πρόσθεσε ότι δεν είπε κανείς ότι αυτά μόνο είναι τα μέτρα και δεν θα ληφθούν άλλα στη συνέχεια. Σημείωσε ότι η Κύπρος είναι η χώρα με τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή στην Ευρώπη, ενώ το αγροτικό πετρέλαιο δεν μπορούσε να είναι μέρος του νομοσχεδίου, αφού έχει τον χαμηλότερο συντελεστή που επιτρέπεται και δεν μπορεί να πάει πιο κάτω. Εκείνο το οποίο συζητείται για τους γεωργούς, πρόσθεσε, αφορά το πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν κι εκεί υπάρχει ένα σχέδιο για επιδότηση ανάλογα με τη χρήση αυτών των οχημάτων για τις γεωργικές εργασίες και μόνον. Σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα είπε ότι και στα αρχικά στάδια η ΑΗΚ και το κράτος προχώρησα σε μείωση για μερικούς μήνες, ενώ τώρα υπάρχει επιδότηση στοχευμένη και αναλογική από το ΥΠΟΙΚ, ενώ πάντοτε μπορούν να γίνουν περισσότερα. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση με την ενέργεια δεν θα είναι προσωρινή και «πρέπει να έχουμε κι εμείς πολεμοφόδια χωρίς να αποσταθεροποιήσουμε ο κράτος». Σημείωσε ότι αυξήθηκαν τα έσοδα αλλά και οι δαπάνες του κράτους.
Όσο για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, ο κ. Κουλά είπε ότι αυτό θα ήταν το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να γίνει στην Τουρκία αυτή τη στιγμή.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι η κατάσταση με την ακρίβεια δεν μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με αποσπασματικά μέτρα και ότι η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη να κάνει συνολικές πολιτικές. Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση αμφισβητεί τη δυνατότητα της Βουλής να μειώνει τα έσοδα του κράτους για αυτό ανέπεμψε τρεις νόμους για τις φορολογίες, ενώ υπάρχει σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που το επιτρέπει. Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατία να ξεμπλοκάρει τους νόμους που έστειλε στο Ανώτατο και να υλοποιηθούν, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει κράτος-μέλος της ΕΕ που δεν τερμάτισε συντελεστές ΦΠΑ για να βοηθήσει ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, αναφέροντας ότι το ΑΚΕΛ δεν τα πάει καλά με τα οικονομικά, εξήγησε ότι έχουν αυξηθεί τα έσοδα του κράτους αφού υπάρχει ρυθμός ανάπτυξης 6%, ενώ όταν συρρικνώνεται μια οικονομία μειώνονται και τα έσοδα. Πρόσθεσε ότι το κράτος τα αυξημένα του έσοδα τα δαπανά, επειδή υπάρχουν αυξημένες ανάγκες και δεν υπάρχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Αναφέροντας ότι η Βουλή σχεδόν κάθε εβδομάδα ψηφίζει κυβερνητικά μέτρα που περιορίζουν τις επιπτώσεις τη δύσκολης αυτής περιόδου, πρόσθεσε ότι η περίοδος αυτή απαιτεί συνετούς οικονομικούς χειρισμούς που δεν θα οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες. Παράλληλα είπε ότι είναι ευτύχημα που βρίσκεται στην Κυβέρνηση ο ΔΗΣΥ και κρατά την οικονομία σε σταθερή πορεία, ενώ υπενθύμισε «που είχε οδηγήσει το ΑΚΕΛ τη χώρα μας».
Απαντώντας ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στην προεκλογική του 2013 που ο ΔΗΣΥ έλεγε ότι δεν πρόκειται να γίνει κούρεμα, ενώ μέσα σε 14 μέρες κούρεψε και κατέστρεψε την οικονομία. Έκανε λόγο για διορισμό φίλων, συμφοιτητών και συγκάτοικων στον Συνεργατισμό που τον κατέστρεψαν και τον παρέδωσαν μετά σε μια ιδιωτική τράπεζα, πληρώνοντάς τους κι από πάνω. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την ΕΕ και τον Όλι Ρεν στις 17 Απριλίου του 2013, η κρίση στην Κύπρο ήταν τραπεζική και όχι δημοσιονομική. Ο ΔΗΣΥ προσπαθεί πρώτα να καλύψει τους φίλους του τους τραπεζίτες, ανέφερε και μετά να τα φορτώσει σε άλλους. Είπε ακόμα ότι από τη στιγμή που έχουμε αυξημένες τιμές από το ΦΠΑ παίρνει περισσότερα έσοδα η Κυβέρνηση.