ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βουλή: Αύξηση προστίμου για μη αποδοχή πιστωτικής κάρτας

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές από όλα τα κόμματα πλην του ΕΛΑΜ και του Βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία

ΚΥΠΕ

Νόμους με τους οποίους αυξάνονται οι ποινές και ο έλεγχος στους εμπορευόμενους, που δεν αποδέχονται τη χρήση πιστωτικής κάρτας ως μέσο πληρωμής, ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές από όλα τα κόμματα πλην του ΕΛΑΜ και του Βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία.

Με τον πρώτο νόμο γίνεται τροποποίηση του περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων Νόμου, ώστε το ύψος του μέγιστου διοικητικού προστίμου, που δύναται να επιβληθεί από τον Έφορο Φορολογίας, σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης των προνοιών του διατάγματος του Υπουργικού Συμβουλίου, που αφορά στην υποχρέωση των δικαιούχων πληρωμής να αποδέχονται πληρωμές με κάρτα, να αυξηθεί από τις δύο χιλιάδες ευρώ (€2.000) στις τέσσερις χιλιάδες ευρώ (€4.000).

Στον δεύτερο νόμο καθορίζει ως αρμόδια αρχή η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, για τη διασφάλιση και την παρακολούθηση της αποτελεσματικής συμμόρφωσης των τελικών αποδεκτών των χρηματικών ποσών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι όταν μπήκε σε εφαρμογή το μέτρο για υποχρεωτική αποδοχή πιστωτικής κάρτας, ήρθαν πολλά παράπονα από καταναλωτές ότι επιχειρήσεις επέβαλλαν επιπρόσθετες χρεώσεις για προϊόντα με χαμηλές τιμές. Ανέφερε ακόμα ότι υπήρχε σημαντικό νομοθετικό κενό και ο καταναλωτής που ήθελε να υποβάλει παράπονο δεν μπορούσε. Ανέφερε ότι στην Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κατάφεραν να προσπεράσουν την έντονη αρχική αντίδραση από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα και κατέληξαν σε μια συμφωνημένη πρόταση νόμου για προστασία των καταναλωτών, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από την Κυβέρνηση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι η νομοθεσία είναι προς όφελος του καταναλωτή, αφού στην πράξη δεν γινόταν αποδεχτή η πληρωμή με κάρτα από διαφόρους, εξωθώντας τον καταναλωτή να ξοδέψει περισσότερα. Ανέφερε ότι παρά το τείχος αντίστασης από την ΚΤΚ και τις αρμόδιες υπηρεσίες, κατέληξαν να ενισχύσουν με πρόνοιες τη νομοθεσία, με πρόσθετες ρυθμίσεις για την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ώστε να έχει ο καταναλωτής μια πόρτα να χτυπήσει. Πρόσθεσε ότι η μεγάλη πρόκληση είναι από εδώ και πέρα πώς συγκεντρώνονται οι υπηρεσίες για την προστασία του καταναλωτή και δημιουργούνται αποτελεσματικοί μηχανισμοί για το θέμα.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους σημείωσε ότι σήμερα στις επιχειρήσεις λειτουργίας πιστωτικής κάρτας επικρατεί ένα ολιγοπώλιο και οι χρεώσεις είναι πολύ υψηλές για αυτό υπήρχαν και οι αντιδράσεις από μια μερίδα επιχειρήσεων. Η ίδια η Υπηρεσία Ανταγωνισμού, είπε, δεν εξέτασε αυτεπάγγελτα το θέμα. Οι χρεώσεις, ανέφερε είναι γύρω στο 3% ενώ σε άλλες χώρες γύρω στο 0,5%.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε ότι η όλη διαδικασία για τις δύο προτάσεις νόμου είναι ένα παράδειγμα καλών πρακτικών που ακολούθησε η Βουλή, αφού μετά την αποφασιστικότητα της Επιτροπή Ενέργειας, αναγκάστηκαν να συνεργαστούν οι θεσμοί.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι με την αναγκαία σύνεση και ορθολογισμό η Επιτροπή Εμπορίου αποφάσισε αυτές τις προτάσεις, ενώ μπήκαν και ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να έχουν τα εχέγγυα να δουλέψουν. Σημείωσε παράλληλα ότι σε κάποια προϊόντα δεν υπάρχει κέρδος με αποτέλεσμα κάποιοι εμπορευόμενοι να αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για τη χρήση κάρτας .

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι σε περιπτώσεις μικροπωλητών, μέρος του κόστους της αγοράς κάποιου προϊόντος καταβάλλεται από τον ίδιο τον εμπορευόμενο. Θα πρέπει στην Επιτροπή Εμπορίου, ανέφερε, αμέσως να διορθώσουν αυτή την στρέβλωση για να μην επενεργήσει εις βάρος ανθρώπων που προσπαθούν να βγάλουν το ψωμί τους πουλώντας τσιγάρα και εφημερίδες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ο οποίος προέδρευε της Ολομέλειας, εξέφρασε τη διαφωνία του με τους νόμους, αναφέροντας ότι θα έπρεπε πρώτα να γίνει κάτι για την υψηλή χρέωση 3% για χρήση πιστωτικής κάρτας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X